Καταγγέλλουν τραμπουκισμό από μεταλλωρύχους στις Σκουριές

Το θύμα του ξυλοδαρμού από τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός»

 

Για κλιμακούμενη κοινωνική ένταση και κατά συρροή περιστατικά σωματικής βίας και προπηλακισμών εναντίον ανθρώπων του κινήματος κάνουν λόγο τα συντονιστικά αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με αφορμή άλλο ένα περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα ξημερώματα ένας κάτοικος από τη Μεγάλη Παναγία δέχτηκε σωματική και λεκτική επίθεση από 5 υπαλλήλους τής «Ελληνικός Χρυσός», ενώ ήταν μόνος του. Οι υπάλληλοι του επιτέθηκαν όλοι μαζί βρίζοντάς τον χυδαία και τον χτύπησαν προκαλώντας τραυματισμό στο μάτι του. Το επεισόδιο έληξε όταν έφτασαν στο σημείο περίπου 20 μέλη του κινήματος και οι τραμπούκοι αποχώρησαν.

Τα συντονιστικά αγώνα αποδίδουν στην εταιρεία την ηθική αυτουργία και γι’ αυτό το περιστατικό: «Είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η εταιρεία στους υπαλλήλους της. Η “Ελληνικός Χρυσός” -τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το κράτος- χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και την αγωνία τους για τη δουλειά τους ως πιόνια στο παιχνίδι δημιουργίας εμφυλιοπολεμικών συνθηκών στην περιοχή».

Τα συντονιστικά αγώνα αναφέρονται και στον τέως δήμαρχο Χρήστο Πάχτα, που προεκλογικά είχε κάνει την περίφημη δήλωση ότι αν σταματήσει η επένδυση «ίσως οι εργαζόμενοι να κάψουν κανένα χωριό και να έχουμε ανθρώπινα θύματα, γιατί αν του στερήσεις του αλλουνού τη δουλειά, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει». Ετσι λοιπόν το κίνημα τώρα αναρωτιέται: «Τι ήξερε ο τέως δήμαρχος Χρ. Πάχτας όταν μιλούσε για καμένα χωριά και ανθρώπινα θύματα; Ηξερε το ηθικό ανάστημα κάποιων υπαλλήλων της “Ελληνικός Χρυσός” ή ήξερε ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η εταιρεία όταν τα πράγματα δυσκολέψουν;»

«Αν δεν κρατούσαμε την ψυχραιμία μας σήμερα η Μεγάλη Παναγία θα καιγόταν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» το θύμα της επίθεσης Γιώργος Ταραζάς. «Η εταιρεία θέλει να προκαλέσει εμφύλιο. Αυτό είναι το τελευταίο της χαρτί και το παίζει πολύ χοντρά. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της το περιστατικό. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός της αστυνομίας, ο στρατηγός Βορείου Ελλάδας κι ο αστυνομικός διευθυντής της Χαλκιδικής φέρουν κι αυτοί ευθύνη γι’ αυτήν τη σχεδόν εμφύλια κατάσταση. Εχουν ο καθένας προσωπικά ευθύνες απέναντι στους κατοίκους και πρέπει να τις αναλάβουν. Εμείς σαν κίνημα θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τις ζωές μας και να καταστρέψουν τον τόπο μας».