Ηταν μακρύς ο δρόμος, αλλά η ΕΡΤ νίκησε…

Ηταν μακρύς ο δρόμος, αλλά η ΕΡΤ νίκησε...Ηταν όλοι εκεί, οι αγωνιστές, οι πρωταγωνιστές, αυτοί που διαφωνούν, αλλά και αυτοί που έφυγαν για πάντα…

 

Αυτό το κείμενο γράφεται στο ίδιο γραφείο, στον ίδιο υπολογιστή, μπροστά στο ίδιο παράθυρο που δύο χρόνια πριν γραφόταν ένα οργισμένο ρεπορτάζ. Σήμερα όλα μοιάζουν ίδια κι όλα είναι απολύτως διαφορετικά στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής: τα πρόσωπα είναι χαμογελαστά, οι εργαζόμενοι δικαιωμένοι, η Αριστερά κυβερνώσα και η ΕΡΤ επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας στις 6 το πρωί.

Ηταν μακρύς ο δρόμος, αλλά η ΕΡΤ νίκησε...Ολα μοιάζουν ίδια κι όλα είναι απολύτως διαφορετικά στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής | 

H πρόεδρος της Βουλής ήταν η πρώτη καλεσμένη στο στούντιο. Οπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν είδε το νέο σήμα της ΕΡΤ να επανέρχεται στις οθόνες των τηλεοράσεων, αισθάνθηκε «ανείπωτη συγκίνηση» και «αμέριστη αισιοδοξία». «Είναι μια νίκη του λαού, των δημοσιογράφων και της κοινωνίας», είπε.

Χαρούμενη παρέλαση

Αργότερα το βράδυ επέστρεψε καταχειροκροτούμενη για να χαθεί στις αγκαλιές των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να γιορτάσουν αυτήν τη νίκη. Νωρίτερα από την ΕΡΤ πέρασαν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, Γ. Σταθάς, Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση, Κατερίνα Ιγγλέση, Γιώτα Κοζομπόλη, Π. Πολάκης, Θ. Πετράκος, Λίτσα Αμανατίδου, Βασιλική Κατριβάνου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κ.ά.

Αν και είχαμε όλοι ονειρευτεί τη μέρα αυτή, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πώς ακριβώς θα είναι. «Είναι τόσα πολλά τα συναισθήματα, είναι χαρά, είναι αγωνία, είναι περηφάνια. Δεν ξέρω ποιο από όλα κυριαρχεί», μου λέει χαμογελώντας μια από τις εργαζόμενες. Δεν θυμάμαι το όνομά της, ούτε κι εκείνη το δικό μου. Οι περισσότεροι δεν θυμόμαστε ονόματα και ιδιότητες εδώ. Αυτό που μας δένει είναι οι στιγμές και οι μνήμες.

Ετσι, στο προαύλιο της ΕΡΤ συναντιούνται ξανά οι απεργοί της Κόκα Κόλα και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, δάσκαλοι και καθηγητές που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αντιφασιστικές οργανώσεις και η Αριστερά άπασα: από την κυβερνώσα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εξωκοινοβουλευτική.

Αλλωστε ο αγώνας της ΕΡΤ είχε καταφέρει το ακατόρθωτο: να βρεθούν πλάι πλάι η πολύχρωμη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, η κόκκινη του ΚΚΕ, η μαυροκόκκινη των αναρχικών. Σήμερα όλες οι παντιέρες συναντήθηκαν κι αυτές ξανά. Μόνο που τότε τις ένωνε η οργή, ενώ σήμερα είναι εμφανής η αμηχανία.

Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ήρθε μαχητική στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στέλνοντας σαφές μήνυμα: ο αγώνας όχι μόνο δεν τέλειωσε, αλλά συνεχίζεται, αφού ούτε τα μνημόνια ούτε οι πολιτικές λιτότητας έχουν τελειώσει. Με βασικό σύνθημα «η ΕΡΤ ανήκει στους εργάτες, απολύστε τώρα τους ταγματάρχες», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, αν και ολιγάριθμοι, έκαναν εντυπωσιακή είσοδο στο Ραδιομέγαρο με πανό και πικέτες.

