«Θύματα» της Χ.Α. και στη Ζυρίχη

«Ενα ναζιστικό κόμμα στην άλλη άκρη της Ευρώπης έγινε η αφορμή να υποστούμε βία στην Ελβετία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» το θύμα της τραμπούκικης επίθεσης | EUROKINISSI/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τέσσερις Ελληνες φοιτητές στην Ελβετία δέχτηκαν επίθεση από νεοναζί, που «εξοργίστηκαν» όταν διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο για ομοϊδεάτες τους

«Ενα ναζιστικό κόμμα στην άλλη άκρη της Ευρώπης έγινε η αφορμή να υποστούμε βία στην Ελβετία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ένα από τα θύματα

Η Ευρώπη αρχίζει να ανησυχεί και μάλιστα βαθιά στην καρδιά της». Με αυτή τη φράση ο συνομιλητής μας από τη Ζυρίχη κλείνει την περιγραφή του πρωτοφανούς περιστατικού ρατσιστικής βίας που έλαβε χώρα στην κοσμοπολίτικη Ζυρίχη, με θύματα 4 Ελληνες και θύτες τρεις νοσταλγούς του Χίτλερ και θαυμαστές της Χρυσής Αυγής.

Το βράδυ της Πέμπτης, η παρέα των Ελλήνων επέστρεφε από βραδινή έξοδο. Ενώ το τραμ κατευθυνόταν από τη στάση Rennweg προς τη στάση Bahnhofstrasse, τρεις νεοναζί πλησίασαν τη συντροφιά που μιλούσε στα ελληνικά. Αφού τους ρώτησαν αν είναι Ελληνες, οι ναζί άρχιζαν να φωνάζουν «Golden Dawn». Οταν η παρέα έδειξε τη διαφωνία της με τη φασιστική οργάνωση, η πρόκληση συνεχίστηκε με τραγούδια που εξυμνούσαν τον Αδόλφο Χίτλερ.

Χωρίς σωματικού τύπου απάντηση από τους Ελληνες, η ομάδα που φώναζε τα νεοναζιστικά αυτά συνθήματα προχώρησε σε απευθείας χτυπήματα στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα ένας Ελληνας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες, φέροντας σημαντικό χτύπημα στο μάτι. Το επεισόδιο συνεχίστηκε και μετά την αποβίβαση της παρέας. Η αστυνομία έσπευσε σε βοήθεια, συνέλαβε έναν από τους δράστες κι οι άλλοι δυο τράπηκαν σε φυγή. Σε βάρος τού ναζί έχει σχηματιστεί δικογραφία αυτεπάγγελτα από το ελβετικό κράτος, ενώ τα θύματα εξετάζουν τις επόμενες νομικές κινήσεις τους.

«Ενα ναζιστικό κόμμα στην άλλη άκρη της Ευρώπης έγινε η αφορμή να υποστούμε βία στην Ελβετία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» το θύμα της τραμπούκικης επίθεσης, Κ.Α. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας). «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσαμε ένα τέτοιο περιστατικό σε μια χώρα τόσο ανεκτική όσο η Ελβετία και σε μια πόλη τόσο κοσμοπολίτικη όσο η Ζυρίχη. Φαίνεται ότι η άνοδος των ναζί στην Ελλάδα και η ενδυνάμωσή τους σε ολόκληρη την Ευρώπη τούς κάνει να αποθρασύνονται παντού».

»Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να αναπτυχθούν άμυνες κι εδώ και να τους αντιμετωπίσουμε πριν σηκώσουν κεφάλι. Ζητάμε όμως κι από το ελληνικό κράτος να μας στηρίξει έμπρακτα σε αυτόν τον αγώνα κι όχι μόνο να εκφράζει τη συμπάθειά του στα θύματα. Η αποτυχία μας να σταματήσουμε έγκαιρα τους ναζί στην Ελλάδα, τους βοηθάει να ανεβαίνουν παντού. Πρέπει και η Ευρώπη να καταλάβει, επιτέλους, ότι αυτή η απειλή είναι προς όλους μας πια».

Μίσος

«Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα περιστατικό βίας με μόνο κίνητρο το μίσος. Μίσος εθνικιστικό και ρατσιστικό, μίσος πολιτικό» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών. «Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει τους κινδύνους της ανόδου του νεοναζισμού και της φασιστικής βίας στην εποχή μας, ακόμα και σε μια πόλη με χιλιάδες μεταναστών που προσφέρουν καθοριστικά στην παραγωγική της πραγματικότητα».

»Αθώοι δέχτηκαν επίθεση με μόνο λόγο την καταγωγή τους και το γεγονός ότι εξέφρασαν δημοκρατικά τη γνώμη τους για την αντίθεσή τους προς τον Χίτλερ και τον ναζισμό, είτε στις παλιές είτε στις σύγχρονες μορφές του. Τέτοια περιστατικά αποτελούν κραυγαλέα και αδιαπραγμάτευτη απόδειξη της ανόδου του νεοναζισμού σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στην πολυπολιτισμική Ζυρίχη».