Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα
ΜΑΤ απ’ έξω, σεκιουριτάδες μέσα. Κάπως έτσι… οραματίστηκαν το «σπίτι των δημοσιογράφων» εκείνοι που ίδρυσαν την Ενωση Συντακτών πριν από έναν αιώνα… | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τουλάχιστον επεισοδιακή ήταν η επέτειος των 100 χρόνων του σωματείου των δημοσιογράφων της Αθήνας, που γιορτάστηκε χτες παρουσία του πρωθυπουργού, κυβερνητικών παραγόντων και των… απαραίτητων ΜΑΤ. Η Ενωση Συντακτών διοργάνωσε έκθεση κι έκανε τα εγκαίνια την ίδια ημέρα που έναν αιώνα νωρίτερα υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξή της από μια χούφτα δημοσιογράφους που δεν είχαν χρήματα ούτε για την κηδεία ενός συναδέλφου τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς, η Σοφία Βούλτεψη, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Πρωτόπαπας περιηγήθηκαν στα εκθέματα που παρουσιάζουν σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας. Την ίδια ώρα έξω από το κτίριο παιζόταν ένα εντελώς διαφορετικό έργο.
Κάλεσμα διαμαρτυρίας
Ανεργοι, απολυμένοι και απλήρωτοι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της οδού Ακαδημίας για να διαμαρτυρηθούν. Πολλοί ήταν οι συνάδελφοι που αντέδρασαν δημόσια στην πρόσκληση για τα εγκαίνια που τους απέστειλε το Σωματείο, ενώ η ανάρτηση στο facebook της συνδικαλίστριας Πόπης Χριστοδουλίδου, που επέστρεφε την πρόσκληση ως απαράδεκτη, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εν είδει καλέσματος διαμαρτυρίας.
«Μαρία Αντωνιάδου ή Μαρία Αντουανέτα; Ποια είστε, εν πάση περιπτώσει; Εχετε συναίσθηση της κατάστασης, κυρία πρόεδρε της ΕΣΗΕΑ;», ανέφερε σε επιστολή του το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, εκλεγμένος με τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία», Γιώργος Φιλιππάκης, που συνεχίζει: «Το μόνο που σας ενδιαφέρει, κυρία Αντωνιάδου, είναι η προσωπική σας προβολή, οι φιέστες και τα πανηγύρια με τη στήριξη των εργοδοτών. Πάνω σε έναν σωρό ερειπίων, κοινωνικών, οικονομικών και εργασιακών. Η κυβερνητική φιέστα που οργανώνεται για την Κυριακή βρίσκει έναν κλάδο ρημαγμένο, με πεινασμένους συναδέλφους χωρίς δουλειά, ανθρώπους που ζητούν απεγνωσμένα έστω κι ένα πενιχρό μεροκάματο για να ζήσουν τα παιδιά τους».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Συσπείρωση Δημοσιογράφων: «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις στα μάτια των ανέργων και των χειμαζομένων συναδέλφων μας κρίνονται όχι μόνο περιττές αλλά και προκλητικές […] Η ανεργία πλήττει περισσότερους από τους μισούς συναδέλφους. Οι συλλογικές συμβάσεις είναι ανύπαρκτες, οι μισθοί κατακρεουργημένοι, τα ταμεία λεηλατημένα, ενώ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε απόγνωση. Οσοι ακόμη διατηρούν την εργασία τους βιώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία κλίμα φόβου αλλά και λογοκρισίας, που απαιτεί από αυτούς μνημονιακή νομιμοφροσύνη».
Επίθεση
Οι δημοσιογράφοι που συγκεντρώθηκαν έξω από την ΕΣΗΕΑ -όπως κάθε Ελληνας πολίτης που διαμαρτύρεται- ήρθαν κι αυτοί αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής. Οι άνδρες των ΥΜΕΤ με σπρωξιές τούς απώθησαν στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς να έχουν καν διακόψει την κυκλοφορία. Πέντε λεπτά αργότερα κατέφθασε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που έγινε χτες στην ΕΣΗΕΑ ξεπερνάει και την πιο δεξιά φαντασία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Πόπη Χριστοδουλίδου (μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ). «Οι συνάδελφοί μας που ίδρυσαν το σωματείο μας ήταν άποροι και σήμερα οι άνεργοι συνάδελφοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις ασπίδες των ΜΑΤ. Εμένα με χτύπησαν στο αριστερό μου πόδι που έχει σοβαρότατο πρόβλημα, κυκλοφορώ με μπαστούνι. Παρενέβη ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μάκης Διόγος, αλλά η πρόεδρος του σωματείου έμεινε άφωνη κι απλώς παρακολουθούσε πίσω από τη διμοιρία. Ολα αυτά έγιναν με την ανοχή της. Της φώναζα: θα αφήσεις να μας χτυπήσουν έξω από το σωματείο μας; Είναι ανήκουστο».
Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία μας δήλωσε: «Για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια ο πρόεδρος της κυβέρνησης κι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων επισκέφθηκαν την ΕΣΗΕΑ για να της ευχηθούν. Μετρημένοι στα δάχτυλα συνάδελφοι επέλεξαν να γιορτάσουν διαφορετικά. Στη δημοκρατία έχεις το δικαίωμα να εκφράσεις απόψεις. Η εσωστρέφεια ποτέ δεν μας βοήθησε». Απαντώντας στην καταγγελία της Πόπης Χριστουδουλίδου, η κ. Αντωνιάδου σχολίασε: «Ευχαριστώ τη συνάδελφο που παραδέχεται ότι δίπλα της βρισκόταν ο Μάκης Διόγος, β’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, με τον οποίο είμαστε συνιδρυτές της παράταξης “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι”».
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε επίσης η χορηγική πολιτική της Ενωσης Συντακτών, αφού την έκθεση υπογράφουν ως χορηγοί η οικογένεια Πουρνάρα, μεγάλες τράπεζες, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, το κοινωφελές ίδρυμα Λάτση, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο όμιλος Φειδάκη, η WIND, η Βουλή. Ρωτήσαμε την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, αν θεωρεί δεοντολογικά ορθό οι δημοσιογράφοι να δέχονται χορηγίες από φορείς που έχουν καθήκον να ελέγχουν.
«Ο μεγαλύτερος χορηγός μας είναι η οικογένεια του προέδρου της ΕΣΗΕΑ που εκδιώχθηκε από τον Ιταλό φρούραρχο το 1940, η οικογένεια Πουρνάρα», μας είπε η κ. Αντωνιάδου. «Επίσης δεχτήκαμε από 3.000 έως 5.000 ευρώ από τράπεζες, στις οποίες διατηρούμε λογαριασμούς με αποθεματικά της Ενωσης, τα οποία ουδέποτε διανοηθήκαμε να βγάλουμε σε τράπεζες του εξωτερικού. Η εφημερίδα σας, που κάνει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και ταυτόχρονα φιλοξενεί διαφημίσεις από τράπεζες, αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στη δημοσιογραφία».