«Το κεφαλάκι μας στην καρμανιόλα»

«Το κεφαλάκι μας στην καρμανιόλα»

Η πλειονότητα των πολιτών έστρεψε την πλάτη στο ντιμπέιτ. Στα λίγα καφενεία που το παρακολούθησαν, θαμώνες και καταστηματάρχες αναρωτιόνταν «ποιος μας δουλεύει καλύτερα;» | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της τηλεμαχίας των δύο διεκδικητών της πρωθυπουργίας. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία κορυφώνεται – κι έτσι οι δημοσιογράφοι φαντάζονται πως όλοι ζουν στον ρυθμό του ντιμπέιτ. Αμ δε! Στην Αθήνα απλώνεται ένα σχεδόν καλοκαιριάτικο βράδυ. Από την πλατεία Καρύτση μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια οι Αθηναίοι είναι έξω.

Καφενεία κι εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες είναι γεμάτα, παρ’ όλο που είναι Δευτέρα και παρ’ όλο που Τσίπρας και Μεϊμαράκης ετοιμάζονται για τον υπέρ πάντων τηλεοπτικό αγώνα. Μόνο που σχεδόν παντού οι τηλεοράσεις είναι κλειστές – κι όταν ανοίγουν δείχνουν τη σύγκρουση δύο άλλων αντιπάλων, του Ηρακλή με τον Λεβαδειακό. Μα γιατί δεν βλέπετε ντιμπέιτ;

«Τι να δούμε ακριβώς, μια βαρετή μονομαχία περί όνου σκιάς;» λέει η 40χρονη Μαρία, γραφίστρια, μητέρα δύο παιδιών. «Αφού πια και οι δύο θα εφαρμόσουν μνημόνια κι υπάρχει το ισχυρό ενδεχόμενο μέχρι και να συγκυβερνήσουν, δεν βλέπω τον λόγο να χάνω τον χρόνο μου».

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους δεν θα δει το ντιμπέιτ η 22χρονη Αλεξάνδρα, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής: «Για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα η γενιά μου δραστηριοποιήθηκε τόσο πολύ στα πολιτικά. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αλλα να ψηφίσουμε κι άλλα να γίνουν. Μας θέλουν απλώς ως θίασο, να νομιμοποιούμε προειλημμένες αποφάσεις πηγαίνοντας στην κάλπη».

Χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ για να καταλήξουμε στο μικρό καφενείο της πλατείας Απομάχων, όπου όχι μία, αλλά δύο οθόνες προέβαλλαν το ντιμπέιτ. Στην αυλή κάθεται μια παρέα από παππούδες. Είναι η στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης ξιφουλκεί με τον κ. Τσίπρα για τις Σκουριές. «Θα επαναλειτουργήσουν αμέσως, όπως κι οι άλλες επενδύσεις στις οποίες ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία. Από Δευτέρα πιάνουμε δουλειά», λέει ο Μεϊμαράκης κι οι παππούδες αναστενάζουν. «Ωωωχ, εμάς από Δευτέρα τι μας περιμένει πάλι;» λέει ο ένας. «Θα πάρουμε 15 κοτούλες, θα έχουμε 50 αυγά τη μέρα», απαντά ο άλλος.

«Νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη για τα λάθη σας τα οποία έχετε συνομολογήσει;», ρωτά τον κ. Τσίπρα ο Μάκης Γιομπαζιολιάς. «Σιγά μη ζητήσει συγγνώμη, θα αρχίσει πάλι να μας λέει για τις 17 δραματικές ώρες που διαπραγματεύθηκε στις Βρυξέλλες ο μονομάχος», σχολιάζει ο 35χρονος Γιάννης. «Ολες οι μανάδες της χώρας θα ψηφίσουν μαζικά το παιδί που έλιωσε στη διαπραγμάτευση κι έβγαλε έρπη. Εχει γίνει ο εθνικός μας γιόκας!».

«Φέρτε τσίπουρα»

Λίγο αργότερα ακριβώς το ίδιο επιχείρημα -αλλά με εντελώς διαφορετική στόχευση- θα χρησιμοποιήσει ο αρχηγός της Ν.Δ. κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα βλέπετε; Λέτε τα ίδια εναντίον του Τσίπρα με τους δεξιούς! Αν μας κυβερνήσει ο βαρύμαγκας θα είναι καλύτερα;» αναρωτιέται ένας μεσήλικας από το δίπλα τραπέζι. «Δεν ξέρουν οι νέοι τι είναι η Δεξιά, βρε φέρτε δυο τσίπουρα να πάνε κάτω τα φαρμάκια».

«Καλύτερα να μας κυβερνήσει η Φώφη παρά ο Μεϊμαράκης», λέει σιγανά ο Σπύρος. «Θα είναι κατάντια να κυβερνήσει αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος. Αν και για μένα το πιο ανησυχητικό είναι πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή είναι τρίτη δύναμη».

Λίγο αργότερα ερωτάται ο κ. Μεϊμαράκης αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. «Ολοι μαθαίνουν από τα λάθη τους κι όλοι μαθαίνουν στου κασίδη το κεφάλι», σχολιάζει ένας παππούς. «Αααχ, το κεφαλάκι μας στην καρμανιόλα θα βάλουμε πάλι», του απαντά ένας άλλος.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. προκαλεί τα πιο πολλά σχόλια, αλλά εκεί που απογειώνει τη βραδιά είναι όταν παραπονιέται που… «ο σκηνοθέτης ψηλώνει τον κ. Τσίπρα». Το μικρό καφενείο σείεται από τα γέλια: «Ελα, ρε Μεϊμάρ, άρχοντα!», «Βαγγέλα, αδικιέσαι ρεεεε».

«Τι καταλάβατε λοιπόν, ποιος μας δουλεύει καλύτερα;» ρωτάει ο καφετζής όταν το ντιμπέιτ φτάνει προς το τέλος του. Οι θαμώνες του καφενέ γελάνε δυνατά και η τσιπουροκατάνυξη συνεχίζεται. Οπως κι η νύχτα στα καφενεία και τα εστιατόρια, τα μπαρ και τις καφετέριες που έστρεψαν την πλάτη στο ντιμπέιτ.