Αγρια βράδια στη Μόρια

Επεισόδια στη Μόρια

Ο εγκλωβισμός 3.500 ανθρώπων δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις και συχνά επεισόδια με τραυματισμούς. Η αστυνομία διαθέτει μικρή δύναμη και ελέγχει με δυσκολία τα άτομα που ζουν στο hotspot

Ηταν το πολλοστό βράδυ έντασης για τη Μόρια. Στο κέντρο κράτησης παραμένουν πάνω από 3.500 άνθρωποι σε δύσκολες συνθήκες – οι περισσότεροι έχουν ξεπεράσει τον ενάμιση μήνα παραμονής. Μετά τα επεισόδια της Τρίτης, όπου τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφριά, και την Τετάρτη ξέσπασαν επεισόδια, κατά τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά 15 μετανάστες.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από καβγά μικρής ομάδας μεταναστών και στη συνέχεια γενικεύτηκαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου και οι Αφγανοί κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων, ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Η αστυνομία εκκένωσε το κέντρο κράτησης. Οικογένειες με μικρά παιδιά αναζήτησαν χώρους για να διανυκτερεύσουν στα γειτονικά ελαιοκτήματα. Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Από φωτιά καταστράφηκαν ένας λυόμενος οικίσκος, μικρά αντίσκηνα, σκηνές με ρουχισμό και υποδομές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η φωτιά τελικά ελέγχθηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αστυνομικοί που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες που, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό, ζουν στο hotspot. Το ΑΠΕ μεταδίδει καταγγελίες κατοίκων για δράση οργανωμένων ομάδων διαρρηκτών, περιστατικά απειλών και πορνείας και ανεπαρκή αστυνόμευση.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οπως επισημαίνει, από τις 20 Μαρτίου, χωρίς καμία προετοιμασία, τα hotspots λειτουργούν ως κέντρα κράτησης και προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ «καλλιεργούν την ανομία, την απόγνωση και την απελπισία» και «δεν σέβονται ούτε τους πρόσφυγες ούτε τις τοπικές κοινωνίες. (…) Η προχειρότητα θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες αλλά και τη δημόσια ασφάλεια.

Η κυβέρνηση κρύβει συνεχώς την αλήθεια, παραπληροφορεί και αγνοεί κόμματα, τοπικές κοινωνίες και οργανώσεις δικαιωμάτων. Παριστάνει ότι κυβερνά σε έναν εικονικό κόσμο που η ίδια δημιουργεί. Ας σταματήσουν τα παιχνίδια με τη φωτιά πριν να είναι αργά».

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης καταγγέλλει και η ActionAid, η οποία μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ανέστειλε τη δράση της στη Μόρια, αλλά σταδιακά επανήλθε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση θέτει ζητήματα ασφάλειας των γυναικών, κακής διατροφής, απουσίας πρόβλεψης για τη διατροφή βρεφών, αλλά και ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ActionAid, οι πρόσφυγες με τους οποίους συνομίλησε δήλωσαν άγνοια για τις διαδικασίες ασύλου και αγνοούσαν τα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης.