«Ο αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε»

«Eγώ θα μιλήσω τελευταίος», δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας από τη Λιβαδειά και την επομένη το πρωί ανέλαβε δράση. Ετσι, μετά τον Κώστα Γαβρόγλου που ξεκινά επαφές με τους ανώτατους ιεράρχες, κύκλο επαφών με τη βάση της Εκκλησίας ξεκινά αύριο Παρασκευή και ο αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε η Αρχιεπισκοπή, ο κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αρχιεπισκοπής, προκειμένου το σύνολο των κληρικών να ενημερωθεί για «υπηρεσιακά θέματα και τρέχοντα ζητήματα».

Για αδικία εναντίον του αρχιεπισκόπου έκανε λόγο ο εκ των πρωτεργατών της συμφωνίας με την κυβέρνηση, μητροπολίτης Ιωαννίνων, στην ΕΡΤ: «Ο αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε και πρέπει οι άγιοι αδελφοί να ζητήσουν ένα συγγνώμη που τον χαρακτήρισαν αλαζόνα και ότι δεν τους επέτρεψε να μιλήσουν».

Σχετικά με τις αποφάσεις της Ιεραρχίας επί της συμφωνίας αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού, ο κ. Μάξιμος είπε ότι «συνεχίζουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε τα σημεία ένα ένα για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε […] Η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει. Από την πλευρά της η Ιεραρχία είπε ότι δεν θέλει να θιγεί το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών και να παραμείνει όπως έχει. Αυτά είναι δύο θέματα διαφορετικά τα οποία θα εξετάσουμε […] Βεβαίως πρέπει να πούμε εξαρχής ότι όταν γινόταν αυτή η πρόταση, η οποία ανακοινώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει οτιδήποτε αν δεν το επεξεργαστούν πρώτα οι νομικοί και δεν το εγκρίνει η Ιεραρχία».

«Είναι ποιμενάρχης»

«Θα τον κρίνει η ιστορία τον αρχιεπίσκοπο», είπε στον ΑΝΤ1 ο Καισαριανής Δανιήλ, που αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την προηγούμενη Παρασκευή μετά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ο μητροπολίτης -που ποιμεναρχεί τη μητρόπολη προς την οποία το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε τα… φιλάνθρωπα αισθήματά του με 800.000 ευρώ- μίλησε περί Εκκλησίας και πολιτικής:

«Ο αρχιεπίσκοπος δεν είναι κυβερνητικός, ποιμενάρχης είναι. Θα ήταν αδιανόητο να πάει με την Πολιτεία, θα ακύρωνε τον εαυτό του. Θα έλεγε ότι εγώ δεν ανήκω στους ιεράρχες αλλά ανήκω στους κυβερνητικούς αξιωματούχους; […] Ο αρχιεπίσκοπος δεν έπεισε την Ιεραρχία με τις εξηγήσεις που έδωσε και αυτό είναι δικό του θέμα. Επομένως η ομόφωνη απόφαση η οποία ελήφθη εμπεριέχει και αυτό το στοιχείο, ότι ο Μακαριότατος δεν έπεισε τους ιεράρχες».

Τον «τρισκατάρατο μαρξισμό» κατήγγειλε ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, μετά τον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Κοζάνης. «Ετσι το θέλει ο κ. Αλιβιζάτος, ο συνταγματολόγος, και μια μικρή παρέα που έχουν λύσσα χρόνια τώρα», είπε για τη συνταγματική αναθεώρηση ο μητροπολίτης, σύμφωνα με το romfea.gr.

«Σαν ποιμένουσα Εκκλησία δεν φοβόμαστε. Μη μας απειλούν. Μη μας κουνάν το δάχτυλο», συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στην Εκκλησία, είπε: «Πολέμησαν στη Ρωσία 90 χρόνια στα γκούλαγκ, στις εξορίες, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και όπου αλλαχού η αθεΐα και ο τρισκατάρατος μαρξισμός, και όμως η Εκκλησία και πάλι ανέστη και προχωράει».