Με τα παιδιά τι θα γίνει τελικά;

Προσφυγόπουλο στο κέντρο κράτησης στη Μόρια

INTIME NEWS/ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Δηλώνει «ανήσυχος», δεν δηλώνει «περήφανος», επισημαίνει όμως ότι «όλοι προσπαθούν πάρα πολύ».

Μια μέρα μετά τον ξεσηκωμό των ανήλικων κρατουμένων της Μόριας, τουλάχιστον ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλάει δημόσια.

Ούτε μια λέξη δεν περίσσεψε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα γεγονότα της Μυτιλήνης, αλλά ούτε και στην υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον σχεδιασμό του υπουργείου της ως προς την τοποθέτηση των παιδιών σε ξενώνες.

Ετσι, επίσημη τοποθέτηση του κ. Τόσκα για την καταγγελλόμενη αστυνομική βία εναντίον παιδιών δεν υπάρχει, αφού η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκρινε πως «τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν αναγκαία για την αποκατάσταση της έκρυθμης κατάστασης, κατά την οποία οι τραυματισμοί που σημειώθηκαν, έγιναν από τις συμπλοκές των ανηλίκων μεταξύ τους».

Οπως ανέφεραν χθες πηγές της «Εφ.Συν.», δρομολογείται αμέσως μετά το Πάσχα η μεταφορά ανηλίκων σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική και γίνεται επιλογή παιδιών, «ώστε να χωρίσουν οι παρέες στον πετροπόλεμο».

Οι δηλώσεις

Μόνο ο κ. Μουζάλας έκανε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω, θα φανεί. Αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα, η οποία ήταν αναγκαία. Σας μιλάω γι’ αυτό που είδα. Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

Ο κ. Μουζάλας κάλυψε απολύτως την αστυνομία στον τρόπο, με τον οποίο έδρασε και θεωρεί αναμενόμενες κι άλλες εξεγέρσεις στο μέλλον, αφού «σ’ αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, ο κ. Μουζάλας σημείωσε:

«Είναι αλήθεια ότι στη Μυτιλήνη είχαμε λίγο λιγότερα από 100 ανήλικα ασυνόδευτα, τα οποία κρατούσαμε στο κέντρο ταυτοποίησης. Αυτό έγινε, γιατί οι συνθήκες στο κέντρο ταυτοποίησης θα ήταν καλύτερες από τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Δυστυχώς, έγινε αυτός ο καβγάς μεταξύ τους, που οδήγησε σε ένα ντόμινο μέσα στο κέντρο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα όμως ότι όλοι προσπαθούν πάρα πολύ».

Ο κ. Μουζάλας ισχυρίστηκε ότι «στο hotspot της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση. Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει. Σκεφτείτε, ήρθαν από πολύ μακριά με πολύ άθλιες συνθήκες και λίγο πριν δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, να περάσουν στην Ευρώπη, σταμάτησαν. Αυτό δημιουργεί θυμό, δημιουργεί μια άρνηση αποδοχής του ότι τα σύνορα είναι κλειστά, δημιουργεί εκρήξεις. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε αυστηρά, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να είμαστε επιεικείς. Εχω πει κι άλλη φορά ότι θα πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς γίνεται Ιαβέρης».

Αιτήματα

Κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη ΜόριαINTIME NEWS

Αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης και περισσότερη αστυνομία ζήτησε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί της Λέσβου.

Το κέντρο κράτησης χτες λειτούργησε κανονικά και -όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- οι ζημιές που προκλήθηκαν, κυρίως στον χώρο φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, περιορίζονται σε καταστροφές ξενοδοχειακού εξοπλισμού, σπάσιμο τζαμιών και, τέλος, καταστροφή καμερών ασφαλείας.

Επίσης, κάηκαν κάδοι απορριμμάτων, όταν οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε κλινοσκεπάσματα μέσα σε αυτούς.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου Μυτιλήνης, συνολικά υπήρξαν 22 ανήλικοι τραυματίες, που, αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης.

Κωστής Τσιτσελίκης, πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

«Δεν μπορεί να κάνουν διαπιστώσεις ως παρατηρητές οι υπουργοί»

Προσφυγόπουλο στο κέντρο κράτησης στη ΜόριαINTIME NEWS/ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

«Ο κ.υπουργός έχει δίκιοπροφανώς είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες για τα ασυνόδευτα παιδιά σ’ ένα κέντρο κράτησης παρά σ’ ένα αστυνομικό τμήμα.

Ωστόσο, με βάση τις ανάγκες τους, αλλά και την ελληνική νομοθεσία και τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν πρέπει να ζουν ούτε σε αστυνομικά τμήματα ούτε σε κέντρα κράτησης.

Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να στεγάσει τα παιδιά σε ειδικές δομές.

Αν δεν επαρκούν οι θέσεις στους υπάρχοντες ξενώνες, ας δημιουργήσουν κι άλλες.

Δεν μπορεί ούτε να εξοικειωνόμαστε με τη στέρηση ελευθερίας των ασυνόδευτων παιδιών –όπως εμμέσως μας προτρέπει ο κ. Μουζάλας λέγοντας, όταν μιλάει και για άλλες επικείμενες εξεγέρσεις, ότι “θα έχουμε τέτοια πράγματα”– ούτε οι υπουργοί να κάνουν διαπιστώσεις ως παρατηρητές της πραγματικότητας».

Νικήτης Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου:

«Τα απόνερα της συμφωνίας»

Πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης στη ΜόριαINTIME NEWS/ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

«Η συσσώρευση τόσο πολλών ανθρώπων σε κακές συνθήκες και σε μικρό χώρο θα οδηγούσε σε φαινόμενα σαν κι αυτά που είδαμε και στη Μυτιλήνη και στη Χίο –είναι τα απόνερα της συμφωνίας.

Δεν αρκεί να λέμε ότι δεν έχουμε καλύτερες συνθήκες και γι’ αυτό κρατάμε τα ασυνόδευτα παιδιά στη Μόρια. Οταν οι άνθρωποι δεν έχουν καμία πληροφόρηση, θα έχουμε πολλά τέτοια γεγονότα.

Το πρόβλημα των παιδιών το ξέρουμε εδώ και πολύ καιρό κι έχουμε προτείνει ως λύση να προηγηθούν τα παιδιά στην επανεγκατάσταση στην Ευρώπη.

Εφόσον αποφασίσαμε να παραμείνουμε στη Μόρια ως ΓτΚ, όσο μπορούμε προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες, αλλά όσο ο αριθμός των κρατουμένων παραμένει τόσο μεγάλος, τα προβλήματα θα επανεμφανίζονται.

Πρέπει να διαχωρίζονται οι ευπαθείς ομάδες, δεν μπορεί παιδιά και γυναίκες να είναι στον ίδιο χώρο με άντρες, ούτε άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων».