Οι «Εφίμοβες» και ο ρόλος τους στην κοινωνία και την έννομη τάξη

 

«Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers): Δημοσιογραφία και έννομη τάξη». Με αυτό το θέμα κι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι Reporters United και το Ιnvestigate Europe οργανώνουν σήμερα ανοιχτή εκδήλωση στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).

«Η ιδέα για την εκδήλωση ξεκίνησε όταν δύο ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, ο Νικόλας Λεοντόπουλος και ο Αποστόλης Φωτιάδης, ζήτησαν να μας ενημερώσουν για την υπόθεση της Εφίμοβα, της οποίας ζητείται η έκδοση από την Ελλάδα στη Μάλτα επειδή συνέβαλε στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς που άγγιξε την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Μάλτας», μας λέει η πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων.

«Η Ενωση είχε μέχρι σήμερα ασχοληθεί με μια σειρά από ζητήματα που συναρθρώνονται γύρω από το θέμα των whistleblowers: ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση, δικαιώματα των κατηγορουμένων. Ποτέ όμως δεν είχαμε ανοίξει αυτό καθαυτό το θέμα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εστιάζεται τόσο στη μεταχείριση των προσώπων αυτών στο πλαίσιο μιας ποινικής διαδικασίας όσο στον ιδιότυπο ρόλο που έχουν πλέον τα πρόσωπα αυτά τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και στην έννομη τάξη, που μέχρι τώρα τα αντιμετωπίζει μάλλον με μια αμηχανία».

Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν η whistleblower Μαρία Εφίμοβα, οι δημοσιογράφοι Νικόλας Λεοντόπουλος και Γιάννης Παπαδόπουλος, η επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φερενίκη Παναγοπούλου-Κουτνατζή, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Κλειώ Παπαπαντολέων.