ΕΡΤ - ΡαδιομέγαροΜνημόσυνο στην είσοδο του Ραδιομεγάρου για αυτούς που έφυγαν για πάντα… | 

Ολιγάριθμη αλλά εντυπωσιακή ήταν και η εκδήλωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που επέλεξε να κάνει μνημόσυνο στην είσοδο του Ραδιομεγάρου. Ο πρόεδρος τη ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Καλφαγιάννης μίλησε για τη «νέα μικρασιατική καταστροφή που αποδεκατίζει τον λαό λόγω των μνημονίων», τόνισε πως «σήμερα δεν είναι μέρα γιορτής όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν» και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τη δομή της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και στα στελέχη «που κρατάνε αγκαλιά τις καρεκλίτσες τους, αλλά δεν ξέρουν πως είναι τροχήλατες και μ’ αυτές θα φύγουν». Μετά έδωσε το βήμα σ’ έναν ιερωμένο, που μέχρι το 2013 ήταν και εργαζόμενος της ΕΡΤ, για να αναπέμψει ευχές για τις ψυχές των «19 νεκρών του αγώνα μας», όπως είπε ο κ. Καλφαγιάννης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ραχήλ Μακρή, η οποία ανακοίνωσε πως έχει καταθέσει ερώτηση με τον κ. Σταθά για την πρόσληψη των συγγενών των «νεκρών της ΕΡΤ», ενώ ο Γιάννης Μηλιός σημείωσε ότι «δεν θα νικήσουμε αν δεν ξεχάσουμε όλα τα αιτήματα που είχαμε. Είμαστε στην αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε, για να αλλάξουμε όχι μόνο την ενημέρωση, αλλά ολόκληρη την κοινωνία».

Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στο προαύλιο, η αγωνία ανέβαινε στο κατακόρυφο μέσα στο κτίριο λίγο πριν από το πρώτο μεγάλο δελτίο ειδήσεων. «Νιώθω σαν πρωτάκι στο σχολείο», μας λέει ο παρουσιαστής του δελτίου των 9, Πάνος Χαρίτος. «Πώς σου φαίνεται που έβγαλες το αλεξίσφαιρο για να μπεις στο στούντιο;», τον ρωτάμε. «Είμαι εξαιρετικά αγχωμένος, ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από εμάς κι ο πήχης είναι ψηλά. Θέλουμε να κάνουμε ένα δελτίο διαφορετικό, με πολλή έρευνα και ρεπορτάζ. Εχουμε ένα ευρύτατο δίκτυο ανταποκριτών κι είναι για εμάς μια χρυσή ευκαιρία».

«Είναι πολλά τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κατ’ αρχήν δεν επιστρέφουν όλοι οι εργαζόμενοι και θα έχουμε ελλείψεις. Επειτα, βρήκαμε έναν οργανισμό εντελώς διαλυμένο, χωρίς δομή και ιεραρχία», μας λέει ο νέος τεχνικός διευθυντής, Νίκος Μιχαλίτσης. «Η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε κάνει κανέναν ολοκληρωμένο διαγωνισμό, έκανε απευθείας αναθέσεις που είναι τουλάχιστον στα όρια του νόμου. Και δεν υπάρχουν διαδικασίες, ας πούμε δεν βρήκαμε διεύθυνση προμηθειών!»

Δεν την άφησαν μόνη της

Ειρηνική… συνύπαρξη

Στην ΕΡΤ καλούνται να συνυπάρξουν εργαζόμενοι που βρέθηκαν να πολεμούν και μεταξύ τους, όταν κάποιοι εξ αυτών επέλεξαν να εργαστούν στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ. Πώς ήταν η πρώτη τους μέρα; «Αϋπνη!» θα απαντήσει γελώντας η Ελενα. «Είχαμε όλοι αγωνία, αλλά τελικά κύλησε ήρεμα. Υπήρξαν μικροεντάσεις, κάποιοι υποβλέπουν τους άλλους, αλλά στο κάτω κάτω υπηρετούμε όλοι έναν κοινό σκοπό, θέλουμε να φτιάξουμε μια καλή τηλεόραση και καλό ραδιόφωνο».

