Ο αρχιεπίσκοπος, ο υπουργός, το Αγιο Φως και η Αγία Βαρβάρα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο Ν. Φίλης είχε προκαλέσει την μήνιν του κ. Ιερώνυμου όταν πριν από λίγους μήνες δήλωνε: «Δύο αρχηγοί κράτους έχουν επισκεφθεί τη χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ, το Αγιο Φως και η Αγία Βαρβάρα», ενώ δεν είχε διστάσει να κάνει λόγο για «εμπόριο λειψάνων».

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατήγγειλε τότε «επιχείρηση περιορισμού της ελευθερίας της θρησκείας», σημειώνοντας ότι «ο κ. Φίλης εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα» κι ο Αρχιεπίσκοπος δήλωνε «όσοι σκέφτονται διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους θα μετανοήσουν».

Ετσι λοιπόν σήμερα αυτοί οι δυο άντρες συναντιούνται για πρώτη φορά με τον θεσμικό τους ρόλο – και η συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον τόσο από τους εκκλησιαστικούς κύκλους, τους θεολόγους και το χριστεπώνυμο πλήρωμα όσο και από το ριζοσπαστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει να δει ποιο στίγμα θα εκπέμψει η νέα κυβέρνηση στις σχέσεις της με την Εκκλησία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνάντηση, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα ανοίξουν τόσο τα θέματα σχέσεων Εκκλησίας-πολιτείας όσο και ζητήματα που άπτονται της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και βεβαίως το θέμα με το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τι θέλει η νέα κυβέρνηση και ποιο το όραμά της» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης. «Η θέση τους Αρχιεπισκόπου είναι γνωστή, τώρα αναμένουμε τη θέση του αρμόδιου υπουργού».

Σε περίπτωση που ο κ. Φίλης καλύψει την κ. Αναγνωστοπούλου και επιμείνει στην ίδια γραμμή, ποια αντίδραση να περιμένουμε από την Εκκλησία, ρωτήσαμε τον κ. Κονιδάρη. «Ας μην προκαταλαμβάνουμε τη συνάντηση, η Εκκλησία θα τοποθετηθεί αφού ακούσει τον κ. υπουργό αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Η δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους ιεράρχες – και όχι μόνο σε όσους εναγκαλίζονται… τη Δεξιά του Κυρίου. Ακόμα και οι μετριοπαθείς σχολιάζουν το «άκομψο, άκαιρο και πρόχειρο του πράγματος», υπογραμμίζοντας ότι «η κ. Αναγνωστοπούλου είναι αναρμόδια για να τοποθετηθεί στο θέμα».

Παράλληλα εγείρουν ζήτημα συνταγματικότητας μέχρι του σημείου να ισχυρίζονται ότι η αλλαγή στη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος. «Μέσα στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αυτόν τον καιρό, το νούμερο ένα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών;» αναρωτιέται ρητορικά ο κ. Κονιδάρης.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως, από την Κομοτηνή όπου βρισκόταν χθες, έριξε τους τόνους κι έστειλε το μήνυμα πως το θέμα θεωρείται λήξαν για την Εκκλησία. «Ο,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εμμέσως αλλά σαφέστατα κατηγόρησε για έλλειψη σοβαρότητας την κ. Αναγνωστοπούλου: «Ο,τι πιάνουμε στο στόμα μας πρέπει να το μεταχειριζόμαστε με σοβαρότητα. Εγινε μια μικρή συζήτηση, τέλειωσε, έληξε το θέμα. Οι άνθρωποι λένε πολλά, έρχονται όμως μετά οι θεσμοί, το κράτος, το Σύνταγμα, η Πολιτεία που μαζί με την Εκκλησία θα το αντιμετωπίσουμε».