«Θα επανεξετάσουμε όλες τις αδειοδοτήσεις»

Γιάννης Τσιρώνης

«Θα επανεξετάσουμε όλες τις αδειοδοτήσεις, ώστε να εξεταστεί η νομική και πολεοδομική τους συμβατότητα» σχολιάζει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

 

Χρειάστηκαν χρόνια αγώνα, αμέτρητες κινητοποιήσεις, άγρια καταστολή, τόνοι από δακρυγόνα, εκατοντάδες ποινικές διώξεις εναντίον των κατοίκων και μια τεράστια πολιτική ανατροπή, ώστε να μπορούν τελικά οι Χαλκιδικιώτες να ελπίζουν ότι ο τόπος τους θα σωθεί. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός της ημέρας, το αργότερο αύριο, προχωρά σε επανεξέταση όλων των αδειοδοτήσεων της «Ελληνικός Χρυσός». Το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει προς επανεξέταση τις εγκρίσεις δόμησης και την τεχνική μελέτη έδρασης μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Εξετάζουμε σε βάθος και με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα όλες τις εργασίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Θα επανεξετάσουμε όλες τις αδειοδοτήσεις, ώστε να εξεταστεί η νομική και πολεοδομική τους συμβατότητα. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για εμάς και δεν θα το παραπέμψουμε στις καλένδες. Θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους, χωρίς τετελεσμένα, και να διαπιστώσουμε τα κόστη και τα οφέλη εκ του μηδενός».

Ενημέρωση

Τις προηγούμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε ενημερωτικές συναντήσεις με τη δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού και συνδικαλιστές της εταιρείας. Ο αναπληρωτής υπουργός μελετά όλα τα πεπραγμένα σε σχέση με τη «με κάθε κόστος επένδυση» του κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα κενά, οι παραλείψεις και οι ατέλειες είναι πολλά, τόσα που μπορεί να οδηγήσουν και σε άμεση αναστολή αδειών και -κατά συνέπεια- «πάγωμα» των εργασιών.

«Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού ελέγχεται άμεσα η νομιμότητα των αδειών», μας λέει ο νομικός σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστας Διάκος. «Παραβάσεις και ατέλειες είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν. Θα ελέγξουμε αν τηρούνται οι νόμοι, τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος και η μεταλλευτική νομοθεσία».

«Ολα αυτά τα χρόνια παλεύουμε απέναντι σε πολιτικές ηγεσίες που συστηματικά παρανομούσαν. Στις Σκουριές, αν τηρούνταν τα νόμιμα, το έργο δεν θα είχε καν αρχίσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. «Οπως είπε κι ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες, εμείς πρωτοτυπούμε, κάνουμε μετεκλογικά αυτό που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Είχαμε δεσμευτεί ότι αυτό το παράνομο έργο που καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων θα σταματήσει. Τώρα, έπειτα από σκληρούς αγώνες και θυσίες των κατοίκων που υπέστησαν βία και διώξεις, η νέα πολιτική ηγεσία επανεξετάζει τα πάντα από μηδενική βάση. Είμαστε πια σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε».