«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα»

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα»

«Δεν τελειώσαμε με τους κομμουνιστάς στον Γράμμο και το Βίτσι και να τα αποτελέσματα» |EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μαζικό ήταν το «ναι» των… Ευρωπαίων Ελλήνων που διαδήλωσαν υπό βροχήν στο κέντρο της Αθήνας υπέρ της πρότασης των δανειστών. Στην αρχή με συνθήματα παρακαλούσαν τους «εταίρους» μας να «μη μας αφήσουν στο έλεος της «τσογλανοπαρέας της Κουμουνδούρου», ενώ μετά άρχισε και η εμφυλιοπολεμική ρητορική: «Τσίπρας, Καμμένος και ναζί, όλοι οι προδότες θέλουν τη δραχμή», «δεν τελειώσαμε με τους κομμουνιστάς στον Γράμμο και το Βίτσι και να τα αποτελέσματα». Στο στόχαστρο και η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής που της χρέωσαν την κακοκαιρία.

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα»Μαζικό ήταν το «ναι» των… Ευρωπαίων Ελλήνων που διαδήλωσαν υπό βροχήν στο κέντρο της Αθήνας υπέρ της πρότασης των δανειστών | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Σήμερα έπρεπε να βρέξει; Μόλις χθες αγόρασα τα παπούτσια!». «Ωραία τα μαλλιά σου, Μαιρούλα μου». «Χαμογέλασέ μου, Γιώργο, θα ποστάρω τη φωτογραφία στον τοίχο σου». Ηταν ένα καλοβαλμένο, εξοργισμένο και μεγάλο πλήθος αυτό που κατέκλυσε χθες την πλατεία Συντάγματος.

Με τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές σημαίες τους (2 ευρώ η μικρή, 10 η μεγάλη), τις σφυρίχτρες τους και τα πολύχρωμα σημαιάκια «ναι στην Ευρώπη», δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι διαδήλωσαν κατά του δημοψηφίσματος, κατά της κυβέρνησης και υπέρ του ευρώ. Παρά τη βροχή, η Αθήνα διαδήλωσε μαζικά, δυναμικά κι ευρωπαϊκά, μέχρι που άρχισαν… τα γαλλικά.

«Ελλάς-Ευρώπη-Δημοκρατία» ήταν το σύνθημα που δονούσε την πλατεία Συντάγματος. Αθηναίοι κάθε ηλικίας, με τα παιδιά, τις συζύγους και τους γονείς τους, φώναξαν την αγωνία τους για την Ελλάδα κι ένα μυριόστομο «ναι» στο δημοψήφισμα. «Παραιτηθείτε, παραιτηθείτε» ήταν το βασικό σύνθημα.

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα» | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το πολιτικό πλαίσιο οριοθέτησαν επίσης το «είσαι δειλός, είσαι δειλός πρωθυπουργός» και το «Τσίπρας, Καμμένος και ναζί, όλοι οι προδότες θέλουν τη δραχμή». Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου με το σύνθημα «Ζωή καριόλα, η Ελλάδα πάνω από όλα», ενώ απέστειλαν και το σαφές μήνυμα «Τσίπρα, παραιτήσου εσύ και η Ζωή σου».

«Εφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Εφτασε η ώρα των μεγαλύτερων αγώνων. Οι ευθύνες όλων μας για τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μας, είναι τεράστιες», έγραφε το κάλεσμα για τη συγκέντρωση, που έγινε μέσω facebook. «Ο αγώνας για το αν θα κρατηθεί η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης ή θα ταυτιστεί με τις περιθωριακές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής πέφτει στις δικές μας πλάτες. Αν επιτρέψουμε στον ακραίο αριστερο-δεξιό συρφετό να εξοβελίσει τη χώρα από την Ε.Ε. και από το ευρώ, ίσως στο μέλλον δημοκρατικές κυβερνήσεις να εκλιπαρούν χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία και η FYROM να αποδεχτούν και να συμφωνήσουν για την επανένταξή της στην Ενωση».

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα»Είναι σαφές το χάσμα που χωρίζει τους διαδηλωτές που στοιχίζονται πίσω από το «ναι» | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα στις τράπεζες, αυτά σκέφτομαι», μας λέει η κυρία Μαριλένα. «Από πού κι ώς πού κύριε -γιατί ακόμα κι αυτόν, τον αλήτη, κύριο τον προσφωνώ, εφόσον είναι πρωθυπουργός ακόμα- κρατάς τα δικά μου λεφτά; Ανεπάγγελτε, που δεν έχεις ένα ένσημο; Εργασθήκαμε τόσα χρόνια σκληρά με τον σύζυγό μου για να μας δημεύσει την περιουσία ο Τσίπρας;»

Τα… τρελόπαιδα

«Επαιξε την Ελλάδα μας στα ζάρια κι αυτός κι όλη η τσογλανοπαρέα της Κουμουνδούρου, τα τρελόπαιδα τα ατίθασα. Ευρώπη, σε παρακαλούμε, μη μας αφήνεις στο έλεός τους», δηλώνει με πάθος ο κύριος Γιώργος στην κάμερα ξένου καναλιού. «Μας κατέστρεψαν, κυρία μου, μας γονάτισαν», δηλώνει σε Ολλανδή δημοσιογράφο ο Γιάννης. «Αλλά όλα ήταν βάσει σχεδίου, ήθελαν να μας πάνε στη δραχμή γιατί έχουν συμφέροντα. Τώρα το χρέος μας θα γίνει υπερδιπλάσιο κι εμείς θα τρώμε στα συσσίτια».

