Διάλογος για την ομοφοβία

Διάλογος για την ομοφοβία

ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

 

Είναι ομοφοβικοί οι Ελληνες δημοσιογράφοι; Ασφαλώς και όχι, οι… άλλοι είναι πούστηδες. Η ελληνική δημοσιογραφία δεν υπήρξε ποτέ παράδεισος ανοχής και σεβασμού στη διαφορετικότητα κι αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι κυρίως οι γυναίκες συνάδελφοι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κι όσο πιο ορατή είναι η κοινότητα των γκέι, άλλο τόσο μεγαλώνει και η ομοφοβία στον κλάδο μας. Φράσεις όπως «οι γκέι έχουν διεισδύσει παντού», «το Κοινοβούλιο έχει ένα κάρο κρυφές», είναι καθημερινές στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Και τόσο ανεκτές που πριν από λίγους μήνες ο συνάδελφος Δήμος Βερύκιος δεν δίστασε να τις εξαπολύσει και στον «αέρα» εναντίον του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ. Ο δημοσιογράφος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για το ρατσιστικό παραλήρημά του, ενώ το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον ραδιοφωνικό σταθμό που το μετέδωσε.

Ωστόσο, οι ποινές δεν λύνουν το πρόβλημα κι έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά της η ΕΣΗΕΑ προχωρά στη διοργάνωση σεμιναρίου.

Ετσι, σήμερα, οι δημοσιογράφοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ερωτήματα όπως τι είναι η ομοφοβία και η τρανσφοβία. Πώς τη βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι και τρανς; Πώς τη βιώνουν οι οικογένειές τους και η σχολική κοινότητα; Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών;

Το Processwork Hub και η ομάδα κοινωνικού θεάτρου Amate Performance συνεργάζονται σε μία performance-διάλογο βασισμένη σε αληθινές ιστορίες που αφορούν τους ανθρώπους της ΛΟΑΤ κοινότητας, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Μέσα από τη θεατρική πράξη και τον διάλογο θα επιχειρηθεί οι δημοσιογράφοι να προβληματιστούν γύρω από το πώς η ομοφοβία και η τρανσφοβία περιθωριοποιούν ομάδες ανθρώπων, δημιουργούν πόνο και εγκλωβίζουν όλους, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας.

INFO

Αίθουσα ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), 7.30 μ.μ. έως 10 μ.μ. Σχεδιασμός δράσης – δραματουργική επεξεργασία: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Βέρα Λάρδη. Σκηνοθεσία: Βέρα Λάρδη. Επιμέλεια κίνησης: Βασίλης Σκαρμούτσος. Συμμετέχουν: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου, Χρυσή Βιδαλάκη, Νόπη Κεχάογλου, Βέρα Λάρδη, Στέφανος Παπαθανασίου, Βασίλης Σκαρμούτσος. Συντονισμός συζήτησης: Λένα Ασλανίδου, Αλεξάνδρα Βασιλείου. Υπεύθυνοι παραγωγής: Αντιγόνη Αυγερινού, Γιάννος Ηλιάδης.