Ακυρώ-ΣτΕ τη συμφωνία με τη Siemens για το PSI

Το κτίριο της Siemens στην Ελλάδα

«Πρόκειται για μια διαρκή, διαχρονική, διακομματική υπόθεση διαφθοράς», λέει ο Γ. Κυριακόπουλος, ένας εκ των τριών δικηγόρων που χειρίστηκαν την προσφυγή | PHASMA/ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πυρηνική βόμβα» χαρακτηρίζει την προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ (που αποδέχεται την αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας Siemens-ελληνικού Δημοσίου και την παραπέμπει στην Ολομέλεια, που θα κρίνει επί της ουσίας) ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Ο δικηγόρος και αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Φορολογουμένων ήταν ένας από τους τρεις δικηγόρους που χειρίστηκαν την προσφυγή ακτιβιστών στο ΣτΕ ώστε να ακυρωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της αμαρτωλής εταιρείας με το Δημόσιο, που επετεύχθη δύο μόλις μέρες πριν από τη συμφωνία για το PSI [με τον νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης].

«Πρόκειται για μια διαρκή, διαχρονική, διακομματική υπόθεση διαφθοράς», λέει ο κ. Κυριακόπουλος, που τονίζει ότι εξ αρχής η συμφωνία ήταν άκυρη και ανυπόστατη, αλλά και το γλίσχρο αποτέλεσμα για το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καν, ακόμα, καταβληθεί.

Οι νομικοί παραστάτες που κέρδισαν σ’ αυτό το στάδιο την υπόθεση θεωρούν πρώτη επιτυχία το γεγονός ότι το ΣτΕ έκανε δεκτό πως έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» οι φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνες Φορολογούμενοι».

Στην απόφαση σημειώνεται ότι η Siemens δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκατ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Εξάλλου, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι το αρμόδιο δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της επίμαχης συμφωνίας και όχι τα πολιτικά δικαστήρια.