Κουρδική «άνοιξη» στην Ελλάδα

Οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά των Κούρδων στην Ελλάδα ξεκίνησαν από την Παρασκευή με μηνύματα αντίστασης και συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων του Κομπάνι | REUTERS/ MURAD SEZER

 

Νewroz Piroz! Αυτή είναι η ευχή που αντάλλαξαν το Σάββατο οι Κούρδοι ανά τον κόσμο. Το Νεβρόζ είναι η κουρδική Πρωτοχρονιά και γιορτάζεται εδώ κι εκατοντάδες χρόνια. Οι Κούρδοι της Ελλάδας γιόρτασαν κι αυτοί την άνοιξη, την ελευθερία και την καινούργια χρονιά, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αντίστασης.

Στην Ελλάδα ο εορτασμός ξεκίνησε την Παρασκευή από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, που φιλοξενεί ως επί το πλείστον Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Αναψαν φωτιές, τραγούδησαν, χόρεψαν, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτος, χαρούμενος, περήφανος.

Την επόμενη μέρα σε αίθουσα στο Σύνταγμα ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Καλλιτεχνών για τα παιδιά της Συρίας διοργάνωσε τη δική του γιορτή, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την επαναλειτουργία του Ελληνοκουρδικού Σπιτού στο Κομπάνι.

Το «Σπίτι» λειτουργούσε σαν σχολείο από τον Νοέμβριο του 2013, με την οικονομική στήριξη Ελλήνων και Κούρδων, στο πλαίσιο του πολιτικού πειράματος της Ροζάβα. Το «Σπίτι», με 8 εκπαιδευτικούς, προσέφερε μαθήματα σε 110 παιδιά 5-12 ετών μέχρι που ισοπεδώθηκε από τους τζιχαντιστές.

Ετσι, οι άνθρωποι του «Σπιτιού» ξεκινούν καμπάνια για την ανοικοδόμησή του. Ταυτόχρονα, οι Ελληνες εκπαιδευτικοί που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Κομπάνι, μετά από μια μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία κι εκατοντάδες σχολεία, έχουν προαναγγείλει ότι θα υιοθετήσουν ένα σχολείο στη μαρτυρική πόλη.