«Ταυτότητες» δημιουργίας, ελευθερίας και έκφρασης

Eκδήλωση με τίτλο «Ταυτότητες» που οργανώνουν οι μαθητές του σχολείου Γέρακα

Είναι για αμέτρητους λόγους ένα από τα πιο αγαπημένα μου σχολεία κι όχι μόνο γιατί η καταπληκτική ομάδα των καθηγητών και των παιδιών ζωγραφίζουν, παίζουν μουσικές, κάνουν θέατρο κι ό,τι άλλο βάζει ο νους.

Κυρίως γιατί είναι η εικόνα του δημόσιου σχολείου όπως πρέπει να είναι: ελεύθερο, με ανοιχτούς ορίζοντες, δημιουργικό και βαθιά πολιτικό.

Πάρτε μια γεύση από την ανακοίνωση που έβγαλε το 15μελές του όταν οι χρυσαυγίτες μπούκαραν στο σχολείο στο Πέραμα:

«Πιστεύουμε ότι οι γονείς μας και οι παππούδες μας και οι δάσκαλοί μας και αν όχι όλοι αυτοί τότε σίγουρα εμείς θα αντισταθούν στην επιβολή των υπανθρώπων που θέλουν να λερώσουν την καθαρότητα και την ενάργεια των παιδιών. Γιατί αυτό είναι. Οχι λαθρομεταναστάκια. Οχι λαθροπρόσφυγες. Παιδιά […] είναι καθήκον μας αλλά και επιθυμία μας να ταχθούμε στο πλευρό των αποκλεισμένων από αυτή τη ζωή και να το δηλώνουμε απροκάλυπτα. Δίνουμε το χέρι σε όσους πέφτουν και στεκόμαστε δίπλα σε όσους τολμούν να αντιστέκονται σε πείσμα όλων».

To όραμα για ένα «άλλο σχολείο»

Αυτά τα τρομερά παιδιά λοιπόν μας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο «Ταυτότητες», που εγκαινιάζεται αύριο στις 19.00 στην Τεχνόπολη.

Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου θα παρουσιάσουν έργα τους και διαθεματικές προσεγγίσεις μεταξύ τέχνης και επιστήμης.

Στα έργα τους τα παιδιά διερευνούν την εικαστική γλώσσα και τη χορευτική έκφραση, παρουσιάζουν μορφές και μεθόδους καινοτομίας στην καλλιτεχνική δημιουργία και μάθηση. Τα παιδιά δούλεψαν τις προσωπογραφίες τους μέσα σε πίνακες του Ρέμπραντ και του Βερμέερ και μέσα από 12 εικαστικές ενότητες θα παρουσιάσουν δεκάδες έργα.

«Ο ενθουσιασμός και ο βαθμός συμμετοχής των μαθητών, μέσα σε συνθήκες δημιουργίας και ελευθερίας, αντανακλά κάτι απ’ το όραμα για ένα “άλλο σχολείο”» – διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου.

Τι εννοείτε με αυτήν την περιγραφή, ρωτήσαμε την εικαστικό -μια από τους 7 του σχολείου- Κορίνα Πρεβεδουράκη.

«Το σχολείο μας έχει κοινωνική ευαισθησία, είναι δίπλα στον άνθρωπο. Τα παιδιά μας διεκδικούν χώρο για να εκφράζουν την ατομικότητά τους και ευκαιρίες για να δουν τον εαυτό τους. Κυριαρχούν η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη. Είναι ένα δημοκρατικό σχολείο όπου τα παιδιά ζουν την καθημερινότητά τους με νόημα κι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται. Εμείς δεν πιστεύουμε στην έννοια της αριστείας, αντιθέτως ενισχύουμε τα παιδιά ακόμα και στα μαθήματα που δεν αριστεύουν. Δεν θέλουμε να κομπλάρουν ή να τιμωρούν τον εαυτό τους γιατί δεν είναι τέλειοι, αλλά τα στηρίζουμε ώστε να βελτιώνονται».

 Info:

Διάρκεια έκθεσης: 5/10/2017 – 11/10/2017 (17.00 – 21.00) INNOVATHENS – Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2, Πειραιώς 100, Γκάζι