«Σήμερα τραγουδάμε. Από αύριο συνεχίζουμε»

Η πλατεία Συντάγματος λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος

Η πλατεία Συντάγματος ξαναγέμισε χθες, αυτή τη φορά για τα επινίκια του «όχι» με διαδηλωτές από ολόκληρο τον κόσμο να πανηγυρίζουν για τη νίκη της ευρωπαϊκής Αριστεράς | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Ανεβαίνουν προς την πλατεία Συντάγματος, ανεμίζοντας τις κόκκινες παντιέρες τους και τραγουδώντας το «Βandiera Rossa». Είναι δεκάδες, είναι εκατοντάδες, είναι χιλιάδες. Φτάνουν στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας από κάθε κατεύθυνση: απότην Αμαλίας, από την Οθωνος, από τη Σταδίου, από την Ερμού, από τη Φιλελλήνων. Είναι νέοι, είναι ηλικιωμένοι, είναι παιδάκια. Είναι Ελληνες, είναι Γάλλοι, είναι Πορτογάλοι, είναι Ισπανοί, είναι Γάλλοι. Ενα τεράστιο χαρούμενο ποτάμι. Είναι οι νικητές. Είναι εκείνοι που είπαν «όχι».

«Hasta la victoria siempre!». «Solidarität ist unsere Waffe». «Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή». «Solidarity, solidarity». Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου οι διαδηλωτές γιορτάζουν αυτή που περιγράφουν ως πρώτη νίκη. «Ηρθα από το Βερολίνο για να είμαι εδώ αυτήν την ιστορική μέρα. Είναι η αρχή για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά», λέει ο 25χρονος Στέφαν. «Είναι μια νίκη ακόμα μεγαλύτερη κι από εκείνη του Γενάρη», λέει η 50χρονη Σοφί από το Παρίσι. «Ο ελληνικός λαός κατάφερε να αποδείξει ότι ο Δαβίδ νικάει τον Γολιάθ. Σύντροφοι Ελληνες, μας κάνατε πολύ περήφανους».

«Τα πιο μεγάλα «όχι»»

«Ούτε βήμα πίσω από εδώ και μπρος, τα πιο μεγάλα “όχι” τα λέει ο λαός», φωνάζουν οι διαδηλωτές. «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος». Γελάνε και κλαίνε ταυτόχρονα, αγκαλιάζονται, φιλιούνται, σηκώνουν τις γροθιές τους, χορεύουν. Οι κάμερες μεταδίδουν την εικόνα σε όλο τον κόσμο, οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι ξένοι δημοσιογράφοι, γιατί οι Ελληνες είναι άφαντοι. «Κάντε τον Σκάι φοιτητική εστία κι η Σία με τον Μπάμπη να δουλεύουν στα μαγειρεία», φωνάζουν οι πιτσιρικάδες διαδηλωτές και σύντομα το γνωστό σύνθημα γίνεται μυριόστομη κραυγή: «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».

«Τρομοκράτησαν τις μανάδες και τους πατεράδες μας, σκάει ο Γκέμπελς από ζήλια», λέει ο 20χρονος Γιώργος. «Να απολυθούν όλοι πάραυτα!», υπερθεματίζει ο Μάνος. «Τόση προπαγάνδα, τόσες ώρες τρόμου κι έφεραν αυτό το αποτέλεσμα; Χάλια, κύριε Αλαφούζο μου, να τους διώξετε τους ακαμάτηδες». «Εκείνος ο Μπογδάνος που δακρύζει παραιτήθηκε όπως μας απειλούσε ή όχι ακόμα;» λέει η Αμαλία. «Αλλά, θα μου πεις, κι ο Πάγκαλος κι η Αλ Σάλεχ μάς είχαν υποσχεθεί ότι θα φύγουν από τη χώρα κι ακόμα τίποτα».

«Νίκη των φτωχών»

«Ηταν μια νίκη των φτωχών, των αδύναμων, των καταπιεσμένων. Νόμιζαν ότι μας είχαν του χεριού τους. Ε, όχι λοιπόν!» λέει η κυρία Μαρία. Εχει κατέβει στο Σύνταγμα με τα δυο της παιδιά και το εγγόνι της. «Να μην κάνει ούτε βήμα πίσω ο πρωθυπουργός, δεν δώσαμε αυτή τη μάχη για να κλείσει μια ίδια ή χειρότερη συμφωνία», μας λέει ο Γιάννης κρατώντας αγκαλιά την 3χρονη κόρη του. «Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα, αλλά αγώνες χωρίς δυσκολίες δεν υπάρχουν. “Οχι” μέχρι το τέλος, “όχι” μέχρι την τελική νίκη». «Δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία, θέλουμε μια συμφωνία με ταξικό πρόσημο, μια συμφωνία που, επιτέλους, να πληρώσουν οι πλούσιοι», συμπληρώνει ο Σταύρος.

«Ηταν μια νίκη του νέου απέναντι στο παλιό, το φθαρμένο πολιτικό σύστημα», εκτιμά η Αντα. «Συνασπίστηκαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι (που δεν είναι παλιό, αλλά απολύτως γέρικο αυτό που εκφράζει) κι απέναντί τους συνασπίστηκε ένας λαός. Τους σάρωσε! Πριν από λίγες μέρες έστειλε στο καλάθι της Ιστορίας τον Βενιζέλο, σήμερα τον Σαμαρά. Νομίζουν ότι έχουμε τη μνήμη του χρυσόψαρου; Δεν ξεχνάμε κανέναν και τίποτα. Κι αυτήν την κυβέρνηση, που τόσο τη στηρίζουμε, την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Ουαί κι αλίμονο αν προδώσουν την εμπιστοσύνη μας». «Περιμένουμε πολλά από την κυβέρνησή μας και καλά θα κάνει να πιάσει δουλειά από σήμερα κιόλας», συμπληρώνει η Χριστίνα. «Περιμένουμε να προχωρήσει στα μάχη με τη διαπλοκή των καναλαρχών. Περιμένουμε να προχωρήσει αποφασιστικά με όσους βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ. Μια μέρα βρε έπιασαν τον Μπόμπολα και τα έδωσε αμέσως. Τι περιμένετε; Προχωράτε!».

«Στα χέρια μας»

«Εκείνοι που ονειρεύονταν πραξικοπήματα καλά θα κάνουν να συνέλθουν. Η δημοκρατία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και τώρα την έχουμε πάρει στα χέρια μας εμείς», λέει ο Αντώνης. «Μας απειλούν με πείνα, μας απειλούν ότι δεν έχουμε φάρμακα, μας απειλούν ότι η οικονομία μας θα καταρρεύσει. Δεν μασάμε!», λέει ο Γιάννης. «Δεν μασάμε γιατί υπερασπιζόμαστε κάτι πολύ σημαντικότερο από τους εαυτούς μας: υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και τη δημοκρατία. Γι’ αυτά αξίζει κανείς και να πεθάνει». «Είμαι τόσο περήφανη! Είμαστε ωραίοι! Από αύριο θα είναι πολύ δύσκολα, αλλά αντέχουμε!» λέει η Σωτηρία. «Εχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να πολεμάμε. Σήμερα όμως τραγουδάμε. Από αύριο συνεχίζουμε»…