Το ΣτΕ «νομοθέτησε» υπέρ των μεταλλείων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η απόφαση δεν συνεπάγεται ότι δίνεται «πράσινο φως» στην ανέγερση του εργοστασίου καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει πολεοδομική άδεια | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Για άλλη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνει την «Ελληνικός Χρυσός». Η εταιρεία είχε προσφύγει στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης) που «μπλόκαρε» την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Η εταιρεία ζητούσε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος να της εγκριθεί «παρέκκλιση» της πολεοδομικής νομοθεσίας ώστε να μπορεί να κατασκευάσει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις. Τον Ιούλιο του 2013 η Διεύθυνση Περιβάλλοντος απέρριψε το αίτημα της εταιρείας, η οποία… συνέχισε να χτίζει κανονικά, ενώ ταυτόχρονα προσέφυγε στο ΣτΕ.

Χθες λοιπόν το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για «την έγκριση παρέκκλισης» με μη νόμιμη αιτιολογία. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στη μεταλλευτική παραχώρηση (όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων) δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου, αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη του Μεταλλευτικού Κώδικα.

Το άρθρο 161 παράγραφος 2 του Μεταλλευτικού Κώδικα αναφέρει ότι για την ανέγερση εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων, μέσα στον μεταλλευτικό χώρο, απαιτείται άδεια της πολεοδομικής αρχής, η οποία όμως χορηγείται «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η νομοθεσία ορίζει ότι οι άδειες αυτές ΔΥΝΑΝΤΑΙ να χορηγούνται κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων. Το ΣτΕ ερμηνεύει λοιπόν τη λέξη «δύνανται» ως εξής: «Η διατύπωση αυτή δεν έχει την έννοια ότι καθιερώνει διακριτική ευχέρεια της πολεοδομικής αρχής να χορηγεί ή όχι την παρέκκλιση, αλλά εισάγει δέσμια αρμοδιότητα αυτής να εγκρίνει την παρέκκλιση».

Κανένα «πράσινο φως»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις νομικών κύκλων, η απόφαση δεν συνεπάγεται ότι δίνεται «πράσινο φως» στην ανέγερση του εργοστασίου καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει πολεοδομική άδεια. Να θυμίσουμε ότι το ΥΠΑΠΕΝ τον Φεβρουάριο ανακάλεσε για επανέλεγχο δύο άδειες της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

«Για ευνόητους λόγους τα συστημικά ΜΜΕ σπεύδουν να ισχυριστούν ότι η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει και ότι η εταιρεία απέκτησε πολεοδομική άδεια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Η ανάκληση των αδειών από το υπουργείο δεν βασίζεται σε αυτή την απόφαση της ΔΙΠΕΧΩΣ, αλλά σε άλλες ελλείψεις στον φάκελο που παρουσίασε η εταιρεία. Η δικαστική εξουσία για άλλη μια φορά παράγει νομολογία κατά παραγγελία μιας εταιρείας. Ο Μεταλλευτικός Κώδικας αναφέρει ρητά: ‘’Οι άδειες αυτές δύνανται να χορηγούνται κατά παρέκκλιση’’. ‘’Δύνανται’’ σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει κάτι υποχρεωτικό».