Αποστολή ανθρωπιάς στο Σουρούτς

Η αποστολή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» συμπεριλαμβάνεται στο πλήθος των φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην εκστρατεία αλληλεγγύης με προορισμό το Κομπάνι |EUROKINISSI

 

Είναι ίσως η μεγαλύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι όμως ο όγκος της που την κάνει ξεχωριστή, ούτε ότι συνεργάστηκαν ένα πλήθος φορέων, δήμων και εθελοντών για να την οργανώσουν. Η αποστολή του ραδιοφωνικού σταθμού

«Στο Κόκκινο», της Αλληλεγγύης για Ολους, του ΚΕΘΕΑ, της ΑΔΕΔΥ και του Δικτύου Κοινωνικών Ιατρείων & Φαρμακείων στο Σουρούτς της Τουρκίας είναι ξεχωριστή γιατί θα προσπαθήσει να φτάσει στο Κομπάνι.

Κάποιοι την αποκαλούν «Γκερνίκα της εποχής μας». Ομως θα ήταν άδικο για τις μαχήτριες και τους μαχητές της πόλης να μείνει κανείς μόνο στην καταστροφή και τα αμέτρητα θύματα της άνισης κι όμως νικηφόρας μάχης που έδωσαν λυσσαλέα επί μήνες.

Στο Κομπάνι, πάνω στα ερείπια χτίζεται ένα πρωτοφανές σε έκταση κι εφευρετικότητα δίκτυο αλληλεγγύης και γίνεται ένα πρωτόγνωρο για την περιοχή πείραμα άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο συμμετέχουν άντρες και γυναίκες ισότιμα.

«Να στηριχτούν και να αντέξουν»

«Το Κομπάνι ήταν άγνωστο ακόμα και για εμάς που οργανώσαμε την αποστολή», είπε η Μυρτώ Μπολώτα από την Αλληλεγγύη για Ολους. «Αυτή τη στιγμή 1.700.000 πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία και σ’ αυτούς θα παραδώσουμε 13 τόνους τρόφιμα, 1.400 κούτες με είδη προσωπικής υγιεινής για γυναίκες και βρέφη, 124 κούτες φάρμακα και 1.000 κουβέρτες που προσέφερε η Αρχιεπισκοπή. Αποδείχθηκε ότι ο ελληνικός λαός, παρ’ όλη τη φτώχεια και την εξαθλίωση που του έχουν επιβάλει, παραμένει περήφανος και γενναιόδωρος».

«Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να στηριχτούν, να αντέξουν και να επιστρέψουν κάποια στιγμή στα σπίτια τους», είπε ο διευθυντής του «105,5 Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης. «Η καμπάνια δείχνει την αντίληψη που έχουν όχι μόνον οι φορείς, αλλά και τα πολλαπλά δίκτυα που στήθηκαν για να μαζευτούν τα υλικά για τη ζωή, την κοινωνική πρόοδο, την ισότητα».

«Οι άνθρωποι στο Κομπάνι έδωσαν ένα μάθημα σε όλους τους λαούς. Πολέμησαν και κέρδισαν την περηφάνια, την ελευθερία και τη γη τους», είπε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κ. Νοταράς. «Κι επειδή φονταμενταλιστές υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, αποκτά επιπλέον σημασία ότι τους τζιχαντιστές πολέμησαν οι ομόθρησκοί τους».

Στη Μαουλαντέ, τη γυναίκα που απεικονίζεται στην αφίσα της καμπάνιας, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Πέτρος Κατσάκος, που επισκέφθηκε το Κομπάνι τον Οκτώβριο: «Εκείνη ενέπνευσε αυτή την καμπάνια. Τη γνωρίσαμε σ’ ένα χαμόσπιτο στη μεθόριο από όπου έβλεπε καθημερινά να ισοπεδώνεται η πόλη της. Δυο μέρες πριν είχε χάσει τον γιο της. Η Μαουλαντέ μάς ζήτησε βοήθεια: να μάθει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και να στηρίξει τους κατοίκους να επιστρέψουν για να ξαναχτίσουν την πόλη τους ακόμα και με τα γυμνά τους χέρια».

«Η γυναίκα δίνει και διατηρεί τη ζωή», είπε η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου που δάνεισε τη φωνή της στην καμπάνια. «Την επομένη της καταστροφής χτίζει από την αρχή, μεγαλώνει τα παιδιά της και διατηρεί τη μνήμη».

«Οι γυναίκες εκεί πολέμησαν κυριολεκτικά για τα δικαιώματά τους», είπε η γιατρός Χαρά Ματσούκα, εκ μέρους των Κοινωνικών Ιατρείων. «Το Κομπάνι είναι ένα σύμβολο και ορόσημο για τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».