Νέα… φώτιση Ιερώνυμου, «ναι» στο συλλαλητήριο

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Στροφή 180 μοιρών από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο θέμα του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το «όχι στα συλλαλητήρια» του αρχιεπισκόπου έγινε «ευλόγησον». Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Αρχιεπισκοπή, η Εκκλησία της Ελλάδος θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο με επίσημη αντιπροσωπεία μητροπολιτών, αλλά και μήνυμα το οποίο θα αναγνώσει ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Χτες επισκέφθηκαν τον αρχιεπίσκοπο στο γραφείο του οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο τελευταίο ανακοινωθέν της ΔΙΣ, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία «θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση. Καταλήγοντας, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως η Εκκλησία συμμετέχει υπό τον όρο ότι το συλλαλητήριο θα είναι ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς.

Διαχωρίζει τη θέση του ο Μεσσηνίας

Στον αντίποδα τοποθετείται ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος«η διοργάνωση των συλλαλητηρίων είναι παντελώς διαφορετική και ξένη προς τον όλο θεσμό της Εκκλησίας. Η οργάνωσή τους κινείται σε ένα θολό περιβάλλον εκμετάλλευσης της αδιαμφισβήτητης και αμετακίνητης θέσης του ελληνικού λαού ως προς τη μη χρήση του ονόματος “Μακεδονία” για το γειτονικό κράτος των Σκοπίων […] όταν μάλιστα τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες “έξωθεν και έσωθεν”, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής, ούτε και τρόπο παρουσίας. Ας προβληματιστούμε λίγο περισσότερο και ας αναλογιστούμε το μέλλον του θεσμού και όχι την εξέλιξη και ικανοποίηση των προσωπικών μας επιδιώξεων και οραματισμών!»