Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη

Γεγονός είναι πως από την πλευρά των μεταλλεργατών ασκήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις στον απερχόμενο πλέον δήμαρχο Γ. Μίχο να πάρει θέση και να συνταχθεί μαζί τους κατεβαίνοντας στην πορεία τους στην Αθήνα

 

Ελάχιστους μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων παραιτήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη το βράδυ της Πέμπτης. Μιλώντας στα μέλη της παράταξής του και στο συντονιστικό ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, ο Γιάννης Μίχος επικαλέστηκε προσωπικούς και επιχειρηματικούς λόγους γι’ αυτή την απόφαση.

Η απόσταση ανάμεσα στην έδρα της επιχείρησής του και η κρισιμότητα της εθνικής οικονομίας τον αναγκάζουν να παραιτηθεί, αφού δεν μπορεί ταυτόχρονα να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα του δήμου, είπε στους κατοίκους που μουδιασμένοι τον άκουγαν.

«Ουδέν σχόλιο»

Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι ο κ. Μίχος δεν απαντούσε σε καμία δημοσιογραφική ερώτηση, αφού η γραμματέας του επαναλάμβανε ότι βρίσκεται σε σύσκεψη και ότι θα εκδώσει δελτίο Τύπου. Ετσι δεν μάθαμε την άποψή του ως προς τις αιτιάσεις τόσο των μεταλλωρύχων όσο και του κινήματος ότι αυτή η απόφαση συνδέεται άμεσα με τις επικείμενες εξελίξεις στο θέμα των Σκουριών.

Γεγονός πάντως είναι πως από την πλευρά των μεταλλεργατών ασκήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις (τόσο διά ζώσης όσο και με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σε φίλια μπλογκ) στον απερχόμενο πλέον δήμαρχο να πάρει θέση και να συνταχθεί μαζί τους κατεβαίνοντας στην πορεία τους στην Αθήνα.

Συνεργάτες του κ. Μίχου μας μετέφεραν πως ο δήμαρχος «θα μείνει στη θέση του όσο χρειαστεί», μέχρι δηλαδή να παραιτηθεί κι επισήμως ενώπιον της παράταξής τους, η οποία θα κληθεί να εκλέξει και τον διάδοχό του.

Ηδη ακούγονται τρία ονόματα. Οπως λένε τα μέλη της παράταξης, «δεν έχει σημασία η ονοματολογία, αλλά να προχωρήσουμε ενωμένοι κι αποφασιστικά αυτή την κρίσιμη περίοδο του αγώνα».

Λίγες ώρες νωρίτερα η Ελληνικός Χρυσός με δελτίο Τύπου απαντούσε στο εξώδικο που της απέστειλαν οι εργαζόμενοί της αποδίδοντας σε «πλάνη» ή «συκοφαντική δυσφήμιση» τις αιτιάσεις προς την εταιρεία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη: «Οχι μόνο δεν έχουμε λάβει κανένα σημείωμα του υπουργείου για τυχόν παραλείψεις και διευκρινίσεις, παρά το ότι το επιδιώξαμε, αλλά αντίθετα προστρέχουμε να καλύψουμε ενημερωτικά κενά», ισχυρίζεται η εταιρεία.

«Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί;» αναρωτιούνται σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων που τώρα απειλούν με εξώδικο το υπουργείο και δηλώνουν «έτοιμοι να πράξουμε το αδιανόητο: Να προβούμε σε εξώδικο διαμαρτυρία προς το ίδιο το υπουργείο» αφού «βλέπουμε χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων πολιτών να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, απλά και μόνο γιατί εν έτει 2015 ένα υπουργείο και μια εταιρεία δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Απαιτούμε να μας απαντήσει κάποιος σοβαρά και υπεύθυνα για ποιο λόγο δεν ελέγχονται οι επίμαχες άδειες».

«Εγκλωβισμένοι»

«Φοβάμαι ότι οι εργαζόμενοι πιθανώς άθελά τους έχουν εγκλωβιστεί σ’ ένα αντιπολιτευτικό παιχνίδι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης.

«Ο κ. Λαφαζάνης έχει κάνει δύο συναντήσεις με την εταιρεία κι έχει εξηγήσει ότι η ενδελεχής μελέτη του φακέλου απαιτεί τουλάχιστον δύο μήνες. Σε αυτό δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από πλευράς εταιρείας. Αλλωστε, ουδόλως παρακωλύεται η μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές. Δεν έχει σταματήσει τίποτα για να επικαλούνται οι εργαζόμενοι επικείμενες απολύσεις», συνέχισε ο κ. Τσιρώνης και τόνισε πως «ο υπουργός έχει δώσει όρκο να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον κι όχι να παίζει πολιτικά παιχνίδια. Στις Σκουριές παραλάβαμε έναν εμφύλιο, δεν τον δημιουργήσαμε. Αν η εταιρεία είχε πράξει τα δέοντα, οι κάτοικοι δεν θα ξεσηκώνονταν εναντίον της».