Προχωρά η κυβέρνηση παρά τους εξάψαλμους

«Παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος που χτες προήδρευσε στην κρισιμότερη Σύνοδο της Ιεραρχίας στα 10 χρόνια από τότε που ενθρονίστηκε. Και όντως ήταν μια ημέρα αφετηρίας για την Εκκλησία, αλλά προς άγνωστο τελικό προορισμό.

Η Σύνοδος των 82 μητροπολιτών, που ξεκίνησε με θεία λειτουργία, μόνο σε κατανυκτική ατμόσφαιρα δεν έγινε. Επί ώρες οι ιεράρχες ξιφουλκούσαν με τις ποιμαντορικές ράβδους τους. Εν τέλει, αποφάσισαν -ομόφωνα και χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε ψηφοφορία- να συνεχίσουν τον διάλογο με την πολιτεία αλλά δεν ενέκριναν τη συμφωνία στο σύνολό της, όπως εισηγήθηκε ο κ. Ιερώνυμος. Και στο ακανθώδες σκέλος της συμφωνίας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών – παρ’ όλη τη διπλωματική διατύπωση- απέρριψαν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος όχι απλώς είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσόν που θα δίνει η πολιτεία για τη μισθοδοσία των κληρικών, αλλά και αυτό να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ούτε όμως κι αυτή η διαβεβαίωση του αρχιεπισκόπου έπεισε τους μητροπολίτες, που με την απόφασή τους πρακτικά απέρριψαν τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου στον πυρήνα της και ζήτησαν όχι μόνο τα εμά εμά, αλλά και τα εσά εμά από την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση από την ελληνική πολιτεία.

Με την απόφασή τους κι επιχειρώντας να διαχωρίσουν το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας από το καθεστώς της μισθοδοσίας του κλήρου, τορπιλίζουν τη συμφωνία αφού σ’ αυτήν αναγράφεται σαφώς στο 15ο και καταληκτικό άρθρο της ότι «οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της».

Ο αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Προς τούτο, διευκρίνισε ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν μια σειρά από μητροπολίτες, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη συμφωνία και καχυποψία ως προς τη φερεγγυότητα της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας διαχρονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσεις δημιουργήθηκαν και γιατί κάποιοι εξέφρασαν παράπονα ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις συνομιλίες πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου, αλλά και γιατί η συμφωνία δεν προετοιμάστηκε από τις συνοδικές επιτροπές. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, που δημόσια αποκαλούσε «σικέ» τη συμφωνία, εντέλει αποχώρησε από τη διαδικασία. Λίγο αργότερα αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ.

«Υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες, αλλά όλες στο πνεύμα να ληφθεί η καλύτερη απόφαση» είπε στους δημοσιογράφους ως μέλος της επιτροπής επί του Τύπου ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. «Δεν υπάρχει θέμα υποχώρησης ή επιβολής, αφού ο ρόλος του αρχιεπισκόπου είναι να εκφράσει τη συνισταμένη όλων των απόψεων για το καλό της Εκκλησίας και αυτό ακριβώς έπραξε.

Υπάρχει ομόφωνη απόφαση σε τρία σημεία, ο διάλογος θα συνεχιστεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα που ενδιαφέρουν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία […] θα συγκροτηθεί η Επιτροπή τόσο από την Εκκλησία, με τους εμπειρογνώμονες και τους νομικούς όσο και από την πολιτεία και όλα τα σημεία θα εξεταστούν ένα προς ένα. Δεν μπορώ ούτε να προδικάσω το αποτέλεσμα των εργασιών των επιτροπών, αλλά ούτε και να προβλέψω τον χρόνο που θα απαιτηθεί γι’ αυτό» είπε.

«Ευθύνη και απόφαση της πολιτείας η μισθοδοσία»

Με μια λιτή ανακοίνωση σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Χαιρετίζει τη δήλωση Τσίπρα ο Ιερώνυμος

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

Με ικανοποίηση χαιρετίζω τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας

Τρίβει τα χέρια της η Ν.Δ.

Στελέχη της Ν.Δ. δήλωναν μετά την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας ότι «αποδεικνύεται πόσο πρόχειρη και απροετοίμαστη ήταν η ανακοίνωση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και ότι οι σοβαρές προκλήσεις αντιμετωπίζονται από σοβαρές κυβερνήσεις».

Ανέφεραν ακόμα ότι «μια προσωπική συνεννόηση καταρρέει. Μια συνεννόηση που δεν αποτελούσε συμφωνία και είναι προφανές ότι δεν προκύπτει χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ούτε φυσικά ισχύουν οι δέκα χιλιάδες προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν».