Κυριακή αργία με κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων

Οι εμποροϋπάλληλοι στις μεγάλες πόλεις πραγματοποίησαν δυναμικές πορείες και αποκλεισμούς ανοιχτών καταστημάτων | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά». Με αυτό το σύνθημα κατέβηκαν σε απεργία οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που άνοιξαν χθες -πρώτη ημέρα του «δεκαήμερου ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων»- από τις 11.00 μέχρι τις 18.00, όπως πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών & Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που παραμένει σε ισχύ («8 Κυριακές»), τα εμπορικά θα είναι ανοιχτά και για τρεις συνεχόμενες Κυριακές μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβρη.

«Εργάτης ή πελάτης;»: αυτό είναι επί της ουσίας το ερώτημα που θέτει ο εμπορικός κόσμος από τη μια, που «μας καλεί να επωφεληθούμε των προσφορών», και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργία» (συμμετέχουν εργατικά σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων-ανέργων, συνελεύσεις γειτονιών) που κάλεσαν στη χθεσινή απεργία.

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορείες και αποκλεισμούς καταστημάτων.

Στην πόλη μας η διαδήλωση ήταν μαζική και δυναμική, με τους απεργούς να ενημερώνουν τον κόσμο που είχε κατέβει για τη βόλτα του στο κέντρο.

«Δεν θα περιμένουμε πότε κι αν η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του μεσαιωνικού μέτρου», λέει ο Γ.Μ. στην «Εφ.Συν.».

«Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάβρος κατά της δουλειάς την Κυριακή και τώρα σφυράει αδιάφορα», λέει η Κ.Π., «έχουμε καταλάβει πως δεν θα μας σώσει κανείς αν δεν παλέψουμε μόνοι μας».

«Είναι σαφές πως οι συνάδελφοι εκβιάζονται να δουλέψουν τις Κυριακές στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά θα σπάσουμε τον τρόμο», λέει ο Μ.Σ. «Η αργία αυτή κατακτήθηκε το 1905, δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν εκεί τα αφεντικά και η τρόικα».

Από την άνοιξη του 2014, εργοδότες και επιχειρήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν το μέτρο των 52 εργάσιμων Κυριακών στον χώρο του εμπορίου.

Μετά από προσφυγή των εργαζομένων, πριν έναν χρόνο το ΣτΕ έβαλε προσωρινά φρένο στην υλοποίηση του μέτρου, ενώ η οριστική απόφαση εκκρεμεί.

Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν με εξορμήσεις ενημέρωσης και γενικές συνελεύσεις ενόψει και της πανελλαδικής απεργίας της 12ης Νοεμβρίου που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας πραγματοποίησε έρευνα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του δεκαημέρου 2-9 Μαΐου 2015 και διερεύνησε τη στάση και τις απόψεις του εμπορικού κόσμου για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

Αρνητική στάση

Τα αποτελέσματα της έρευνας αμφισβητούν ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ πια έχει εδραιωθεί η αρνητική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, εκτός των εορταστικών περιόδων και της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς.

● Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, κινήθηκε σε χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη από τις εκπτώσεις περίοδο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι μόνο οι 5 στους 60 εκπροσώπους αναφέρουν πως τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου.

● Το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε στο 11-20%.

● Οι δύο στις τρεις σημείωσαν τζίρο μικρότερο από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογιστεί το 23% των επιχειρηματιών που δήλωσαν ότι την Κυριακή οι πωλήσεις τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, καταλήγουμε ότι μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις επωφελήθηκε από την επιπλέον μέρα λειτουργίας.

● Δυσμενέστερα είναι τα συμπεράσματα για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που δεν απασχολούν προσωπικό και ο τζίρος τους το 2014 δεν υπερέβη τις 30.000 €: καμία από αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις δεν δήλωσε ότι ο τζίρος την Κυριακή ήταν μεγαλύτερος από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας.

● Το 60% περίπου των ερωτώμενων είναι πεπεισμένο ότι η πρακτική του ανοίγματος θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, ενώ ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι δεν θα επηρεάσει και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα συμβάλει θετικά στον συνολικό τζίρο του δεκαημέρου.

Απεργία και συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Eκπτώσεις στα καταστήματα της ΘεσσαλονίκηςEUROKINISSI

Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών ξεκίνησε το 10ήμερο προσφορών της αγοράς και στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες εμποροϋπάλληλοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση του σωματείου τους πραγματοποιώντας εξορμήσεις, κυρίως σε πολυκαταστήματα πολυεθνικών.

Ο κόσμος κατέκλυσε το κέντρο της πόλης, λόγω της ηλιόλουστης μέρας κυρίως, ωστόσο τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων δεν γέμισαν από την καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας.

Αρκετοί έμποροι, κυρίως στο ιστορικό κέντρο, άνοιξαν τα μαγαζιά τους ανησυχώντας κυρίως για τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αντέδρασε τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξαντλεί τους εργαζομένους, διευκολύνει τις μεγάλες αλυσίδες να υπερισχύσουν στον ανταγωνισμό και το αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται σε λουκέτο τα μικρότερα καταστήματα».

Οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία από την Αγίας Σοφίας, έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης, κατεβαίνοντας στην οδό Τσιμισκή, όπου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το πολυκατάστημα Attica.

Απέκλεισαν μάλιστα συμβολικά την είσοδο του καταστήματος ενημερώνοντας τον κόσμο για την πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.