Το υπερόπλο της αντιπολίτευσης στη μάχη του «ναι»… διχάζεται

Οι συνταξιούχοι έχουν γίνει ξαφνικά το αντικείμενο της συμπάθειας των συστημικών ΜΜΕ, που τους «ξέχασαν» στα χρόνια του Μνημονίου. Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε μαζί τους και διαπιστώνει ότι δεν είναι όλοι φοβισμένοι | AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

«Καινούργιοι άνθρωποι ουδέποτε υπήρξαν.

Και αν κάποιους ονομάσαμε πρωτόπλαστους

ήταν για να μας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

η πλειονότης φαντασία.

Φθαρμένους πάντα μας τους έστελνε

η άγνωστη αρχή τους»

Κική Δημουλά

Τα χαραγμένα πρόσωπά τους, τα τρεμάμενα χέρια τους, τα φοβισμένα τους μάτια γίνονται γκρο πλαν και παίζουν ξανά και ξανά στις τηλεοράσεις: ζουμ στη γιαγιά που ξεροσταλιάζει, κοντινό στον παππού που περιμένει στην ουρά. Οι συνταξιούχοι έγιναν το υπερόπλο της αντιπολίτευσης στη μάχη του «ναι»: «Είναι ντροπή οι ηλικιωμένοι να ζουν με 120 ευρώ την εβδομάδα», ξεσπαθώνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης, που μας καλούν να υπερασπιστούμε έως θανάτου τη συμφωνία που θα… απαλλάξει τους παππούδες από το δράμα τους, αφού θα τους κόψει μια και καλή τη σύνταξη και το ΕΚΑΣ. Εμείς λοιπόν δεν πήγαμε στα ΑΤΜ, αλλά περάσαμε μια ολόκληρη μέρα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες εκεί που κι οι ίδιοι δίνουν τη δική τους μάχη, που ζωντανεύει άλλες μάχες που τους πάνε πίσω στα παιδικά και τα νεανικά τους χρόνια.

Μνήμες

Συνταξιούχος ενώ απαντάει σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Κώστας | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί», έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης. Οι μνήμες και η αγριάδα τους έχουν ζωντανέψει για τους παππούδες μας αυτόν τον καιρό και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι καθοριστικές για το τι θα ψηφίσουν την Κυριακή. «Εχω περάσει παιδομάζωμα εγώ, είναι δυνατόν να ψηφίσω “όχι”;», μας λέει ο 80χρονος κύριος Κώστας. «Αυτός θέλει να μας πάει στον κομμουνισμό, είχε από την αρχή σχέδιο, αλλά δεν τον πήραμε χαμπάρι. Τριάντα χιλιάδες παιδιά μαζέψανε οι αντάρτες και τα πήγανε στο παραπέτασμα. Εγώ γλίτωσα, γιατί με πήρε η βασίλισσα στην παιδούπολη και πέρασα χρυσή ζωή. Οι κομμουνισταί μάς λέγανε “τα κωλόπαιδα της Φρειδερίκης”. Αγωνίστηκα, για να μην περάσω το μίσος που νιώθω γι’ αυτούς στα παιδιά μου, αλλά τώρα θέλουν να διαλύσουν την πατρίδα. Αν είναι άντρας ο Τσίπρας να το αποσύρει το δημοψήφισμα. Αλλά είναι δυνατόν ένας κομμουνιστής να θέλει το καλό μας;».

Συνταξιούχος ενώ απαντάει σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Παρασκευάς | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

«Πάντα μας μισούσαν: στη δικτατορία του Μεταξά μάς πότιζαν ρετσινόλαδο, μετά, εμάς που πήραμε τα όπλα για την πατρίδα, μας κυνηγούσαν οι γερμανοτσολιάδες και χίτες, μετά ήμασταν στην παρανομία, μετά ήρθε η χούντα των συνταγματαρχών. Τώρα θέλουν να εξοντώσουν τα εγγόνια μας», μας λέει η 92χρονη κυρία Κούλα. «Δεν αντέχουν έναν αριστερό πρωθυπουργό, θα κάνουν το παν για να τον ανατρέψουν. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι έκλεισαν τις τράπεζες, για να δημιουργήσουν ασφυξία και πανικό κατά της κυβέρνησης. Τους παρακολουθώ μήνες τώρα, βλέπω όλα τα κανάλια: τον βρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εγώ ούτε τις αποταμιεύσεις μου σήκωσα από την τράπεζα ούτε γκρινιάζω με τα 120 ευρώ. Μέσα σε 5 χρόνια είδα 2 από τα εγγόνια μου να μένουν μετανάστες κι άλλα 3 άνεργα. “Οχι” και πάλι “όχι” θα ψηφίσω. Εδώ εμείς δεν υπογράψαμε στη Μακρόνησο, τώρα θα φοβηθούμε;».

«Ποιος θα πληρώσει;»

Συνταξιούχος ενώ απαντάει σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Δημήτρης | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

«Μ’ αυτά τα “όχι” θα έχουμε μαύρη αγορά από την ερχόμενη εβδομάδα», λέει ο 88χρονος κύριος Δημήτρης. «Δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες και ποιος θα πληρώσει τα φάρμακά μου και τους γιατρούς μου; Η δραχμή θα υποτιμηθεί και οι ξένοι θα ξεσπάσουν την οργή τους επάνω μας. “Ναι” και πάλι “ναι” θα ψηφίσω». «Είμαι 75 χρονώ και η Ελλάδα με τη δραχμή θα επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν όταν ήμουν 15 -ούτε φως δεν είχαμε τότε», μας λέει ο κύριος Παρασκευάς.

Συνταξιούχοι ενώ απαντούν σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Από αριστερά: Διονύσης, Νίκος, Ανδρέας | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

«Είναι ανεύθυνοι, τιποτένιοι και ψεύτες αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι. Με παίρνουν οι φίλοι μου και με παρακαλάνε να τους δανείσω 50 ευρώ». «Θα μας αναγκάσουν να φύγουμε από την Ευρώπη και θα μας εγκαταλείψουν στη μοίρα μας», λέει ο κύριος Αντρέας, που κάνει τη βόλτα με τους φίλους του, τον κύριο Διονύση και τον κύριο Νίκο. Είναι και οι τρεις αναφανδόν υπέρ του «ναι»: «Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολα για εμάς τους συνταξιούχους και θα είναι και τα επόμενα. Αν όμως βγούμε από την Ευρώπη θα έρθουν τεράστιες περιπέτειες για τη χώρα», είναι το σκεπτικό και των τριών τους.

Συνταξιούχοι ενώ απαντούν σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Στέφανος και Αγγελική | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που τάσσονται υπέρ του «ναι» δεν πιστεύουν ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις συντάξεις τους. «Αυτά όλα είναι ψέματα του Τσίπρα, αποκλείεται να μας κόψουν τις συντάξεις», λέει η κυρία Αγγελική, ενώ ο σύζυγός της, κύριος Στέφανος, αναρωτιέται πώς η Ελλάδα που γέννησε την Ευρώπη θα μείνει εκτός. «Εγώ τους ψήφισα, αλλά μας είπαν συνειδητά ψέματα», λέει ο 68χρονος κύριος Γιάννης. «Και πριν δράμα ήταν, αλλά τώρα θα απογίνουμε όλοι. Οι συντάξεις μας είναι το λιγότερο. Τα παιδιά μας που θα μείνουν άνεργα με τη δραχμή σκέφτομαι».

«Σηκώθηκα όρθιος»

Συνταξιούχοι που απάντησαν στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Ο Νίκος και ο Δημήτρης στο περίπτερο | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Στο περίπτερο της γειτονιάς οι παππούδες κοντοστέκονται, για να διαβάσουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: άλλοι βρίζουν, άλλοι σιχτιρίζουν, άλλοι κουνάνε το κεφάλι. «Η ελευθερία μου δεν έχει τιμή», λέει ο 69χρονος κύριος Δημήτρης. «Φυσικά και θα ψηφίσω “όχι”. Δεν θα γίνω ραγιάς με την υπογραφή μου». «Δεν θα επιτρέψω να με ξανακάνουν σκουλήκι», υπερθεματίζει ο 74χρονος κύριος Νίκος. «Με τις εκλογές του Γενάρη σηκώθηκα όρθιος έπειτα από χρόνια, δεν ξαναπέφτω στα τέσσερα, δεν ξαναζώ γονατιστός. Τώρα αυτοί που μας έριξαν στα σκατά εμφανίζονται σαν σωτήρες και μας λένε να ψηφίσουμε “ναι” για να μας σώσουν. Ο λύκος τρίχα αλλάζει, γνώμη ποτέ. “Οχι” λοιπόν».

Συνταξιούχοι ενώ απαντούν σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.»Δημήτρης (δεξιά) | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

«Φοβάμαι ότι ο ελληνικός λαός από την απελπισία του θα πει “ναι”», μας λέει ο 61χρονος Δημήτρης που παίρνει σύνταξη αναπηρίας. «Ο Τσίπρας προσπάθησε κάτι να κάνει, αλλά του έβαλαν χίλια εμπόδια οι Ευρωπαίοι. Εγώ φουκαράς είμαι στο ευρώ, φουκαράς θα είμαι και στη δραχμή. Για να έχω τη συνείδησή μου καθαρή όμως δεν θα ψηφίσω τίποτα». «Ολοι “όχι” θα ψηφίσουμε», λέει ο 50χρονος Παναγιώτης που ζει κι εκείνος από την αναπηρική σύνταξή του.

«Τι έφεραν τα μνημόνια στη χώρα; Φτώχεια, ανεργία και συσσίτια». «Τα συσσίτια των φτωχών δεν τα έδειξαν ποτέ τα κανάλια, δείχνουν εμάς όμως που περιμένουμε στην ουρά για τη σύνταξή μας. Τώρα τους πήρε ο πόνος!», υπερθεματίζει ο 68χρονος κύριος Βασίλης. «Οι συντάξεις μας μειώνονται κι αν πούμε “ναι” θα εξαφανιστούν. Κλαίνε τα κανάλια που παίρνουμε 60 ευρώ τη μέρα. Βρε, αυτά είναι 1.800 τον μήνα, μας δουλεύετε;».

Συνταξιούχοι σε υποκατάστημα τράπεζαςΕξω από το υποκατάστημα της Alpha Bank ακούσαμε και ένα «δεν ξέρω/ δεν απαντώ»… | Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

«Ας ξεχάσουμε για λίγο τις συντάξεις μας, ας πούμε ότι δεν μας νοιάζει τι θα γίνουν», λέει η 65χρονη κυρία Σοφία. «Πέντε χρόνια τώρα τα παιδιά μας ζουν σε απελπισία, χάνουν τις δουλειές τους. Τα εγγόνια μας φεύγουν μετανάστες. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας καταρρέουν. Κατέβαιναν τα παιδιά στις διαδηλώσεις και δεν ξέραμε αν θα γυρίσουν ζωντανά και σώα. Και τώρα όλοι αυτοί μάς εκβιάζουν, για να μην κάνουμε καν δημοψήφισμα! Θα ψηφίσω “όχι”, γιατί λέω “ναι” στη δημοκρατία. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν με τις ιστορίες του παππού τους που πολέμησε τους Γερμανούς. Τα δικά μου τα εγγόνια τι θα θυμούνται; Οτι η γιαγιά έτρεμε μην τυχόν και δεν έχει το γιαουρτάκι της αύριο και γι’ αυτό μας καταδίκασε για τρεις γενιές; Μη φοβάστε! Με τα “όχι” γράψαμε Ιστορία».