«Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής χρειάζεται να γίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων»
Η Αγγελική Κασσόλα και δεξιά η ηθοποιός Ειρήνη Μελά που θα ζωντανέψουν την ιστορία μιας πρώην αντάρτισσας που στα 82 της μαθαίνει ότι οι φασίστες εισβάλλουν ξανά στην κωμόπολή της, με κοινοβουλευτικό μανδύα αυτή τη φορά
Είναι η 9η χρονιά που το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών μάς προσκαλεί στην αντιρατσιστική γιορτή του και σίγουρα η πιο ελπιδοφόρα. Με τους ναζί επιτέλους αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες να κλείνουν, με το νομοσχέδιο για τους μετανάστες προ των πυλών, η γιορτή που θα στηθεί φέτος στη Γεωπονική θα είναι μια πρώτη γεύση δικαίωσης για τους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται χρόνια τώρα.
Η Αγγελική Κασσόλα είναι μια από τις καλλιτέχνιδες που στηρίζουν ενεργά τη γιορτή. Μετέφρασε και σκηνοθετεί τη «Μάμμα Τόνι», έναν αντιφασιστικό μονόλογο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο. Η Ράμε υπήρξε η ίδια θύμα των νεοφασιστών. Τον Μάρτιο του 1973 απήχθη στο Μιλάνο από μια ομάδα νεοφασιστών, οι οποίοι τη βασάνισαν και τη βίασαν. Δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε πιο δυνατή και αποφασισμένη με μία σειρά από αντιφασιστικούς μονολόγους.
Το 1981 αφηγήθηκε την εμπειρία της στο βιβλίο της «Lo Strupo» («Ο βιασμός»). 25 χρόνια αργότερα οι δράστες αναγνωρίστηκαν μετά την κατάθεση ενός μεταμεληθέντα νεοφασίστα, αλλά τα εγκλήματά τους είχαν παραγραφεί. Η δικαστική έρευνα έδειξε τη σχέση των απαγωγέων της με υψηλόβαθμα στελέχη των Καραμπινιέρων.
Η Ομάδα Πείρα(γ)μα και η ηθοποιός Ειρήνη Μελά θα ζωντανέψουν την ιστορία μιας πρώην αντάρτισσας που στα 82 της μαθαίνει ότι οι φασίστες εισβάλλουν ξανά στη μικρή κωμόπολή της, με κοινοβουλευτικό μανδύα αυτή τη φορά. Ετσι, αναλαμβάνει μόνη της να υπερασπιστεί τη μνήμη των σκοτωμένων και να μην επιτρέψει τη βεβήλωσή τους από τους λόγους ρατσισμού και μίσους των αντίστοιχων Ιταλών «χρυσαυγιτών».
«Παρακολουθούμε εδώ και χρόνια τη σημαντική δράση και προσφορά του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και θέλουμε με την παρουσία μας να δείξουμε και έμπρακτα την υποστήριξή μας», μας λέει η Αγγελική Κασσόλα.
«Η ομάδα πείρα(γ)μα δίνει το «παρών» σε κάθε πρωτοβουλία που αποκαθιστά την αξιοπρέπειά μας και υπερασπίζεται τον ανθρωπιστικό πολιτισμό μας. Μας αφορά κάθε δράση που στέλνει το μήνυμα ότι δεν ανεχόμαστε τον ρατσισμό, τον φασισμό και τα εγκλήματά του. Είμαστε κάτοικοι μίας χώρας που υπέστη θηριώδεις καταστροφές από τους οπαδούς του μίσους στην πρόσφατη τραγική ιστορία της, αλλά και μίας χώρας που έστειλε τα παιδιά της ως μετανάστες στα πέρατα της γης για να υποστούν και οι ίδιοι ατιμώσεις και δεινά στα χέρια άλλων ρατσιστών».
Η Ομάδα Πείρα(γ)μα υπηρετεί με συνέπεια το πολιτικό θέατρο. Θεωρούν εαυτούς στρατευμένους καλλιτέχνες, ρωτήσαμε την Αγγελική.
«Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το θέατρο από το πολιτικό θέατρο. Η τέχνη αυτή, ως γέννημα της δημοκρατίας, υπήρξε χώρος και πεδίο διαλόγου και δημιουργίας συλλογικού βιώματος. Ακόμα και αρχιτεκτονικά τα αρχαία θέατρα ήταν φτιαγμένα για μαζική προσέλευση των πολιτών. Η λέξη «στρατευμένος» δεν μας αρέσει γιατί ηχεί σαν «στρατός». Δεν είμαστε κάποιοι «σοφοί» που κάνουν τους «καθοδηγητές».
»Μιλάμε από σκηνής ελεύθερα, ανεξάρτητα και εκθέτουμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις ευαισθησίες μας. Ο στόχος μας είναι να ερεθίσουμε τους θεατές ώστε να αποκαλύψουν κι αυτοί πρωτίστως στους εαυτούς τους – κι ίσως και δημόσια- τη συνείδησή τους. Τολμάμε να εκφράζουμε ανοικτά τις σκέψεις μας, είτε αρέσουν, είτε όχι, και είτε κάποιοι σπεύδουν να μας κατατάξουν εύκολα εδώ ή εκεί… Το να είμαστε μέλη μίας θεατρικής συλλογικότητας, που δεν έχει αφεντικά πάνω από το κεφάλι της, μας δίνει πλήρη ελευθερία έκφρασης και την απόλυτη ευθύνη του εαυτού και των επιλογών μας. Αυτά για εμάς είναι τα πολυτιμότερα αγαθά».
«Μια προϊστορία ντροπής»
Θεωρείτε ότι η ελληνική κοινωνία έχει τελειώσει με το φαινόμενο του νεοναζισμού, ρωτάμε την Αγγελική.
«Οχι κι ούτε πρόκειται όσο συνεχίζει να εκτελείται η ιστορική μνήμη και να διδάσκεται ανάποδα ή και καθόλου η Ιστορία», μας απάντά.
«Ο νέος ελληνικός ναζισμός έχει τη δική του προϊστορία ντροπής, προδοσίας και αίσχους σε κάθε περίοδο της νεότερης ιστορίας μας, που ένας αντιστεκόμενος και αγωνιζόμενος κόσμος για δημοκρατία, δικαιοσύνη, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία έδινε τη ζωή του. Κι αντί να τιμάται αυτός ο κόσμος, καταλήξαμε να τιμώνται οι κάθε λογής «πατριώτες» που συνεργάζονταν με τους κατακτητές και τις μεγάλες δυνάμεις έως και τους κάθε λογής εγχώριους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες…
»Θα ξεμπερδέψουμε μαζί τους όταν δοθεί η δυνατότητα στις γενιές που έρχονται να γνωρίσουν πολύ καλά την ιστορία αυτού του τόπου και τον ρόλο που έπαιξαν κάθε φορά οι ντόπιοι εκπρόσωποι του μίσους, του «μεγαλοϊδεατισμού» και της αντίδρασης. Ελπίζουμε η έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής να φέρει δικαίωση. Ομως η μεγάλη καταδίκη χρειάζεται να γίνει σε πολιτικό επίπεδο και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Σ’ αυτό το δύσκολο πεδίο η παιδεία, η τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο».
«Αν τα σκίτσα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομα»
«Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον» συνήθιζε να λέει ο μέγας Wolinski κι οι σκιτσογράφοι ανά τον κόσμο αγαπούν την ταχύτητα.
Το πόσο μεγάλα πάθη μπορούν να προκαλέσουν και το πόσο μπορούν να ταρακουνήσουν συνειδήσεις αποδείχθηκε δραματικά τον χειμώνα με την αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών στο «Σαρλί Εμπντό».
Οπως αποδείχθηκε περίτρανα το πόσο μεγάλες μάχες μπορούν να δώσουν με τα πενάκια τους.
