«SOS» της Πρυτανείας για την κατάληψη του ΕΚΠΑ

Πανεπιστήμιο

Την ώρα που η πρυτανεία του κατειλημμένου Πανεπιστημίου ρίχνει το μπαλάκι για την αποκατάσταση της τάξης στον πρωθυπουργό, οι καταληψίες καταγγέλλουν ένοπλη «επίσκεψη» και απειλές από (κατά δήλωσή τους) φασίστες του Αγίου Παντελεήμονα | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Συνεχίζεται η κυβερνητική αμηχανία στη διαχείριση της κρίσης με την κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι τη λύση πρέπει να δώσει ο πρωθυπουργός, τώρα και οι πρυτανικές αρχές υιοθετούν τη γραμμή του κ. Πανούση… παρακάμπτοντάς τον. Με ανοιχτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες, οι πρυτανικές αρχές καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

Την ίδια ώρα, οι καταληψίες καταγγέλλουν δύο επιθέσεις από φασίστες τις ημέρες του Πάσχα, με εμπλοκή και της ΕΛ.ΑΣ. Γράφουν ότι δέχονται απειλές από άτομα που παρουσιάζονται ως «πολίτες του Αγίου Παντελεήμονα» και ισχυρίζονται ότι θα τους εκδιώξουν ακόμα και με τη χρήση όπλων. Εν τω μεταξύ, χθες η αστυνομία προσήγαγε 9 ανθρώπους που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της πρυτανείας.

Η Πρυτανεία

Αναλυτικότερα, οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν στην επιστολή τους: «Υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα.

Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».

Ταυτόχρονα, στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει «πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας. Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση».

Τέλος, οι πρυτανικές αρχές αδειάζουν τον αρμόδιο υπουργό: «Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της».

Οι καταληψίες

Από την πλευρά τους οι καταληψίες χαρακτηρίζουν «συνειδητό ψεύδος και κοινή συκοφαντία» τα όσα λένε οι πρυτανικές αρχές για χρήση ναρκωτικών, καταγγέλλουν προβοκάτσιες των φασιστών και μιλούν για «επιχειρούμενο αποκλεισμό της πρυτανείας από τους ασφαλίτες». «Δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για την καταστολή της κατειλημμένης πρυτανείας», γράφουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους καταληψίες, «τα ξημερώματα της Κυριακής ένα άτομο πλησίασε έναν σύντροφο και μία συντρόφισσα της περιφρούρησης στην κεντρική είσοδο της πρυτανείας, εκτοξεύοντας διάφορες απειλές περί “πέντε ατόμων με όπλα” που μαζί με τον ίδιο έδιναν “δύο μέρες διορία στους καταληψίες να αποχωρήσουν”(!).

Ταυτόχρονα κλώτσησε και προκάλεσε φθορά στο έπιπλο που στήριζε τη μικροφωνική, ενώ επιτέθηκε στη συντρόφισσα βρίζοντας και χτυπώντας. Το θρασύδειλο φασιστοειδές απωθήθηκε άμεσα και έσπευσε στο περιπολικό που ήταν σταθμευμένο στο απέναντι πεζοδρόμιο, το οποίο και τον παρέλαβε».

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ομάδα περιφρούρησης, «ένας άντρας και μία γυναίκα προσπάθησαν να μπουν μέσα στην κατειλημμένη Πρυτανεία, λέγοντας ότι είναι “Ελληνες, πολίτες Αγίου Παντελεήμονα” και ρωτώντας αν πρέπει να φέρουν τους δικούς τους -δηλαδή άλλα φασιστοειδή σαν τα μούτρα τους- για να κλείσουν την κατάληψη. Αφού είδαν και απόειδαν, αποχώρησαν».

Σήμερα στις 17.00 οι καταληψίες καλούν σε μοτοπορία αλληλεγγύης «ενάντια στην απονοηματοδότηση του αγώνα των απεργών πείνας από τα αστικά ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια και οι εφημερίδες που υπερασπίζονται τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την τρόικα, την Ε.Ε. αποσιωπούν, ελεεινολογούν και προβοκατορολογούν τον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας».