Καμπάνια μίσους Σουηδών ακροδεξιών στη Λέσβο

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» ενώ μοιράζουν φυλλάδια ρατσιστικού περιεχομένου στη Λέσβο

Ομάδα νεοναζιστικού κόμματος της σκανδιναβικής χώρας μοίραζε χτες φυλλάδια στο ακριτικό νησί, που εξηγούσαν στους πρόσφυγες τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται ανεπιθύμητοι στην πατρίδα τους

Εξ ονόματος του σουηδικού λαού οι «νεοναζί με τις γραβάτες» ξεκίνησαν καμπάνια μίσους εναντίον των προσφύγων από τη Λέσβο.

Χτες στο νησί μέλη του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» μοίραζαν φυλλάδια όπου εξηγούσαν στους πρόσφυγες γιατί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην άλλοτε φιλόξενη για τους μετανάστες Σουηδία.

Το κόμμα, που ήρθε τρίτο στις εκλογές κι έχει συνεχή ανοδική τάση, έχει στηρίξει τη ρητορική του στην ξενοφοβία, στοχοποιώντας τους πρόσφυγες που «κλέβουν τα επιδόματα και τις συντάξεις των Σουηδών».

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» μοίρασαν φυλλάδια στη Λέσβο

Η καμπάνια ξεκίνησε από τη Λέσβο και «θα τρέξει» και σε άλλες 6 χώρες υποδοχής, όπου 30 άτομα θα μοιράζουν το φυλλάδιο σε 20 διαφορετικά σημεία.

Η Σουηδία έχει ανακοινώσει πως δεν θα στηρίξει με ανθρωπιστική βοήθεια τις χώρες των Βαλκανίων που υποδέχονται πρόσφυγες, παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου των Σουηδών Δημοκρατών δήλωσε χτες πως «η κοινοβουλευτική πίεση που ασκεί το κόμμα δεν επαρκεί για να αποτρέψει την καταστροφική πολιτική της χώρας μας, πρέπει να πάμε στο πεδίο να αποτρέψουμε τις ροές».

Τα φυλλάδια φέρουν την υπογραφή του κόμματος αλλά και του σουηδικού λαού κι αναφέρουν πως «η Σουηδία έχει χάσει τον πλούτο της εξαιτίας δεκαετιών μαζικής μετανάστευσης» και ότι «δεν είναι ασφαλής πια».

Πολλά από όσα αναφέρει το κείμενο δεν ισχύουν, όπως ότι το μουσουλμανικό φαγητό ή το νικάμπ σε δημόσιο χώρο πρόκειται να απαγορευτούν ή ότι οι πρόσφυγες θα μένουν σε σκηνές και θα σταλούν σύντομα πίσω στη χώρα τους.

Σπίτια και καταυλισμός

Οπως αναφέρει το «Ράδιο Σουηδία», προσωρινά 400 αιτούντες άσυλο πρόκειται να στεγαστούν σε καταυλισμό, αλλά η πλειονότητα στεγάζεται ήδη σε κανονικά σπίτια.

Για την ώρα, στους πρόσφυγες από τη Συρία δίνονται μόνιμες άδειες παραμονής, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει από τον καινούργιο χρόνο, όπου πια θα τους παραχωρούνται προσωρινές άδειες για μια 3ετία.

Ο ρατσισμός αυξάνεται συνεχώς στη Σουηδία: Τα περασμένα Χριστούγεννα σημαδεύτηκαν από εμπρησμό σε τέμενος όπου τραυματίστηκαν πέντε πιστοί, ενώ η ισλαμοφοβία χτύπησε «κόκκινο» το καλοκαίρι όταν ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία δολοφόνησε δύο ντόπιους σε πολυκατάστημα μιας επαρχιακής πόλης.

Ετσι, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι Σουηδοί Δημοκράτες φαίνεται να έχουν διπλασιάσει την επιρροή τους από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου όπου είχαν πάρει 12,9%.

Το κύμα της ξενοφοβίας ενισχύεται συνεχώς σε όλη τη Σκανδιναβία: το κόμμα «Λαός» της Δανίας βγήκε δεύτερο τον Ιούνιο, οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκυβερνούν, όπως και οι ακροδεξιοί της Προόδου στη Νορβηγία.