«Δεν τελειώσαμε με τους κομμουνιστάς στον Γράμμο και το Βίτσι και να τα αποτελέσματα», σχολιάζει ο κύριος Νίκος, καθώς σκύβει και διαβάζει ένα από τα τρικάκια που βρίσκονται στα σκαλιά του Συντάγματος. «Μας λένε γερμανοτσολιάδες και δωσίλογους;! Ποιοι τα λένε αυτά; Οι εαμοβούλγαροι, αυτοί που ήθελαν να δώσουν τη Μακεδονία μας, αυτοί που άφησαν τη Βόρειο Ηπειρο στον Χότζα». «Μη μιλάτε έτσι, εμείς είμαστε υπέρ της Ευρώπης, έχουμε ανοχή στο διαφορετικό», αντιτείνει η 27χρονη Μαριλίζα.

Είναι σαφές το χάσμα που χωρίζει τους διαδηλωτές που στοιχίζονται πίσω από το «ναι»: από μπαρουτοκαπνισμένους παππούδες, που είδαν τον εφιάλτη τους για τον «τρίτο γύρο» να ζωντανεύει, μέχρι νεαρούς επιχειρηματίες και επιστήμονες που η εμφυλιοπολεμική ρητορική τούς προκαλεί εμφανή αποστροφή. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, θεωρούν ότι η «χώρα πάει στα βράχια».

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα»Σκοτείνιασε… | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Μεγάλωσα στην Ευρώπη και θα γεράσω στα Βαλκάνια; Αποκλείεται», μας λέει ο Γιάννης που μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα με ένα διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων. «Θέλουμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα μας. Εκεί που άλλοι έσπειραν ερείπια, εμείς θέλουμε να χτίσουμε. Υπάρχουν entrepreneurs, start ups, projects σε εξέλιξη. Ανθρωποι που θέλουν να προσφέρουν. Χρειαζόμαστε σταθερότητα κι ένα ασφαλές οικονομικά περιβάλλον για να δημιουργήσουμε. Σέβομαι βαθιά την Αριστερά για τον ανθρωπισμό και το ήθος της, αλλά είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και να ασκήσουν διοίκηση. Αυτό αποδείχτηκε τώρα».

«Ααααχ, τα λεφτάκια μας, που τα έχουν εγκλωβισμένα»Τα βαριά σύννεφα και η βροχή δεν πτόησαν ούτε για μια στιγμή τους διαδηλωτές | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», αντιτείνει η 25χρονη Ελσα. «Θα ένιωθα πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ αν έπαιρνε αυτά τα ρίσκα με τα χρήματα των στελεχών του στις ελληνικές τράπεζες. Ομως πολλοί υπουργοί τους, εκ των οποίων και οι επί των οικονομικών, έχουν τεράστιες περιουσίες και μάλιστα εκτός Ελλάδας. Εκτός από ύποπτο, είναι και υποκριτικό».

Τα βαριά σύννεφα και η βροχή δεν πτόησαν ούτε για μια στιγμή τους διαδηλωτές: άνοιξαν τις ομπρέλες τους και ορισμένοι βρήκαν καταφύγιο στις στοές γύρω από την πλατεία. «Ρίξε όσους κεραυνούς θες, Τσίπρα, οι ώρες σου είναι μετρημένες». «Δεν έχει ανάγκη αυτός, θα καβαλήσει την Περιστέρα και θα την κάνει». «Αυτή η ζουρλοπαντιέρα η Ζωίτσα έχει βγει και πυροβολεί τα σύννεφα».

Τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν, ενώ τα κινητά απαθανάτιζαν τις στιγμές. Κι όταν στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος της Αθήνας, οι διαδηλωτές τον αποθέωσαν όταν χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος «κουρελόχαρτο». Ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε τους πολίτες να πουν «όχι στο όχι» και «να μην υποκύψουν στον κίνδυνο του διχασμού». Υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ μίλησαν ο Πύρρος Δήμας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, όπως και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Η άλλη «αξιοπρέπεια»

Οπως και οι συμπολίτες μας που διαδήλωσαν υπέρ του «όχι» τη Δευτέρα, έτσι και σήμερα οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη «αξιοπρέπεια». Μόνο που την ορίζουν εντελώς διαφορετικά. «Αξιοπρέπεια είναι να μη χρειαζόμαστε δανεικά, αξιοπρέπεια είναι να μη χρωστάμε σε κάθε χώρα της Ευρώπης, αξιοπρέπεια είναι να νοικοκυρεύουμε μόνοι μας τα του οίκου μας», εξηγεί η Κατερίνα, που κατέβηκε με πλαστικό κολονάτο ποτήρι από τα Τζάμπο, «για να τρολάρω τους ηλίθιους αριστερούς που δεν έχουν καμία αίσθηση του χιούμορ».

«Τα ηρωικά που μας είπε ο πρωθυπουργός είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους», μου εξηγεί η Κατερίνα. «Εμείς δίνουμε μάχη για την πραγματική δημοκρατία απέναντι σ’ ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, απέναντι σε μια διαδικασία που τινάζει στον αέρα ό,τι χτίσαμε τόσα χρόνια. Κι οι αριστεροί να αφήσουν την κυβέρνηση και να κάνουν πάλι αυτά που ξέρουν καλύτερα: πορείες, διαμαρτυρίες, απεργίες και κάμπινγκ. Γι’ αυτά είναι άξιοι. Μετράω τις ώρες ανάποδα, θα τελειώσουμε μαζί τους και θα τους ξεφορτωθούμε για άλλα 50 χρόνια. Δεν πειράζει, θα γράψουν ωραία ποιήματα και θα κλαίνε πάλι για τον ψεύτη κι άδικο ντουνιά. Ωωωωω».