«Σύμφωνη με το Σύνταγμα η ρύθμιση για το Άγιο Όρος»

Πάνος Σκουρολιάκος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ υπολοίπου Αττικής | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από το 2015, η Αριστερά, που κυβερνά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει δύο φορές νομοθετήσει για το φορολογικό καθεστώς του Αγίου Ορους. Και οι δύο τροπολογίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχουν την υπογραφή του Πάνου Σκουρολιάκου.

• Μπορείτε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό της τροπολογίας;

Προσπαθήσαμε να εναρμονίσουμε τη νομοθετική δυσαρμονία του 2008, δηλαδή ο νόμος να είναι σύμφωνα με το άρθρο 105 του Συντάγματος και τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος.

Το Αγιον Ορος λανθασμένα είχε υπαχθεί στις απαλλακτικές από το Ειδικό Tέλος Aκινήτων και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας διατάξεις ως γεωγραφική περιοχή και ως φορέας γνωστού δόγματος, αντί της υπαγωγής του ακινήτου στο αρχαίο προνομιακό καθεστώς των ιερών μονών. Το Σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές Συνθήκες αντιμετωπίζουν το Αγιον Ορος ως έναν αυτοτελή οργανισμό από τον υπόλοιπο διοικητικό κορμό.

• Το Σύνταγμα πάντως προβλέπει ότι τα φορολογικά προνόμια ορίζονται με Νόμο, δεν περιγράφει τι θα λέει ο Νόμος.

Δίνει τη δυνατότητα κάθε φορά να νομοθετεί όπως το κρίνει η κάθε κυβέρνηση.

• Ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης;

Το σκεπτικό ήταν να μην υπάρχει αυτή η δυσαρμονία, τίποτα άλλο· είναι τόσο απλό.

• Εφόσον λοιπόν η κάθε κυβέρνηση έχει το περιθώριο να νομοθετεί σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή;

Αυτή η ερώτηση είναι της τάξης να απαντήσει ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός. Εγώ, ως βουλευτής, υπέγραψα αυτή τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

• Ναι, αλλά ως βουλευτής πρέπει να μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η κυβέρνηση απαλλάσσει το Αγιον Ορος από τη φορολογία ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ από το 2008 μέχρι το 2013. Πόσα είναι τα χρήματα;

Δεν το γνωρίζω επακριβώς, έχω τα στοιχεία στο γραφείο μου· είμαι εκτός Αθηνών.

• Απαλλάσσονται και τα ακίνητα του Αγίου Ορους που βρίσκονται εκτός του Αγίου Ορους. Σωστά;

Ναι, ναι!

• Αρα, μιλάμε για ακόμα περισσότερα χρήματα.

Οσα είναι μέσα φορολογούνται ακόμα. Απλώς το Αγιον Ορος δεν δέχτηκε αυτήν την εξομοίωση και είναι στα διοικητικά δικαστήρια. Μάλιστα κάποια μεγάλα μοναστήρια έχουν πληρώσει. Αυτά για τα οποία συζητάμε είναι κάποια μικρότερα μοναστήρια. Τις λεπτομέρειες δεν τις έχω μαζί μου, να μιλήσετε με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Αμανατίδη*, ο οποίος έχει όλες τις λεπτομέρειες, να σας πει.

• Στην ανακοίνωσή σας επικαλείστε το εθιμικό δίκαιο και ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να ανταποδώσει στο Αγιον Ορος για χωράφια και οικόπεδα που έδωσαν οι μονές στους πρόσφυγες το 1922. Υπάρχει κάποια έκθεση που να μας λέει πόσο κόστιζαν αυτά τα εδάφη; Εχει περάσει πια σχεδόν ένας αιώνας, ώς πότε θα ανταποδίδει το ελληνικό κράτος;

Δεν είναι το κύριο αυτό που αναφέρω… Εδώ που είμαι δεν έχω στοιχεία να σας δώσω.

• Υπάρχουν παρ’ όλα αυτά; Πόσο κοστίζει ένα χωράφι στη Χαλκιδική; Είναι μια εύλογη απορία.

Είναι, μπορεί να σας τη λύσει ο κ. Αμανατίδης. Συγγνώμη, και πρέπει να το γράψετε, είμαι εκτός Αθηνών. Προσωπικά δεν έχω πάει ποτέ στο Αγιον Ορος… Είναι μια δυσαρμονία που μου φάνηκε σωστό να τακτοποιηθεί. Απλώς όλη αυτή η ιστορία έχει γίνει για αντιπολιτευτικούς λόγους.

• Οταν διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τη φορολογική βάση κι όταν όλοι εμείς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στενάζουμε από τους φόρους, το να βλέπουμε ότι απαλλάσσεται το Αγιον Ορος από τις φορολογικές του υποχρεώσεις, κάπως μας χτυπάει· και δεν κάνουμε αντιπολίτευση.

Δεν μιλάω για εσάς ή για την εφημερίδα σας, μιλάω για τη Νέα Δημοκρατία, που από τη μια δημιουργεί ένα αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόντρα στην Εκκλησία και τη θρησκεία κι από την άλλη, όταν κάνει κάτι η κυβέρνηση για να διευκολύνει αυτήν την ιστορία, η Νέα Δημοκρατία το χτυπάει. Οπως τα λέτε είναι, ο λαός μας στενάζει πραγματικά κι έχει στην πλάτη του όλα αυτά που του επισώρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι εμείς προσπαθούμε να απαλείψουμε, αλλά θεωρώ όμως ότι για λόγους παράδοσης και πολιτισμού και σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές έπρεπε να γίνει αυτή η ρύθμιση.