«Η ζωή μας δεν πωλείται»

Oι γυναίκες της Χαλκιδικής

Μ’ ένα δρώμενο έξω από την πρεσβεία στο Χαλάνδρι οι γυναίκες της Χαλκιδικής παρέδωσαν την αποχαιρετιστήρια επιστολή τους στον απερχόμενο Καναδό πρέσβη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Καναδός πρέσβης αποχαιρετά την Ελλάδα και η Ελλάδα τον αποχαιρετά με διάφορους τρόπους. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη τού αφιερώνει ένα αστέρι στον «τοίχο των αστεριών», το Μουσείο Βορρέ παραθέτει δεξίωση, οι πρέσβεις άλλων χωρών τον τιμούν συγκινημένοι.

Οι γυναίκες της Χαλκιδικής, που έχουν ιδία πικρά πείρα της καναδικής διπλωματίας και της καναδικής αντίληψης περί την ανάπτυξη, αποχαιρέτησαν κι αυτές τον Ρόμπερτ Πεκ, χθες, με τον δικό τους τρόπο, ενώ σήμερα συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μ’ ένα δρώμενο έξω από την πρεσβεία στο Χαλάνδρι οι γυναίκες παρέδωσαν την αποχαιρετιστήρια επιστολή τους, που κλείνει ως εξής: «Αποχαιρετώντας σας, θα θέλαμε να προειδοποιήσετε τον επόμενο πρέσβη γι’ αυτούς τους ρομαντικούς που δεν θέλουν την καταστροφή τους. Να του δείξετε τη μειοψηφία που αντιδρά. Ξέρετε, εκείνες τις αθέατες πορείες, εκείνες τις αποτυχημένες συναυλίες συμπαράστασης στους τρομοκράτες, με χιλιάδες κόσμο. Δείξτε του όλη την ασχήμια της περιοχής. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, τις θάλασσες, τις πηγές, τις ελιές, την κτηνοτροφία. Και πείτε του ότι αυτές είναι τρελές. Και πείτε του ότι η ζωή δεν πωλείται».

Η άλλη επιστολή

Είχε προηγηθεί η αποχαιρετιστήρια επιστολή του κ. Πεκ στην «Καθημερινή της Κυριακής». Υπό τον τίτλο «Ωδή στην Ελλάδα», ο απερχόμενος πρέσβης αναφέρθηκε και στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της χώρας του στη Χαλκιδική:

«Ως διπλωμάτης αντιμετώπισα την πρόκληση να προωθήσω τον διάλογο μεταξύ διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και εκπροσώπων σημαντικών φορέων σχετικά με μια μεγάλη καναδική επένδυση στον μεταλλευτικό τομέα. Ευελπιστώ ότι με το πέρασμα του χρόνου η συνειδητοποίηση των ευκαιριών και για τις δύο πλευρές θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Ο Καναδάς αναδεικνύεται μεταξύ των μεγαλυτέρων επενδυτών στην Ελλάδα, κάτι που με κάνει υπερήφανο και δικαιώνει την άποψη που ανέκαθεν υποστήριξα για τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι η Eldorado Gold, η Fairfax και η PSP Investments θα συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα».

Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη συνεχίζει τον αγώνα του διεκδικώντας την οριστική παύση της ανοιχτής εξόρυξης. Χθες συναντήθηκε με αλληλέγγυους στην Αθήνα και σήμερα το απόγευμα στις 7 καλεί στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις Σκουριές, τα οποία επιβεβαιώνουν πλήθος παραβιάσεων της νομοθεσίας και βρίσκονται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Απόσπασμα από την επιστολή

«Εμείς, οι γυναίκες “τρομοκράτισσες” της Χαλκιδικής νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να σας ευχαριστήσουμε που όλο αυτό το διάστημα, ως πρέσβης, υποστηρίζατε την Eldorado Gold Corp. (…) Αξίζει τον κόπο να σας ευχαριστούμε που μας μάθατε πόσο ωραίο πράγμα είναι να προσπαθείς, να τολμάς, να αγωνίζεσαι δίκαια και με αξιοπρέπεια, παρ’ όλο που σέρνουν τον άντρα σου στα δικαστήρια με χειροπέδες και τα παιδιά σου να κλαίνε στο σπίτι τρομοκρατημένα από την αστυνομική βία, βλέποντας τους γονείς τους πνιγμένους από τα χημικά και τα δακρυγόνα.

Τι να κάνεις όμως, όταν ο τόπος σου και η ζωή σου βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου; Συνεχίζεις και συνεχίζεις με δύναμη.

Μας δώσατε επιτέλους να καταλάβουμε ποια η σημασία του κέρδους για εσάς και ποια η σημασία του κέρδους για εμάς. Ποια αξία έχουν τα χρήματα και τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις μ’ αυτά. Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν στρέμματα γης, όχι όμως ευημερία. Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, όχι όμως υγεία. Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν προσωρινή διασκέδαση, όχι όμως ευτυχία. Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν μεταλλεία, όχι όμως ιδανικά και αξίες. Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν σκλαβιά, όχι όμως ψυχή.

Εμείς είμαστε πλούσιοι με όλα αυτά που δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα και χρυσάφι. Κρατήστε λοιπόν τη φτώχεια σας κι αφήστε σ’ εμάς τον τόπο και τις ζωές μας. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας και τις χρυσές υποσχέσεις της εταιρείας και το μαύρο μέλλον που θέλει να μας χαρίσει».