«Είμαστε όλοι συναισθηματικά φορτισμένοι κι είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες. Χρειαζόμαστε χρόνο», θα μας πει η Μαριλένα Κατσίμη, παρουσιάστρια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής. «Το πιο σημαντικό μας στοίχημα είναι η ανεξαρτησία, η ΕΡΤ δεν ήταν ανεξάρτητη πριν από το μαύρο. Και δυστυχώς η ανεξαρτησία της δεν θωρακίστηκε από τον νέο νόμο. Εναπόκειται σ’ εμάς να αποδείξουμε ότι είμαστε έγκυροι, αντικειμενικοί κι αξιόπιστοι».

Λίγα λεπτά αργότερα, το πλήθος που είχε μαζευτεί στον κήπο της ΕΡΤ υποδεχόταν με χειροκροτήματα το πρώτο δελτίο ειδήσεων. Κλείνω με τα λόγια της Κατερίνας: «Ηταν μακρύς ο δρόμος, αλλά νικήσαμε. Αυτός ο αγώνας δεν ήταν μόνο δικός μας, αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κερδίσαμε όλοι μαζί».

Το… τσάρτερ από τις Βρυξέλλες κατέβηκε στην Αγ. Παρασκευή

Tο... τσάρτερ από τις Βρυξέλλες κατέβηκε στην Αγ. ΠαρασκευήΤο… τσάρτερ από τις Βρυξέλλες κατέβηκε στην Αγ. Παρασκευή | 

Στο Ραδιομέγαρο, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, «προσγειώθηκε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Ο κ. Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του, με πολλούς ξένους ανταποκριτές να συνωστίζονται για να πάρουν μία δήλωσή του για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι παρευρισκόμενοι στο προαύλιο του ραδιομεγάρου έδειξαν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό, φωνάζοντας «Αλέξη είμαστε μαζί σου», ενώ ακούστηκαν μέχρι και προτροπές για ρήξη με το σύνθημα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

«Δεν ήρθα για να χαιρετίσω. Ηρθα για να συμμετάσχω στη γιορτή. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα. Την ΕΡΤ δεν την άνοιξε η κυβέρνηση, αλλά οι αγώνες των εργαζομένων της και του ελληνικού λαού εδώ και δύο χρόνια ενάντια σε μια παράλογη πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι θα κριθούν όλοι, όπως και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, από τη δουλειά τους. Επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι μία δημόσια ΕΡΤ που να ανήκει σε όλο τον λαό, έξω από τη λογική του κρατισμού. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους εργαζομένους της ΕΡΤ για τον τίμιο αγώνα τους.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι «ο αγώνας του ελληνικού λαού θα δικαιωθεί, όπως δικαιώθηκε ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ. Οσο μας στηρίζει ο ελληνικός λαός θα αντέχουμε και θα μένουμε όρθιοι για να συνεχίζουμε».

Δεν την άφησαν μόνη της

Δεν την άφησαν μόνη της

«Μόνη ξανά δεν θα σ’ αφήσω, να μη μ’ αφήσεις μόνο ποτέ» τραγούδησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ζιώγαλας στην εορταστική συναυλία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Και πράγματι αυτά τα δύο χρόνια πολλοί στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων της ΕΡΤ, από τους οποίους τώρα περιμένουν πολλά για μια καλύτερη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η συναυλία ξεκίνησε με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, που πρώτα το 2013 μπήκαν στον αγώνα ενάντια στο μαύρο, και συνεχίστηκε με τους Encardia, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Θάνο Μικρούτσικο, την Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.ά.

Ο κόσμος κάτω τραγουδούσε και χόρευε νιώθοντας ανακούφιση και θυμίζοντας κάτι από τις τεράστιες συγκεντρώσεις στην Αγία Παρασκευή πρόπερσι. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το δελτίο με το γνώριμο σήμα της ΕΡΤ ξαναπαίζει στη μικρή οθόνη δείχνοντας ότι η ζωή κάνει κύκλους. Και κάτω συνεχίζεται η συναυλία, κάνοντας τον υπογράφοντα που ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στην ΕΡΤ να μοιράζεται τη χαρά των ανθρώπων της και να τους εύχεται καλή (νέα) αρχή στη μάχη της ενημέρωσης.