Ραντεβού στην Ελλάδα της ελπίδας

Η Βιβή από το Σίδνεϊ ταξίδευε επί 28 ώρες για να είναι σήμερα στην Αθήνα | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ταξίδευε επί 28 ώρες για να είναι σήμερα στην Αθήνα. Η Βιβή από το Σίδνεϊ είναι μετανάστρια δεύτερης γενιάς «και δεν θα μπορούσα να λείπω μια τέτοια μέρα. Ολα αυτά τα χρόνια, ακόμα κι αν ζούμε τόσο μακριά, πονάμε για την Ελλάδα. Ολα μου τα ξαδέρφια, οι θείοι μου, ζουν εδώ. Ξέρω πολύ καλά τι τράβηξαν. Κι έτσι σήμερα ήρθα να μοιραστώ -επιτέλους- τη χαρά τους».

Η Βιβή είναι μία από τους εκατοντάδες ανθρώπους που έφτασαν στην Ελλάδα για να ζήσουν από κοντά αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία μέχρι ακόμη και τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Μεξικό, οι ξένοι φίλοι έρχονται για να μοιραστούν τη στιγμή, να καταλάβουν τι συμβαίνει, αλλά και να προβάλουν στον μαγικό καθρέφτη που μοιάζει να είναι η Ελλάδα ο καθένας τον δικό του μύχιο πόθο.

«Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα υπάρχουν τα πάντα», έγραφε ο Τσέχοφ, και στην Αθήνα αυτές τις μέρες επιβεβαιώθηκε: παλιοί συναγωνιστές των σαντινίστας, απογοητευμένοι σοσιαλδημοκράτες, τροτσκιστές, γκεβαριστές -όλοι βλέπουν κάτι που τους συγκινεί βαθιά σ’ αυτό το «πολύ μεγάλο, ιστορικό που κάνει ο λαός στην Ελλάδα».

Φαμπιέν, Γαλλία | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Ηρθα στην Αθήνα γιατί ήταν δική μου ανάγκη», λέει η Φαμπιέν από το Παρίσι. «Χρειαζόμαστε τόσο πολύ την ελπίδα που εμπνέει η Ελλάδα και η νίκη του ελληνικού λαού. Αν ένας μπορεί να τα καταφέρει, μπορούμε όλοι». Ο Ερνάντο έρχεται από τη Λισαβόνα, «μια χώρα χτυπημένη από κρίση όσο και η δική σας. Οι αγορές απήγαγαν τη Δημοκρατία και στραγγάλισαν την Ελευθερία. Αν καταφέρετε να επιστρέψει η Δημοκρατία σπίτι της, μπορούμε να αισιοδοξούμε για τεκτονικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη».

Ερνάντο, Πορτογαλία | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι στην Αθήνα και μπορώ να νιώσω τη διαφορά», μας λέει η Σοφί από τη Γαλλία. «Η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη έχει να διδαχθεί πολλά από εσάς: να συνδυάσει την κινηματική δράση στον δρόμο, τις δομές αλληλεγγύης κι έναν καινούργιο προγραμματικό λόγο. Νιώθουμε βαθύ σεβασμό γι’ αυτό που κατάφεραν οι Ελληνες σύντροφοί μας».

Σοφί, Γαλλία | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δίπλα της, η Λορεντάνα από τη Ρώμη, τυλιγμένη σε μια κόκκινη σημαία, συμπληρώνει: «Εχουν έρθει εκατοντάδες Ιταλοί, Γάλλοι, Αγγλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων. Εγώ δεν έχω κάποια επίσημη ιδιότητα, ήρθα ως απλή πολίτης. Χθες πήγα σε μια οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο, τους ζήτησα να βοηθήσω. Κολλήσαμε αφίσες και μοιράσαμε φυλλάδια. Νιώθω τόσο βαθιά χαρά, τόση ικανοποίηση».

Το μήνυμα

Ο Λέανδρος ήρθε από την Κολονία, όπου ζει τα τελευταία 15 χρόνια: «Πιστεύω ότι από την Ελλάδα ξεκινάει μια μεγάλη αλλαγή που θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Ζούμε σε συνθήκες λιτότητας που πνίγουν τις ζωές μας και τη δημιουργικότητά μας. Η Ευρώπη θα πάρει το μήνυμα».

«Δεν πιστεύω ότι από εδώ θα ξεκινήσει η σοσιαλιστική επανάσταση», μας λέει γελώντας ο Μπερνάρ από το Παρίσι. «Οι φίλοι μου νομίζουν ότι αύριο το πρωί θα στηθούν στην Αθήνα οδοφράγματα κι ότι μπριγάδες από όλο τον κόσμο θα σκάβουν τα χωράφια. Οχι, δεν είμαι αφελής, δεν έχω τέτοιες προσδοκίες. Αλλά επειδή οι αγορές προσπαθούν να ελέγξουν τις Δημοκρατίες παντού σε όλη την Ευρώπη, είναι εξόχως σημαντικό να αποκατασταθεί το πολίτευμα στην Ελλάδα».