Αφοπλίστε τους δημοσιογράφους

Η προπαγάνδα θέλει δύο. Μην πυροβολείτε τους δημοσιογράφους, αφοπλίστε τους!

 

Πρώτη φορά το έζησα στις Σκουριές. Ένα σύνθημα που κάποτε ακουγόταν μόνο στις πορείες του αντιεξουσιαστικού χώρου να γίνεται μυριόστομη κραυγή. Γιαγιάδες, παππούδες, μικρά παιδιά, καθωσπρέπει κυρίες και μεσήλικες κύριοι φώναζαν ό,τι και δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι χτες στο Σύνταγμα: «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι».

Η βορειοανατολική Χαλκιδική ήταν μια μικρή κοινωνία, που όταν κινητοποιήθηκε ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το σύστημα έστρεψε εναντίον της (και) το υπερόπλο που λέγεται μήντια. Η μικρή κοινωνία προχώρησε τόσο πολύ στην αποδόμηση τωνΜέσων που έκανε εκδηλώσεις για την προπαγάνδα με εκατοντάδες ακροατές, έφτιαξε τα δικά της μέσα αντιπληροφόρησης, σταμάτησε να βλέπει τηλεόραση. Χτες το ίδιο σύνθημα ακουγόταν από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανάμεσα σε στίχους του Ελύτη, του Σεφέρη, του Χικμέτ.

Δεν περιμένω οι «συνάδελφοί» μου να προβληματιστούν από το γεγονός: τα προηγούμενα χρόνια μετρηθήκαμε όλοι στο χώρο των ΜΜΕ, οι μάσκες έχουν πέσει κι οι δικαιολογίες στέρεψαν. Περιμένω, όμως, όλοι εσείς να συνειδητοποιήσετε την τεράστια, την ανυπολόγιστη, δύναμή σας.

Η προπαγάνδα θέλει δύο: δεν δουλεύει αν εσύ δεν την καταναλώνεις, αν εσύ δεν την αγοράζεις στο περίπτερο, αν εσύ δεν την αναπαράγεις στα σόσιαλ μήντια. Μην πυροβολείτε τους δημοσιογράφους. Εσείς (με τη θεαματικότητα και την αναγνωσιμότητα που τους προσφέρετε) οπλίζετε το ρέβολβερ που στρέφουν εναντίον της κοινωνίας. Αφοπλίστε τους!