Και οι εργαζόμενοί της εναντίον της Ελντοράντο

Η ανακοίνωση των εργαζομένων επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 30 Ιουνίου του 2014 μέσω του οποίου η εφημερίδα μας αποκάλυπτε ότι το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης | EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

 

Απέναντι στην εταιρεία, της οποίας την προστασία ζητούσαν μέχρι χθες, στρέφονται τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Με χθεσινή ανακοίνωσή τους εγκαλούν την «Ελληνικός Χρυσός» για συνεχή εμπαιγμό, ενώ της ζητούν να ικανοποιήσει τα αιτήματα του υπουργείου Ανασυγκρότησης!

Γράφουν τα σωματεία: «Κατά τη μαζική μας διαδήλωση της 16/4/2015 και στην επαφή που είχαμε στο γραφείο του με τον κύριο Τσιρώνη, λάβαμε ως αιτιολόγηση στην ερώτησή μας για την καθυστέρηση στον επανέλεγχο της νομιμότητας των ανακλημένων αδειών ότι έχει βρεθεί σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων στον φάκελο των αδειών αυτών. Επίσης ότι έχει ήδη αποσταλεί στην “Ελληνικός Χρυσός” πολυσέλιδο αίτημα διευκρινίσεων και ειδικότερα η παρατήρηση για πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, για τα οποία η εταιρεία ποτέ δεν έχει απαντήσει ώς τώρα.

»Για τον λόγο αυτό και αναλογιζόμενοι τους κινδύνους για το μέλλον της δουλειάς μας, αποστέλλουμε άμεσα κατά της “Ελληνικός Χρυσός” επίσημη εξώδικη διαμαρτυρία, αιτούμενοι να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του ΥΠΑΠΕΝ και να μην υπάρχουν άλλες γραφειοκρατικού τύπου εμπλοκές. Σαν εργαζόμενοι δεν δεχόμαστε παιχνίδια στις πλάτες μας από καμία πλευρά».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 30 Ιουνίου του 2014. Τότε η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει πως το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές είναι το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης: το έγγραφο του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δημοσιεύσαμε αναφέρει σαφώς ότι ο χώρος που διαθέτει η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις του οικοδομικού νόμου.

Ετσι, στις Σκουριές οικοδομείται μια τεράστια βιομηχανική μονάδα, χωρίς για το γήπεδο να υφίσταται η πλήρης ιδιοκτησία, χωρίς να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και χωρίς να έχει εκδώσει η αρμόδια Πολεοδομία καμία οικοδομική άδεια. Λίγες μέρες αργότερα, το πρόβλημα έλυσε η κυβέρνηση Σαμαρά με μια τροπολογία καρτ ποστάλ στο νομοσχέδιο για τα δάση.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι η έγκριση της τεχνικής μελέτης αποτελεί πλέον και έγκριση δόμησης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες εκμετάλλευσης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων. Η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συνοδευόμενες από υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού που βεβαιώνει την πληρότητα της μελέτης και τη νομιμότητα, είναι πλέον αρκετά για τη θεώρηση της έγκρισης δόμησης.

Η άδεια δόμησης

Το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πλέον την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης. Παρά το εξαιρετικά βολικό νομικό πλαίσιο, η εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στο ΥΠΕΚΑ, εξ ου και την εγκαλούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της.

«Από την ανακοίνωση των σωματείων γίνεται καθαρό ότι δεν υπάρχει άδεια κι ότι οι κατασκευές είναι αυθαίρετες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση. «Επιτέλους οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ποιος παίζει σε βάρος τους. Η Ελντοράντο, εφαρμόζοντας την πάγια τακτική των εξορυκτικών εταιρειών, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους κατά το δοκούν. Και δεν θα διστάσει να τους πετάξει στον δρόμο όταν πια της είναι άχρηστοι ή γίνουν εμπόδιο στα σχέδιά της».