Μέσω Facebook το πρώτο «όχι»

Μέσω Facebook το πρώτο «όχι»

Oι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συναισθάνονται…

 

Δεν πέρασαν ούτε καν πέντε λεπτά από το διάγγελμα του πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής για να αντιδράσουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από τη μια, βροντερά «όχι» με εικόνες από την εθνική αντίσταση, το 1821, ποιήματα του Αναγνωστάκη και του Καβάφη. Από την άλλη, οι υποστηρικτές τού «ναι» με εικόνες του Καραμανλή του πρεσβύτερου και ύμνους προς την Ευρώπη.

Η σελίδα «Ψηφίζουμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα» μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο συγκέντρωσε 28.000 υποστηρικτές. «Δεν εκπροσωπούμε ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, ιδεολογία ή χώρο», υποστηρίζουν οι δημιουργοί της κι αναπτύσσουν το σκεπτικό: «480 π.Χ.: “Μολών Λαβέ”. 1821: “Ελευθερία ή Θάνατος!”. 1940: “ΟΧΙ” και Εθνική Αντίσταση. 2015: Υπερήφανο ΟΧΙ σε ΔΝΤ, “εταίρους” και απεχθές χρέος». Στον αντίποδα οι «Μένουμε Ευρώπη» με 12.000 υποστηρικτές κάνουν αγώνα υπέρ του «ναι»: «Καλή δύναμη, καλόν αγώνα. Με σοβαρότητα, με γενναιότητα. Για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα. ΝΑΙ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ».

Δηλώνουν «σοκαρισμένοι»

«Σοκαρισμένοι» δηλώνουν αρκετοί συμπολίτες μας, ενώ κάποιοι εγκαλούν τον πρωθυπουργό για πολιτική δειλία, «αφού δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του». «Ας μη γελιόμαστε, η υπόσχεση Λαπαβίτσα για δελτίο στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα τηρηθεί στο ακέραιο!», προειδοποιεί ο AGeor. «Φαίνεται πως το σοκ του Ελληνικού λαού είναι τεράστιο», γράφει ο Κώστας Πουλής. «Είναι όντως κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Μη φοβάστε, δεν είναι επικίνδυνο.

Γεννήθηκε πριν 2.500 χρόνια στην Αθήνα. Ονομάζεται “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”». «Δεν σοκαριστήκατε μπρος στις ουρές των συσσιτίων, σοκάρεστε απ’ τις ουρές στα ATMs. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, αλλά αυτή είναι η διαφορά μας ρε φίλε», σημειώνει η Ελένη Μηλιώτη. «Στο χωριό μου πάντως που δεν έχει ΑΤΜ έχουν βγει όλοι στην πλατεία με τα βιβλιάρια στο χέρι και κάνουν αέρα στα παπάρια τους. Ολονυχτία», γράφει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος.

Τα ΑΤΜ είχαν την τιμητική τους, ενώ φτιάχτηκε και σελίδα αφιερωμένη στους κεραυνοβόλους έρωτες μπροστά στις τράπεζες. «Σε είδα στο ΑΤΜ», λέγεται η σελίδα όπου διαβάζει κανείς αγγελίες, όπως «Περιστέρι: Ησουν ψηλός, όμορφος, γύρω στα 25. Νομίζω ότι έβγαλες 20 ευρώ για ποτάκι αλλά στην απόδειξη είδα ότι έχεις 3 χιλιάρικα υπόλοιπο. Στείλε μου ίνμποξ σε παρακαλώ!!~!». «ΑΤΜ κοινωνία» απαντά άλλος χρήστης, ενώ η Αρτίνα Γκέτση προτείνει «Για όσους δεν έχουμε να σηκώσουμε λεφτά προτείνω να σηκώσουμε κεφάλι!!! #oxi».