Πιο… hotspot δεν γίνεται στη Μόρια

Συλλήψεις προσφύγων στη Λέσβο

Από της χθεσινές συλλήψεις προσφύγων στη Λέσβο | AΠΕ-ΜΠΕ

Μικρής έντασης επεισόδια έγιναν χτες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Πρόσφυγες και μετανάστες, που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και παρέμειναν σε περιορισμό για 25 μέρες, διεκδικούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.

Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν εναντίον των προσφύγων χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ άλλες 17 συλλήψεις προσφύγων που επιχειρούσαν να φύγουν με το πλοίο της γραμμής έγιναν χτες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Μια ημέρα μετά τη διαδήλωση των προσφύγων -κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά- στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με αίτημα να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη, οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ξανά.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 250 πρόσφυγες κατέλαβαν τον χώρο μπροστά στην Υπηρεσία Ασύλου κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, οι δικηγόροι που ασχολούνται με τα αιτήματα ασύλου και οι εθελοντές.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι Αρχές δεν ενημερώνουν τους πρόσφυγες για την τύχη που έχουν τα αιτήματα ασύλου – γεγονός που εύλογα επιτείνει την αγωνία τους.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε η ευρωβουλευτής Σκα Κέλερ. H αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επισκέφθηκε τον Καρά Τεπέ και συναντήθηκε με εκπροσώπους οργανισμών για τους πρόσφυγες, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Μόρια αναβλήθηκε.

Η κ. Κέλερ ζήτησε να τηρηθεί η συμφωνία για επανεγκατάσταση των προσφύγων, να φανεί η Ευρώπη αλληλέγγυα κι ενωμένη, να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ενώ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.