Ζητούν εξηγήσεις από τον Πανούση

Στη σέντρα βγάζουν τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή, όπου καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο πίσω από το όργιο καταστολής στις Σκουριές Χαλκιδικής

 

Στη σέντρα βγάζουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 35 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με ερώτησή τους χτες στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε σοβαρότατες καταγγελίες, που όχι απλώς επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των κατοίκων, αλλά δείχνουν ότι η αστυνομία λειτούργησε βάσει σχεδίου στις Σκουριές.

Η αναφορά των βουλευτών σε επιχειρησιακό σχέδιο εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για τη φυσική, αλλά και για την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας: σημαίνει εμπλοκή της ιεραρχίας και αντίστοιχη ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Πολλώ δε μάλλον όταν στους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται σύμπραξη των ένστολων με υπαλλήλους μιας εταιρείας. Οπως γράφουν χαρακτηριστικά, «το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας περιελάμβανε σύμπραξη αντρών της ΕΛ.ΑΣ. και υπαλλήλων της εταιρείας».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι ένστολοι και υπάλληλοι «σε συνεργασία εγκλώβισαν, ξυλοκόπησαν και πετροβόλησαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με στόχο και πάλι τους συγκεντρωμένους κατοίκους». Επίσης, οι βουλευτές θέτουν στον κ. Πανούση δύο πολύ κρίσιμα ερωτήματα όχι μόνο για το υπουργείο του, αλλά για την κυβέρνηση της Αριστεράς συνολικά: Θα συνεχίσει η ΕΛ.ΑΣ. να προσφέρει υπηρεσίες προστασίας επί 24ώρου βάσεως σε ιδιωτική επιχείρηση; Και συνεχίζει η Ελληνική Αστυνομία να δέχεται δωρεές και χορηγίες από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.;

Εντός της Βουλής οι απαντήσεις

Στην απάντηση που πρόκειται να δοθεί στη Βουλή παρέπεμψε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» σχετικά με τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στην ερώτηση των 35 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα υπάρχει πλήρως αιτιολογημένη απάντηση σε κάθε ερώτηση των βουλευτών, μας ανέφερε χαρακτηριστικά, όμως -όπως είπε- από την εικόνα που έχει σχηματιστεί στην ηγεσία από την ενημέρωση που είχαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι αστυνομικοί δεν μερολήπτησαν υπέρ κάποιας πλευράς. «Στόχος είναι να αποτρέψουμε έναν ιδιότυπο εμφύλιο που διεξάγεται στις Σκουριές», ανέφερε συγκεκριμένα, για να προσθέσει ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια τραυματίστηκαν και τρεις αστυνομικοί.

Σχετικά με τη συνέχιση της αποδοχής δωρεών και χορηγιών από την «Ελληνικός Χρυσός» απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει κατά τη νέα πολιτική ηγεσία τέτοια προσφορά, την οποία και δεν επρόκειτο ή πρόκειται να δεχτεί, ενώ για το θέμα της φύλαξης των εγκαταστάσεων και του κόστους παραμονής των δυνάμεων την τελευταία τριετία ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν μετά την ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.