Οι πιο αποφασισμένοι… αναποφάσιστοι

Ψηφοδέλτια εκλογών

Μέχρι το 90’ είναι… αποφασισμένοι να το κάνουν ντέρμπι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και εν πολλοίς είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα | EUROKINISSI

Είναι αναμφίβολα τα πρόσωπα των ημερών. Φοβίζουν τους πολιτικούς, αγχώνουν τους δημοσκόπους, εμπνέουν τους διαφημιστές. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι εν πολλοίς θα κρίνουν -και πάλι- το αποτέλεσμα των εκλογών κι -από ό,τι φαίνεται- είναι… αποφασισμένοι να το κάνουν ντέρμπι μέχρι το 90’.

■ «Πρώτη φορά μού συμβαίνει, έχω χάσει τον ύπνο μου», λέει η 31χρονη Ιακωβίνα. «Ανήκω στον χώρο της Αριστεράς από έφηβη, πάντα ήξερα τι να ψηφίσω. Νιώθω σαν να φτάσαμε στο τέλος της Ιστορίας, σαν όλα να έχουν τελειώσει οριστικά. Ζηλεύω τους φίλους μου που έφυγαν για το εξωτερικό, εγώ πέταξα τέσσερα χρόνια της ζωής μου από το παράθυρο. Τώρα ή θα ξαναψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ από έλλειψη άλλης επιλογής ή δεν θα πάω καθόλου».

Η Ιακωβίνα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της γενιάς της: με εξαιρετικά καλές σπουδές στο θέατρο και την παιδαγωγική, κόρη μεσοαστικής οικογένειας των βορείων προαστίων, είδε τα όνειρά της να καταρρέουν με την κρίση κι επένδυσε την οργή και την ελπίδα της στον ΣΥΡΙΖΑ.

■ Από άλλη πολιτική αφετηρία και σε άλλη φάση της ζωής της, στον ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει και η 40χρονη Γιάννα. «Τώρα είμαι μόνο πρώην: πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην ΣΥΡΙΖΑ. Να τρολάρω, ψηφίζοντας κάτι κουλό σαν τους Πειρατές ή να επιδείξω ταξική συνείδηση και να ψηφίσω ΑΝΤΑΡΣΥΑ;».

■ «Ψήφιζα πάντα και παραδοσιακά ΚΚΕ, αλλά κάποια στιγμή απογοητεύτηκα, ήθελα να δω την αλλαγή στη ζωή μου εδώ και τώρα κι έτσι… μετανάστευσα», λέει η 40χρονη Μαίρη. Εχει μια μικρή επιχείρηση στο Νέο Ηράκλειο κι ο σύζυγός της είναι εργαζόμενος καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας. «Δεν ψήφισα απλώς ΣΥΡΙΖΑ, μπήκα στη διαδικασία να διαβάσω πολύ και να αμφισβητήσω πολλά από όσα μας έλεγε το ΚΚΕ τόσα χρόνια. Τώρα δεν μπορώ να γυρίσω πίσω, αλλά και δεν μπορώ να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιλέξω ή ΛΑ.Ε. ή δεν θα πάω καθόλου».

■ Σε ανάλογο δίλημμα είναι και ο 45χρονος Σταύρος, ιδιοκτήτης μπαρ και χωρισμένος πατέρας μ’ ένα παιδί: «Να ψηφίσω ΛΑ.Ε. ή να μην πάω καθόλου. Ημουν αποφασισμένος μέχρι που άκουσα τη θέση του Λαφαζάνη για το προσφυγικό στο ντιμπέιτ. Δεν είδε πουθενά εκμετάλλευση ο σύντροφος; Δεν άκουσε τίποτα για τους μαυραγορίτες; Με εξόργισε».

Σπύρος, έμποροςΟ κ. Σπύρος, έμπορος | Φωτ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

■ Απογοήτευση κι αδιέξοδο είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποιούν όλοι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ο 45χρονος Σπύρος, που έχει καπνοπωλείο στο κέντρο: «Στην ουσία κουμάντο κάνουν οι ξένοι, εμείς πια δεν δικαιούμαστε να έχουμε άποψη για την ίδια μας τη χώρα! Δεν λέω ότι ο Τσίπρας δεν πάλεψε, αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Δεν ρισκάρω να τον ψηφίσω ξανά. Προτιμώ ένα μικρό μαχητικό κόμμα της Αριστεράς».

Αγγελος, στρατιωτικόςΟ Αγγελος, στρατιωτικός | Φωτ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

■ Σε κάποιους, η απογοήτευση φτάνει μέχρι και την παραίτηση: «Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ότι και ο Τσίπρας φέρθηκε όπως όλοι οι παλιοί πολιτικοί: υποσχέθηκε τα πάντα και δεν έκανε τίποτα», λέει ο 23χρονος Αγγελος, που είναι στρατιωτικός. «Βλέπουμε το ίδιο έργο σε επανάληψη. Δεν ξέρω καν αν θα πάω να ψηφίσω».

ΦανήΗ κ. Φανή | Φωτ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

■ Στον αντίποδα κινείται η κυρία Φανή: «Εμείς που έχουμε ζήσει χούντα, δεν χαρίζουμε το δικαίωμα της ψήφου, δεν στρέφουμε την πλάτη στη διαδικασία! Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για να σκίσει τα μνημόνια, αλλά δεν με έπεισε ότι αντιστάθηκε αρκετά. Τώρα δεν ξέρω τι θα ψηφίσω, ή ΣΥΡΙΖΑ ξανά ή πιο μικρό αριστερό κόμμα».

■ Αναποφάσιστοι όμως δεν υπάρχουν μόνο στο μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα. Παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά συσπείρωσης που δίνουν στη Ν.Δ. οι δημοσκόποι, υπάρχουν κι εκεί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της που αμφιταλαντεύονται. Προς τα «πατρώα» εδάφη σκέφτεται να επιστρέψει η 39χρονη Κατερίνα.

Η Κατερίνα δεν εργάζεται, αφού η κληρονομιά που της άφησε ο πατέρας της σε διαμερίσματα και καταστήματα, δεν την ανάγκασαν ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτή η ακίνητη περιουσία και ο συνεπακόλουθος ΕΝΦΙΑ την έκαναν να στρέψει την πλάτη στη γαλάζια παράταξη. «Και τι κατάλαβα; Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σε κάθε περίπτωση», λέει η Κατερίνα. «Είμαι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον Καμμένο».

■ Σε δίλημμα βρίσκεται και η Νίκη. Είναι 40 χρόνων, πολιτικός μηχανικός και μεγάλη θαυμάστρια του Αντώνη Σαμαρά, για χάρη του οποίου έκανε τις μοναδικές απιστίες στο κόμμα της, όταν ο «ο Αντώνης έφτιαξε την ΠΟΛΑΝ κι ήμουν μέλος της νεολαίας». Τώρα η Νίκη σκέφτεται να ξανακάνει απιστίες στη Ν.Δ.: «Δεν αντέχω με τίποτα τον Βαγγέλα και το μουστάκι του, το ντελαμαγκέν υφάκι του. Είμαι ανάμεσα στο κόμμα μου και την αποχή. Μετά σκέφτομαι ότι -απέχοντας- βοηθάω τον ΣΥΡΙΖΑ, και λέω μήπως ψηφίσω Ποτάμι».

Βάλια, δικηγόροςΗ Βάλια, δικηγόρος | Φωτ.: ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

■Αρκετοί αναποφάσιστοι φαίνεται πως φλερτάρουν με το ΚΚΕ, για τον ίδιο λόγο που μέχρι πρότινος το αποστρέφονταν: αυτό που φαινόταν ως ακαμψία, τώρα φαίνεται ως συνεπής στάση. Οπως μας λέει η 37χρονη Βάλια: «Εγώ είμαι με τον ΓΑΠ. Αφού δεν κατεβαίνει εκείνος και δεν περιμένω τίποτα από κανέναν άλλο, σκέφτομαι να ρίξω άκυρο ή ΚΚΕ. Στη διαδικασία θα συμμετάσχω, αν δεν ψηφίσεις δεν έχει δικαίωμα να φωνάξεις μετά».

■ Στο ΚΚΕ σκέφτεται να καταφύγει κι ο 50χρονος Χριστόφορος. Είναι μπετατζής, πατέρας τριών παιδιών και παππούς δύο αγοριών: «Εγώ είμαι δεξιός, πάππου προς πάππου. Αφού τα έκαναν μαντάρα οι δικοί μας, πήγα στον Τσίπρα. Αφού τα έκανε μαντάρα κι αυτός, θα πάω στον Κουτσούμπα. Αυτός δεν θα τα κάνει μαντάρα, γιατί δεν θα κυβερνήσει ποτέ».

■ Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο σκέφτεται να ψηφίσει ΚΚΕ και ο 30χρονος Ηλίας: «Ολοι νομίζουν ότι το ΚΚΕ δεν θα κυβερνήσει ποτέ, του ίδιου του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου. Να το ψηφίσουμε λοιπόν μαζικά να κυβερνήσει μία φορά, να δούμε στην πράξη πώς θα μείνουμε μέσα στο ευρώ και θα είμαστε έξω από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί, εμείς θα τους τρελάνουμε»…