Ραγδαίες εξελίξεις για τις Σκουριές τον Ιούλιο

Εργαζόμενος στην Ελληνικός ΧρυσόςΚυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να «σταματήσει το έγκλημα στις Σκουριές και να δικαιωθεί αυτός ο εμβληματικός αγώνας που για εμάς έχει τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία» | MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

 

Επειτα από ευρύτατη σύσκεψη με πρωτοβουλία της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία θα παρουσιάσει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χαλκιδικής τον επόμενο μήνα

Την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές θα σταματήσει από την κυβέρνηση επαναβεβαίωσε χτες το κόμμα σε ευρύτατη σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Περιβάλλοντος, Οικονομίας, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Ενέργειας και τα αντίστοιχα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής, η Ν.Ε. Χαλκιδικής και εκπρόσωποι από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε ομάδα εργασίας που σε έναν μήνα θα παρουσιάσει το σχέδιο του κόμματος και της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με βάση ένα μοντέλο εναλλακτικής, ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας δεν θα εστιάσει τη δουλειά της στις εξελίξεις με την «Ελληνικός Χρυσός», αφού το θέμα χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο, αλλά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην επόμενη μέρα για τη βορειοανατολική Χαλκιδική.

Σε περίπου μία εβδομάδα εκπνέει η ημερομηνία που με έγγραφό του το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει στην «Ελληνικός Χρυσός» για να απαντήσει για τον τρόπο λειτουργίας της και για την τήρηση των όρων της άδειας που της είχε δοθεί.

Η εταιρεία οφείλει να απαντήσει εγγράφως στα ερωτήματα και τις αιτιάσεις του υπουργείου και στη συνέχεια το υπουργείο μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει να απαντήσει στην εταιρεία. Επομένως, οι εξελίξεις στο μέτωπο των Σκουριών αναμένεται να είναι ραγδαίες μέσα στον Ιούλιο εφόσον η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις οριστικές της αποφάσεις.

Η αγωνία των κατοίκων της Χαλκιδικής κορυφώνεται. Παρακολουθούν τις εξελίξεις κι ενώ αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη δικαίωση του αγώνα τους, χρεώνουν καθυστέρηση στην κυβέρνηση και ασάφεια ως προς το πώς συγκεκριμένα θα σταματήσει την επέκταση της εξόρυξης. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να «σταματήσει το έγκλημα στις Σκουριές και να δικαιωθεί αυτός ο εμβληματικός αγώνας που για εμάς έχει τεράστια συμβολική και πολιτική σημασία».