«Με πολλή ζεστασιά κι αγάπη υποδέχονται τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη»

Λέσβος

Λέσβος | Φωτ.: Μάρω Κουρή

Ο Ασεμ Ασνα ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Αγαπά το 3D printing και, ακόμα περισσότερο, αγαπά τους ανθρώπους. Στα 22 του -ως εθελοντής- τύπωνε τεχνητά μέλη για ακρωτηριασμένα παιδιά του πολέμου και βοηθούσε στη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Σ’ έναν από τους αμέτρητους βομβαρδισμούς στη Συρία έχασε το πόδι του. Οταν ο καλύτερός του φίλος έμεινε τυφλός κι ο άλλος πυροβολήθηκε, αποφάσισαν κι οι τρεις να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Μάρω Κουρή

Η Μάρω Κουρή είναι φωτορεπόρτερ. Συνεργάζεται με το Πρακτορείo Polaris Images, δημοσιεύει εικόνες και κείμενα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο.

Εχει βραβευτεί πολλές φορές για τη δουλειά της και την ιδιαίτερη ματιά της. Η Μάρω γνώρισε τον Ασεμ στις αρχές Οκτωβρίου στη Μυτιλήνη. Αποφάσισε να τον ακολουθήσει μαζί με την οικογένειά του μέχρι το Βερολίνο.

Λέσβος-Πειραιάς-Ειδομένη (Ελλάδα)-Γευγελή (FYROΜ)-Πρέσεβο-Σιντ (Σερβία)-Οπάτοβατς (σύνορα Κροατίας)-Πασάο (Αυστρία): η Κουρή ακολουθεί την οικογένεια και φωτογραφίζει ασταμάτητα.

«Με εντυπωσίασε καταρχήν ο τρόπος που εθελοντές και ΜΚΟ υποδέχονται τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, με πολλή ζεστασιά κι αγάπη», μας λέει η Μάρω.

Καρά ΤεπέΚαρά Τεπέ | Φωτ.: Μάρω Κουρή

«Μπορώ να πω ότι τώρα πια οι συνθήκες στη Μυτιλήνη είναι πολύ καλές, είναι ανθρώπινες. Το ίδιο και στην Ειδομένη και στη Σερβία -αν και τώρα τα πράγματα αλλάζουν, γιατί οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται. Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αποφασιστικής σημασίας. Στη Σερβία βλέπεις αμέτρητους εθελοντές, στην Κροατία κανέναν. Δεν ξέρω, αν δεν υπάρχουν ή αν δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν».

ΣερβίαΣερβία | Φωτ.: Μάρω Κουρή

Μαζί με τα τοπία αλλάζουν και τα συναισθήματα των προσφύγων. «Στη Μυτιλήνη είναι τρομοκρατημένοι, έχουν μόλις σωθεί από του χάρου τα δόντια. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικός ο τρόπος που τους υποδεχόμαστε», λέει η Μάρω.

«Μόλις πια διασχίσουν και την ΠΓΔΜ, αρχίζουν να είναι χαρούμενοι, νιώθουν πιο κοντά στον στόχο τους. Θέλω επίσης να ρίξω μια ιδέα: Οι πρόσφυγες δεν ξέρουν το πραγματικό κόστος του ταξιδιού και πρέπει να τους ενημερώσουμε. Από τη Μυτιλήνη μέχρι το Βερολίνο -με λεωφορεία και τρένα- δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 ευρώ. Και νομίζω ότι πρέπει να μαζέψουμε χρήματα για να διευκολύνουμε όσους έχουν δυσκολίες».

ΑυστρίαΑυστρία | Φωτ.: Μάρω Κουρή

Θα μπορούσε κανείς να ακούει για ώρες τις εμπειρίες της Μάρως από το μακρύ ταξίδι της. Οπως και τις αμέτρητες ιστορίες που έχει να διηγηθεί ο ακάματος Κώστας Πολυχρονόπουλος από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» κι ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του OHE για τους πρόσφυγες.

Σήμερα στις 6.30 και οι τρεις τους θα βρεθούν σε μια κουβέντα που διοργανώνουν από κοινού ο «105,5 Στο Κόκκινο» και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων (Ερμού 134). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming από το stokokkino.gr. Τις εικόνες της Μάρως θα μπορείτε να δείτε από αύριο 26 Νοεμβρίου και για ένα μήνα στο ισόγειο του «105,5 Στο Κόκκινο», Σαρρή 19, Ψυρρή.

■ Η διαδικτυακή ομάδα «Φυλή των Φίλων» την ημέρα της εκδήλωσης θα συγκεντρώσει τρόφιμα και άλλα είδη για την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στη Μυτιλήνη.

Μπορείτε να φέρετε: κριθαράκι, πένες, κοφτό μακαρονάκι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά (τζίντζερ, κύμινο, κάρυ, πάπρικα καπνιστή, μπαχάρι, μαύρο πιπέρι, κόλιαντρο, δεντρολίβανο, θυμάρι), τσουρεκάκια, κεκάκια, κουλουράκια, βούτυρο, μαρμελάδες, γάντια μιας χρήσης, μπολάκια συσκευασίας, χαρτιά υγείας, ρολά κουζίνας, χλωρίνες. Για τα μικρά παιδιά λούτρινα μικρά παιχνίδια. Μόνο μας όπλο η Αλληλεγγύη!