«Ηταν αναμενόμενο»

Κάτοικοι έξω απο το Συμβούλιο της Επικρατείας διαμαρτύρονται για τις εξορύξεις στις Σκουριές

Καθόλου δεν εξέπληξε τους αγωνιζόμενους ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας ακυρώθηκε η απόφαση του Γ. Σκουρλέτη | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις Σκουριές. Η Ολομέλεια του δικαστηρίου ακύρωσε τις πράξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σκουρλέτης στις 19 Αυγούστου 2015 είχε ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες της εταιρείας για τα υποέργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας, αφού η «Ελληνικός Χρυσός» δεν είχε εκπληρώσει τη συμβατική υποχρέωσή της να πραγματοποιήσει επιτόπου δοκιμές της μεταλλευτικής μεθόδου που ισχυρίζεται ότι μπορεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα (ακαριαίας τήξης, flash smelting).

Παρ’ όλες τις θριαμβευτικές ιαχές του αντιπολιτευόμενου Τύπου που στηρίζει την «επένδυση», το ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις προηγούμενης απόφασης του Ε΄ Τμήματος, με την οποία είχε ακυρωθεί η απόφαση του τότε υπουργού Π. Λαφαζάνη.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και μειοψήφησαν δύο σύμβουλοι της Επικρατείας που έκριναν πως η επίμαχη κρίση που αναφέρεται στην προηγούμενη απόφαση δεν παράγει δεδικασμένο ώστε να δεσμεύεται το δικαστήριο κατά την εκδίκαση της νέας αίτησης και, ως εκ τούτου, η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» περί ακυρώσεως της απόφασης Σκουρλέτη θα πρέπει να απορριφθεί.

Εκατέρωθεν αντιδράσεις

«Οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ συνιστούν δικαίωση, αλλά δεν λύνουν επί της ουσίας το πραγματικό ζήτημα», δήλωσε στον «Βήμα FM» o Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός».

«Μπορεί να έχει εκδώσει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας 21 αποφάσεις υπέρ της ‘‘Ελληνικός Χρυσός», όμως το ΣτΕ δεν αδειοδοτεί’’. Από την πλευρά τους, οι αγωνιζόμενοι κατά της εξόρυξης χαρακτηρίζουν «πλήρως αναμενόμενη» την απόφαση του ΣτΕ.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να σώσουν τον τόπο τους και καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος «να δώσει λύση στο θέατρο του παραλόγου με τις αδειοδοτήσεις και τα παιχνίδια της εταιρείας, γιατί ο τόπος τους δεν αντέχει καθώς καθημερινά υφίσταται μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες».

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης με δήλωσή του ζητάει την παραίτηση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη: «Οταν σε μια χώρα το ΣτΕ, ο κατ’ εξοχήν αυστηρός κριτής σε θέματα περιβάλλοντος, με μια σειρά σημερινών αλλά και παλαιότερων αποφάσεών του, ασκεί τον ρόλο του υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, τότε είναι φανερό ότι η χώρα πάει στα βράχια και ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να πάει σπίτι του», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Σήμερα στις 11 π.μ. το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού καλεί σε διαμαρτυρία έξω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο στην Προξένου Κορομηλά 51 (4ος όροφος) θα παρουσιαστεί η έρευνα του antigoldgr.org που, με τη χρήση υψηλής ακρίβειας εναέριου εξοπλισμού, αποτύπωσε για πρώτη φορά την πραγματική έκταση της καταστροφής στις Σκουριές. Ομιλητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Σαράντης Δημητριάδης, ο επίκουρος καθηγητής Δασολογίας Θανάσης Παπαϊωάννου και ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.