Τι είχες, Ελντοράντο, τι είχα πάντα…

Ορυχείο της Ελντοράντο στην Ολυμπιάδα

Φαίνεται ότι αυτή η πολυεθνική αγαπάει τα παραμύθια, κυρίως αυτό με τον «Πέτρο και τον λύκο»: κάθε φορά που θέλει να πιέσει την κυβέρνηση, η Ελντοράντο ανακοινώνει πως είτε φεύγει από την Ελλάδα (όπως έλεγε στις 11 Σεπτεμβρίου) είτε ότι «παγώνει» την επένδυσή της και άρα στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους. Τα ίδια ακριβώς έκανε πέμπτη φορά χτες, ανακοινώνοντας πως θέτει υπό συντήρηση το έργο των Σκουριών.

Την κίνηση της εταιρείας προαννήγγειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο δημοτικός ραδιοσταθμός «Αθήνα 98,4»: «Αναμένεται απόφαση κόλαφος για την επένδυση στις Σκουριές», χωρίς καμία περαιτέρω πληροφορία.

Το απόγευμα της Πέμπτης κανένας κόλαφος δεν έπεσε, ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε πράγματι ότι πρόκειται να θέσει το έργο των Σκουριών σε καθεστώς συντήρησης.

Είναι ο πολλοστός εκβιαστικός ελιγμός της εταιρείας για να πάρει την άδεια για τις Σκουριές πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαιτησίας. Κυνηγώντας αυτό το… ιερό δισκοπότηρο, εκτόξευσε το τελεσίγραφό της τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν δίστασε να βάλει στην αιχμή του δόρατός της και τους εργαζόμενους, που έφτασαν στο σημείο να κάνουν κατάληψη με αυτό το αίτημα στο υπουργείο.

Ετσι, λοιπόν, με αυτό το αίτημα αλλά και μερικά ακόμα που δεν κατονομάζονται («και άλλα θέματα» τα αναφέρει, καταγράφοντας μόνο «τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στο έργο των Σκουριών»), η εταιρεία ξαναμαναπαγώνει τις Σκουριές.

Η μόνη διαφορά από τον Ιανουάριο του 2016, που είχαμε ακούσει ότι η εταιρεία «είπε να φύγει, να αλλάξει δρόμο στην καρδιά», ήταν ότι τότε ισχυριζόταν πως θα απολύσει 600 εργαζόμενους (τώρα οι «διαρροές» κάνουν λόγο για 500).

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι πρώτα θα της εγκριθούν και θα παραλάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες για το έργο στις Σκουριές και στη συνέχεια… θα αναπτύξει μια «σχέση συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών».

Κατά την προσφιλή της πρακτική, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, όπου «αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας» (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζει τις άδειες πάντα).

Επίσης, κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, παρέθεσε τα… προαπαιτούμενα που θέτει προς την κυβέρνηση«Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές».

Τα διεθνή ΜΜΕ

«Σκληρή θέση στη μάχη της με την κυβέρνηση παίρνει η Ελντοράντο Γκολντ», μετέδωσε το Ρόιτερ στο ίδιο κλίμα με τον τρόπο που τα διεθνή ΜΜΕ «έπαιξαν» το τελεσίγραφο της εταιρείας στις 21 Σεπτεμβρίου: ο μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στην Ελλάδα και το τεστ για το κατά πόσον η χώρα είναι αποφασισμένη να προσελκύσει το διεθνές κεφάλαιο.

Είναι ακριβώς έτσι, ωστόσο; Ελάχιστες μέρες νωρίτερα, το www.nwitimes.comανέφερε σε ανάλυσή του«Ηταν ένας μήνας που οι επενδυτές της Ελντοράντο θα προτιμούσαν να ξεχάσουν αμέσως: οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 40,9% τον Οκτώβριο, κι έτσι οι απώλειές της έφτασαν το θεαματικό 61%».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, την πορεία της εταιρείας επηρεάζει τόσο η διαδικασία της διαιτησίας στην Ελλάδα όσο -και ίσως κυριότατα- το τι συμβαίνει στα μεταλλεία της εταιρείας στην Τουρκία, αφού τον Οκτώβριο «η εταιρεία σόκαρε τους επενδυτές της ανακοινώνοντας χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και χαμηλότερη παραγωγή χρυσού κατά 26%».

Σύμφωνα με το www.mining.com, οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 4% στο χρηματιστήριο του Τορόντο, φτάνοντας ακόμα και το 1,20 δολ.

Η αναλύτρια του site σημειώνει πως η Ελντοράντο τα τελευταία δύο χρόνια μειώνει «το διεθνές αποτύπωμά της, αφού το 2016 πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία στην Κίνα και φέτος αποφάσισε να αναβάλει επ’ αόριστον τα αναπτυξιακά της σχέδια στην Τουρκία.

Η εταιρεία ανέβαλε τα σχέδιά της στη Βραζιλία, ενώ επιχειρεί να ενδυναμώσει την παρουσία της στον Καναδάτον Ιούλιο ολοκλήρωσε την εξαγορά της Integra Gold κι έτσι απέκτησε το έργο στο Val d’Or του Κεμπέκ».

Στις 25 Οκτωβρίου, το www.fool.com αναφέρει ότι αναλυτές της Γουόλ Στριτ «χαστούκισαν» την Eldorado, υποβαθμίζοντας την πιστωτική της αξία, ενώ προτείνει στους επενδυτές «10 μετοχές που προτιμάμε από την Ελντοράντο Γκολντ».

Σταθάκης: «πυροτέχνημα»

«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε την κίνηση της εταιρείας μιλώντας στο «Ραδιόφωνο 24/7» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Οπως είπε:

«… προ δεκαημέρου ξεκίνησε η Διαιτησία. Η Διαιτησία είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2006 που έχει το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία.
Είχε φτάσει σε κάποιο αδιέξοδο όλη η συζήτηση. Η Διαιτησία θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης: την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα.
Η Ελλάδα, πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα, παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει.
Αρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ, το οποίο παράγεται και εξάγεται.
Μιλάμε για έναν κύκλο δραστηριότητας ύψους 20 δισ. ευρώ. Αυτό το θέμα επέλεξε η εταιρεία να κλιμακώσει με την επίκληση της αναστολής των δραστηριοτήτων.
Εμείς το χειριστήκαμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα, είχαμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο ότι θα πάμε σε Διαιτησία, ότι θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας και ότι δεν θα δώσουμε τις άδειες των Σκουριών.
Το πεδίο ήταν γνωστό και γι’ αυτό το χαρακτήρισα πυροτέχνημα. Οι Σκουριές έχουν νόημα αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο με το εργοστάσιο μεταλλουργίας.
Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο απέτυχε να αποδείξει ότι μπορεί να παράγει χρυσό με μέθοδο αποδεκτή περιβαλλοντικά.
Η σημερινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προχωρήσει με μια συγκεκριμένη μέθοδο.
Η Διαιτησία καλείται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε μέρος της διαμάχης κυβέρνησης και εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια.
Η Διαιτησία θα κλείσει πιθανότατα σε τρεις μήνες».