«Τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια»

Κώστας Πελετίδης, Γιώργος Πατούλης

Με ένα βροντερό «όχι» απάντησε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης (αριστερά), στην πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη (δεξιά) για οργάνωση τοπικών αγώνων δρόμου σε συνεργασία με τον Σκάι, «για ένα πιάτο φαΐ» | EUROKINISSI, EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Oλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ». Με αυτό το –τουλάχιστον– αμφιλεγόμενης αισθητικής σλόγκαν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί 52 δήμους να οργανώσουν τοπικούς αγώνες δρόμου σε συνεργασία με τον Σκάι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «σαν δήμαρχος της Αθήνας» (όπως ο ίδιος χαρακτήρισε εαυτόν κατά λάθος, όπως είπε) και για την ώρα δήμαρχος Αμαρουσίου στηρίζει δράσεις του τηλεοπτικού σταθμού στο όνομα –πάντα– της αλληλεγγύης και της ανακούφισης των ευάλωτων πολιτών, με τις πλάτες των πολιτών που καλούνται να συνδράμουν από την τσέπη τους τις καμπάνιες του τηλεοπτικού σταθμού. Ωστόσο, είναι ίσως η πρώτη φορά που ο κ. Πατούλης εισπράττει ένα τόσο βροντερό όχι.

Ο δήμαρχος Πατρέων απάντησε στην πρόσκληση-πρόκληση της ΚΕΔΕ με μια οξύτατη επιστολή. Ο Κώστας Πελετίδης, που εξελέγη με τη στήριξη του ΚΚΕ, έχει κάνει κεντρική πολιτική επιλογή του δήμου του την αλληλεγγύη.

Εντελώς ενδεικτικά, ο δήμος έχει μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη και έχει απαλλάξει πλήρως τις άπορες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα μετέφερε στον υψηλότερο συντελεστή βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, έχει εξασφαλίσει την ημερήσια διατροφή για όλους τους άπορους της πόλης, έχει δημιουργήσει λαϊκά φροντιστήρια και θερινές κατασκηνώσεις, έχει παραχωρήσει το δικαίωμα συλλογής και εκμετάλλευσης ελαιόδεντρων σε άπορες οικογένειες, ενώ στηρίζει τα νέα ζευγάρια απαλλάσσοντας το 80% από αυτά από τα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς.

«Η φτώχεια και η εξαθλίωση για μας δεν είναι ένα κοινωνικό event», γράφει ο κ. Πελετίδης στον κ.Πατούλη. Και συνεχίζει: «Αυτές οι εκφράσεις της αλληλεγγύης του λαού μας καμία σχέση δεν έχουν με εκδηλώσεις-πυροτεχνήματα που διοργανώνονται για τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών που συμμετέχουν.

»Το ότι οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την ΚΕΔΕ, που δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη τόσο καιρό για την πολιτική που γεννά τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που στηρίζουν τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων και της Ε.Ε., θυμίζουν σε όλους μας πως “…αυτοί που πήραν το φαΐ απ’ το τραπέζι κηρύσσουν τη λιτότητα…”, όπως γράφει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

»Με τον προκλητικό τίτλο “Ολη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ”, δείχνουν ακριβώς ποια είναι τα όριά τους. Ενα πιάτο φαΐ στους πεινασμένους σήμερα και από αύριο πίσω στην ανεργία και την πείνα.

»Ως Δήμος Πατρέων θα συνεχίσουμε στη ρότα που έχουμε χαράξει, στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις όποιες ανάσες μπορούμε, μέσα στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο και παράλληλα να διεκδικούμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Να διεκδικούμε Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».