Ετσι, στον αγώνα κατά του φασισμού και στη γιορτή του κινήματος δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι σκιτσογράφοι.
Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Καλαϊτζής, Μιχάλης Κουντούρης, Πάνος Μαραγκός, Βαγγέλης Χερουβείμ και Soloup εκθέτουν τα έργα τους, δίπλα στους επίσης μαχητικούς φωτορεπόρτερ Νίκο Αθανασίου, Αθανασία Αμπράση, Βασίλη Αρτίκο, Ιωσήφ Γαλανάκη, Γρηγόρη Θανόπουλο, Αγγελο Καλοδούκα, Μάριο Λώλο, Αγγελο Μπαρράι, Τατιάνα Μπόλαρη, Σπύρο Νάννο, Κώστα Παπαπάνο, Δημήτρη Σιδερίδη, Χρήστο Φέργκιουσον, Παναγή Χρυσοβέργη,epoca libera.
Μιλήσαμε με τον αιχμηρό σκιτσογράφο της Αυγής, Τάσο Αναστασίου:
• Για ποιο λόγο συμμετέχετε στη γιορτή;
Οταν σου ζητάει ο εξαίρετος συνάδελφος και φίλος Πέτρος Ζερβός να πάρεις μέρος σε μία έκθεση αντιρατσιστικού σκίτσου, έχεις δύο πολύ σοβαρούς λόγους για να το κάνεις.
• Πώς βλέπετε τη δίκη της Χρυσής Αυγής;
Για την ώρα θα μπορούσα μόνο να σας απαντήσω για το πώς βλέπω τις αναβολές. Αλλά, για να σοβαρευτούμε, θα σας πω ό,τι έλεγε και ο οποιοσδήποτε πολίτης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης το 1923: «Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας μου».
• Θεωρείτε ως κοινωνία ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τους ναζί;
Μα έχουμε ξεμπερδέψει από τον Οκτώβρη του ‘44! Διώξαμε τους ναζί, δικάσαμε τους συνεργάτες τους και φτιάξαμε ένα δημοκρατικό κράτος που δεν στελεχώθηκε από τους συνεργάτες των κατακτητών και επί 71 συναπτά έτη δεν είχε ποτέ σαν μακρύ χέρι τίποτα ακροδεξιούς «εθνικόφρονες» παρακρατικούς για να πάρουν ξαφνικά κεφάλι και να τρέχουμε μετά να τους μαζεύουμε. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας!
• Τα σκίτσα σας έχουν τόση δύναμη που προκαλούν δονήσεις κι εκτός Ελλάδας. Μπορεί ένα πενάκι να αλλάξει τον κόσμο;
Αν τα σκίτσα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομα.
Ενα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Το αντιφασιστικό κίνημα δεν ξέρει μόνο να μάχεται αλλά και να γλεντάει. Ετσι, για άλλη μια χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών είναι εξαιρετικό!
Το Σάββατο 30 Μάη θα έχουμε τη χαρά, μεταξύ άλλων, να απολαύσουμε τη Μάρθα Φριντζήλα & τους Kubara Project, τον Σπύρο Γραμμένο, τον Ηλία Βαμβακούση, οι Sazman Orchestar. Oι Ιllegal Οperation, οι Magic De Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, oι Σπυριδούλα και η Μάρθα Μορελεόν με την εξαιρετική latin μπάντα της θα πάρουν τη σκυτάλη την Κυριακή.
Σε πρώτη πανελλαδική θα προβληθεί η νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα «7 θυμοί». Το πολιτιστικό τμήμα συμπληρώνεται από εκθέσεις σκίτσου γνωστών Ελλήνων σκιτσογράφων, φωτογραφίας από Ελληνες και μετανάστες φωτογράφους, θεατρικά δρώμενα και πολλά χάπενινγκ. Οπως κάθε χρόνο η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου, παιδότοπο, μπαρ και εξαιρετικές κουζίνες από τον κόσμο.