«Οι ψηφοφόροι έκαναν άλμα»

Εκλογές

Μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό «Χρόνος» με τη συνεργασία της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας

 

Ιστορικό χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης που οργάνωσε το περιοδικό «Χρόνος» με τη συνεργασία της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει δρόμους στην Ιστορία κι αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου, Γεράσιμος Μοσχονάς. «Αλλαξε η εικόνα που είχαμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας και η εικόνα που έχουν έξω για εμάς. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιχειρείται μια διαφορετική απάντηση στην κρίση, κι αυτό έχει ιστορική σημασία. Ποτέ κανένα κόκκινο κόμμα στη Γαλλία ή την Ιταλία δεν έφτασε σ’ αυτήν την πρωτιά. Οι ψηφοφόροι δεν μετακινήθηκαν στο διπλανό κόμμα από το δικό τους, αλλά έκαναν άλμα. Το κριτήριό τους ήταν η οργή, η απογοήτευση, η ελπίδα αλλά και το ποιος τους προσφέρει λύση».

«Το σύνθημα “η ελπίδα έρχεται” μπορεί σε εμάς να φαινόταν κοινότοπο, αλλά ήταν μελετημένο. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας βλέπαμε παντού παραίτηση: οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση, δεν περίμεναν τίποτα. Οσο ανέβαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέβαινε κι ο ενθουσιασμός», είπε η βουλευτής του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου. «Οι άνθρωποι δεν μας ζητούσαν αυξήσεις, αλλά δικαιοσύνη κι ένα κράτος προστάτη της κοινωνίας».

«Αυτή η νίκη εκπέμπει μια αίσθηση κοινής ωφελείας, με δικαιοσύνη και ισότητα», είπε ο Δημήτρης Χριστόπουλος. Ο αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου του Παντείου εξήγησε διεξοδικά ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταβαραθρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Τα μνημόνια

«Τα χρόνια των μνημονίων έθεσαν το πολιτικό σύστημα σε ομηρία από το ακροδεξιό του άκρο. Η πάλαι ποτέ κραταιά Κεντροαριστερά έστησε τον φράχτη μπροστά στον οποίο έβγαζε σέλφι ο κ. Σαμαράς. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ανακόψει την ομηρία αυτού του χυλού. Υπάρχουν πραγματιστικά επιχειρήματα για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η μόνη εναλλακτική λύση θα προκαλούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα, δεν μπορείς να δώσεις μάχη για τις συχνότητες με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αλλά υπάρχει κίνδυνος από αυτή τη συνεργασία για την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Αριστερά έχει τη διακυβέρνηση, αλλά όχι την ηγεμονία», σημείωσε ο Αντώνης Λιάκος, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η Αριστερά δεν πρέπει να έχει αμυντικό, αλλά επιθετικό ρόλο, να θέσει σε νέα τροχιά την κοινωνία, να παρέμβει στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα στην Ευρώπη, να φέρει ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οι νεοφιλελεύθεροι οδήγησαν σε κοινωνίες του 1/3 και της κρίσης. Η Αριστερά χρειάζεται να επινοήσει τρόπους πολιτικής».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Πώς ψήφισε το εκλογικό σώμα

Τι ψηφίσαμε ξέρουμε, πώς ψηφίσαμε εξήγησε ο Ηλίας Νικολακόπουλος

•Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμορφωθεί από τον Μάιο κι από το καλοκαίρι ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Στους αποφασισμένους ψηφοφόρους προηγούνταν σταθερά 6-7 μονάδες και με την επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ. το προβάδισμα διευρύνθηκε.

•Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα κι εκεί κατέρρευσε η στρατηγική του φόβου: 5 μονάδες μπροστά πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

•Ενας στους τρεις ψηφοφόρους αποφάσισε με κριτήριο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ένας με κριτήριο το κόμμα που συμπαθεί κι ένας με κριτήριο το μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση.

•Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά ήταν σχετικά ομοιογενής και γεφυρώθηκε το χάσμα που υπήρχε μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, με ενίσχυση της Αριστεράς στην περιφέρεια (εξαιρείται η Βόρεια Ελλάδα που εμφανίζεται διχοτομημένη).

•Εντάθηκε η ταξικότητα της ψήφου: στο Λεκανοπέδιο, σε όλους σχεδόν τους δήμους υπερίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις εξαιρέσεις ήταν βόρεια προάστια (Ψυχικό – Φιλοθέη, Κηφισιά, Παπάγος – Χολαργός) και κομμάτια στην παραλιακή ζώνη (Παλαιό Φάληρο και Γλυφάδα – Βούλα – Βουλιαγμένη). Ενδεικτικά, στην Κηφισιά το αποτέλεσμα είναι 48%-20% υπέρ της Ν.Δ. και στη δυτική ζώνη 42%-19% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

•Αυτή τη φορά η τρίτη ηλικία δεν φοβήθηκε την Αριστερά: 33% καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, 36% η Ν.Δ. Αυτή είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία προηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και στις νοικοκυρές (32% ΣΥΡΙΖΑ – 36% Ν.Δ.).

•Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τη μισθωτή εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (39% έναντι 23% της Ν.Δ.) και τους ανέργους (45% έναντι 20% της Ν.Δ.).