Αμετάκλητα αθώος ο Θεοφίλου

Ακριβώς έξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να κλείσει η απηνής δίωξη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου. Ηταν 18 Αυγούστου του 2012, όταν η Αντιτρομοκρατική τον συνέλαβε για τη ληστεία της Πάρου, στην οποία, κατά τη διαφυγή των ληστών, δολοφονήθηκε ένας οδηγός ταξί.

Φέτος, στις 14 του μήνα, με απόφαση του Αρείου Πάγου, κρίθηκε και πάλι αθώος -αυτή τη φορά οριστικά και αμετάκλητα.

Εζησε πέντε ολόκληρα χρόνια στη φυλακή, πριν η πολύμηνη δίκη του να μην αναδείξει τελικά καμία απόδειξη ενοχής εις βάρος του. Κατηγορήθηκε για τη ληστεία, την ανθρωποκτονία και συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Κανείς από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ενώ ως μοναδική ένδειξη ενοχής του παρουσιάστηκε ένα καπέλο, που δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας και που πάνω του -σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική- υπήρχε δικό του DNA.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον καταδίκασε σε 25 χρόνια κάθειρξη, επειδή αποφάσισε ότι είναι ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή στη ληστεία και αθώος για ένταξη στην οργάνωση ΣΠΦ.

Ο Θεοφίλου άσκησε έφεση και, τον Ιούλιο του 2017, το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε πως είναι αθώος για το σύνολο των κατηγοριών.

Εναντίον αυτής της απόφασης κινήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελής (πρώην εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής), ασκώντας αναίρεση ύστερα από εννέα μήνες. «Το αίτημα αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης είναι μια εμμονική στοχοποίηση, που αγγίζει τα όρια της προσωπικής εμπάθειας», έλεγε τότε στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Θεοφίλου. «Ομως, δεν είναι καθόλου προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό: αφορά τη μέθοδο απονομής δικαιοσύνης γενικά και την ασυδοσία συγκεκριμένων κύκλων της δικαστικής εξουσίας ειδικά. Αφορά, επίσης, πιο συγκεκριμένα, τον τρομονόμο, καθώς και την ανεξέλεγκτη χρήση του περιβόητου DNA ως στοιχείου σε ποινική δίκη που η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να μην περιορίζει».

«Υπάρχει και μια εξαιρετικά θετική πλευρά στην αίτηση αναίρεσης», είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ο Τάσος Θεοφίλου. «Ο Αρειος Πάγος επικυρώνει μια απόφαση-ανάχωμα στον τρομονόμο και στην κατάχρηση του DNA ως αποδεικτικού μέσου».

«Ηττα εκείνων που στήνουν σκευωρίες»

Τεράστια νίκη για το κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων χαρακτήρισε την απόφαση ο συνήγορός του, Κώστας Παπαδάκης:

«Είναι η πρώτη δικογραφία, από το 2001 που συστάθηκε η Αντιτρομοκρατική, που αθωώνεται. Πρόκειται για ήττα της Αντιτρομοκρατικής και νίκη όλων των θυμάτων των σκευωριών της κρατικής καταστολής. Πρέπει να διερευνηθούν τώρα οι ευθύνες όλων εκείνων που στήνουν σκευωρίες, φέρνουν προ τετελεσμένων δικαστές και εισαγγελείς και κλείνουν στη φυλακή αθώους. Η λεγόμενη Αντιτρομοκρατική εξακολουθεί αταλάντευτα να αναζητά ενόχους στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και την αναρχία, ενώ τόσα χρόνια οι ναζιστές τρομοκρατούν κι εγκληματούν ανενόχλητοι από αυτήν -κι όταν συλλαμβάνονται, πέφτουν στα μαλακά. Ευτυχώς, η απόφαση Θεοφίλου δείχνει ότι υπάρχουν στον Αρειο Πάγο κάποιοι δικαστές που δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως νομιμοποιητικό παράγοντα των επιλογών των μηχανισμών καταστολής».