Μέτρα εκτόνωσης της κατάστασης ανακοίνωσε ο Γ. Μουζάλας

O υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε χτες τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Μυτιλήνη ο Γιάννης Μουζάλας με επιστολή που απέστειλε στον δήμαρχο Μυτιλήνης, ενώ ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Χαράλαμπος Αθανασίου, συνέχισε και χτες τις εμπρηστικές δηλώσεις, κατηγορώντας τους πρόσφυγες ότι προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, αφού «τους βλέπουν να σφάζουν ζώα και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν» κι ότι «η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει».

Ο Σπ. Γαληνός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάψευση Μουζάλα.

Στον «γαλάζιο» βουλευτή απάντησε σε οξύ τόνο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες).

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας. Στον ίδιο τόνο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης:

«Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί Σαμαρά κάνουν “δώρο” τους κατοίκους της Μυτιλήνης στη Χρυσή Αυγή», είπε, τονίζοντας ότι «τα ακραία περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα δεν εκφράζουν την πλειοψηφία στο νησί».

Τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο μετέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε χτες τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

● άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία

● λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας

● ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί

● έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί

● ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε στο ΑΠΕ ότι αναχώρησαν από την Αθήνα για τη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα). Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στην επιστολή του προς τον Γιάννη Μουζάλα αναφέρει:

«Σε ό,τι αφορά τα μέτρα τα οποία παρουσιάστηκαν εκ μέρους σας και αφορούν την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα, σε διευρυμένη σύσκεψη και διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού μας, αναφέροντας αναλυτικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη Λέσβο.

»Η διαβούλευση και η συναπόφαση των ενεργειών που αφορούν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα τη στιγμή που η τοπική κοινωνία πιέζεται ασφυκτικά κάτω από το βάρος της διαχείρισης».