Ο φασισμός έχει ριζώσει για τα καλά

Οι μπόμπιρες που παίζουν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα δεν είναι πάνω από δέκα χρόνων. Είναι απογευματάκι Σαββάτου, οι αντιφασιστικές παρεμβάσεις έχουν τελειώσει, η… μάχη της παιδικής χαράς έχει λήξει κι η ζωή επιστρέφει στην «κανονικότητά» της.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά: το αντιφασιστικό κίνημα πανηγυρίζει για άλλη μια νίκη, ποστάροντας αλλεπάλληλα φωτογραφίες της «απελευθερωμένης» παιδικής χαράς, η οποία ξαναμανταλώθηκε μόλις οι ακτιβιστές έστρεψαν την πλάτη τους. Εν τω μεταξύ, το χάσμα στη γειτονιά βαθαίνει και καταπίνει ακόμα και τα πιτσιρίκια.

Με μαύρες μπλούζες

Όποιος ευελπιστούσε ότι οι πρόσφατες συνταρακτικές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής θα έφερναν αλλαγές στην καθημερινή ζωή και τις αντιλήψεις των κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος, απλώς δεν έχει μπει στον κόπο να περάσει χρόνο μαζί τους.

Μέχρι αργά το βράδυ σε μπαρ, καφενεία, καφετέριες, πλατείες και μαγαζιά, η συζήτηση δεν ήταν άλλη από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι να φοβήθηκαν να κατέβουν, αλλά ήταν στους δρόμους, στα γύρω στενά: γιαγιάδες και παππούδες, μεσήλικοι με μαύρες μπλούζες και «μαρίδα» που φωτογραφιζόταν δίπλα στα ΜΑΤ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου στη σελίδα 44 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί