Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο χρειάζεται την αλληλεγγύη μας
Καθώς όλο και περισσότερα παιδάκια απόρων και προσφύγων φτάνουν στα χέρια των εθελοντών γιατρών που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό, οι υλικές ανάγκες του εγχειρήματος πληθαίνουν |http://www.mkiellinikou.org
Ηταν αρχές στου 2013 όταν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο έφτασε το πρώτο υποσιτισμένο βρέφος. Οι γονείς του μωρού ήταν άνεργοι κι αναγκάζονταν να κάνουν οικονομία ακόμα και στο γάλα, με αποτέλεσμα το παιδάκι να ζυγίζει πολύ λιγότερο από το κανονικό.
Από τότε μέχρι σήμερα και με την ανθρωπιστική κρίση να εντείνεται συνεχώς, το Μητροπολιτικό έφτασε να φροντίζει 100 βρέφη καθημερινά. Σήμερα κάνει έκκληση σε όλους μας να στηρίξουμε έμπρακτα τον καθημερινό αυτό αγώνα.
«Λίγο αργότερα το 2013 έφτασε σ’ εμάς ένα δεύτερο παιδάκι με πυρετό. Από τον τρόπο που πιπιλούσε τη σύριγγα με το αντιπυρετικό καταλάβαμε πόσο πεινούσε», μας διηγείται ο γιατρός του ΜΚΕ Γιώργος Βήχας. «Σήμερα έχουμε παιδάκια Ελλήνων ανέργων, μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία. Είναι παιδιά από όλη την Αττική, αλλά μας έχει τύχει να μας ζητήσουν να στείλουμε γάλατα μέχρι και από την Πελοπόννησο. Είναι ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα που εντάθηκε το καλοκαίρι, γι’ αυτό και ζητάμε από τον κόσμο να μας στηρίξει. Χρειαζόμαστε γάλατα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, κρέμες, φρουτόκρεμες, συμπυκνωμένα γάλατα και πάνες. Μοιράζουμε τα παιδικά είδη σε καθημερινή βάση και υπό την καθοδήγηση των παιδιάτρων γιατί έχουμε και παιδάκια που χρειάζονται ειδικά γάλατα καθώς έχουν αλλεργίες ή δυσανεξίες».
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί, με τη βοήθεια και στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, από τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι σήμερα, σε σχεδόν 4 χρόνια, έχει δεχτεί πάνω από 42.000 ιατρικές επισκέψεις από όλη την Αττική (ακόμα και την επαρχία).
Το ιατρείο λειτουργεί εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια του κόσμου και οι 280 εθελοντές του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο ιατρείο προέρχονται από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και είναι ανασφάλιστοι ή/και άποροι ή/και άνεργοι ή/και χαμηλόμισθοι-χαμηλοσυνταξιούχοι.
Να υπενθυμίσουμε ότι ειδική μνεία κάνει πρόσφατη έκθεση της UNICEF στα φτωχά παιδιά της Ελλάδας. Η έκθεση κατατάσσει τις χώρες με βάση τη μεταβολή στην παιδική φτώχεια με έτος βάσης το 2008: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 40ή θέση, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 17,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 23% το 2008 σε 40,5% το 2012).
Στη χώρα μας τα ποσοστά παιδικής φτώχειας αυξήθηκαν περισσότερο από 50%. Οι Ελληνες είναι ο τελευταίος λαός στην κατάταξη ως προς το ερώτημα «τα περισσότερα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν και να εξελίσσονται καθημερινά;», θεωρώντας πως τα παιδιά τους δεν έχουν ευκαιρίες.
Αν θέλετε να στηρίξετε τη δράση του ΜΚΕ σε είδος ή ως εθελοντές, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210-9631950 και στο mkiellinikou@gmail.com.