“Με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν”

Η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η τελευταία συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα λίγες ημέρες πριν από το δολοφονικό χτύπημα

Ενώ η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού, ένα νέο στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες των συναδέλφων και της οικογένειάς της πως δεχόταν απειλές για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης. Πληροφορίες θέλουν την αστυνομία που διενερργεί την ανάκριση να “επιμένει έμμονα” στην ερωτική και την προσωπική ζωή της Κούνεβα, αγνοώντας τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις των συναδελφισσών της πως η Κούνεβα τουλάχιστον επί μια 3ετία δεν είχε κάποια ερωτική σχέση και πως η αστυνομική έρευνα θα έπρεπε να αναζητήσει στοιχεία στον επαγγελματικό/συνδικαλιστικό της χώρο.

Το ντοκουμέντο που φέρνει στο φως σήμερα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα όσα το περιβάλλον της Κούνεβα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τις 24 Δεκεμβρίου. Ότι η συνδικαλίστρια στοχοποιήθηκε και κάποιοι αποπειράθηκαν να την εξοντώσουν λόγω της αγωνιστικής της δράσης και ότι το πρωτοφανές -για την τελευταία 50ετία- έγκλημα δεν είναι πάθους.

Ένα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου η Κούνεβα έδωσε συνέντευξη στον Βέλγο φωτορεπόρτερ, Ζακί Ντελόρμ. Ο Ντελόρμ ήρθε στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και ερεύνησε το θέμα του δουλεμπορίου εργατών. Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησε την Κούνεβα στον σταθμό του ΗΣΑΠ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που μας έστειλε ο ίδιος ο Ντελόρμ την Παρασκευή το βράδυ ακούγεται η φωνή της Κούνεβα να λέει “με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν”.

Αυτό είναι το απόσπασμα της συνέντευξης. Η συζήτηση ξεκινάει έτσι:

“Οι συνάδελφές μου δε με χαιρετάνε. Τόσο πολύ φοβούνται. Γιατί αν τους δουν μαζί μου να μιλάνε ή κάτι να πάρουν από μένα, τους διώχνουν από τη δουλειά. Τόσο πολύ”.

– Αλλα προβλήματα σε σχέση με τη συνδικαλιστική σου δράση;

“Με κατηγόρησαν για κλοπή, λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα. Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκεκαλυμμένες. Τους υποψιάζομαι ότι έχουν προσπαθήσει να μεθοδεύσουν την απέλασή μου. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν. Μια μέρα έστειλαν την αστυνομία να με πιάσει, περικύκλωσαν τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι όπου εργάζομαι τρία αυτοκίνητα, σαν να ήθελα να σκοτώσω τον Πάπα”.

– Τη μαμά σου την απολύσανε;

“Ναι, την απολύσανε επειδή είναι μαμά μου. Στην αρχή την είχαν στο μετρό σε πιο κανονικές συνθήκες εργασίας και μετά την πήγαν αλλού. Και η σπονδυλική της στήλη είναι χαλασμένη. Δεν μπορεί να σταθεί όρθια. Της χαλάσανε εντελώς την υγεία της”.

– Τι ώρες δουλεύεις;

“Δουλεύω 5.30 το πρωί με 11.30. 30 ώρες την εβδομάδα, τα οποία δεν τα πληρώνομαι”.

– Σκληρός ο εργασιακός σας κλάδος από άποψη υγείας και ασφάλειας.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν εργαζόταν στο σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.

“Σκληρός και επικίνδυνος. Εκτιθέμεθα σε χημικά και καρκινογόνες ουσίες. Εχω πάθει και εξάνθημα από τα χημικά. Επειδή δεν μας δίνανε τα κατάλληλα γάντια. Εμείς τα αγοράζαμε όταν μπορούσαμε και τα φοράγαμε ακόμα και σκισμένα. Βλέπεις, έχω δερματολογικό πρόβλημα στο πρόσωπο. Το σωματείο μας έχει 1.000 μέλη, δεν είναι πολλά, αλλά αντιμετωπίζουμε τρομοκρατία από την εργοδοσία. Εδώ κάθε φορά που έχουμε εκλογές έρχεται κάποιος εκπρόσωπος του εργοδότη, που μπαίνει, βγαίνει, τα μετράει όλα. Πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες οι εργάτες απολύονται χωρίς λόγο. Ξεκάθαρα, ο εργοδότης μας μας έχει κηρύξει τον πόλεμο μετά από κάποιες επιτυχίες των μελών μας στη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε την υποστήριξη που θα έπρεπε από τις αρχές. Οι μηχανισμοί της επιθεώρησης εργασίας δεν λειτουργούν προς όφελός μας, είναι από την πλευρά της εργοδοσίας. Δουλεύουμε μόνες μας”.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Ο Ζακί Ντελόρμ είναι ένας από τους εμπειρότερους Βέλγους δημοσιογράφους- φωτορεπόρτερ. Εξειδικεύεται στα κοινωνικά και εργατικά θέματα. Εργάζεται δουλεύει ως ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος για εφημερίδες και περιοδικά στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Το International Trade Union Organization (την οργάνωση ομπρέλα όλων των εθνικών ΓΣΕΕ του πλανήτη) του ανέθεσε να διερευνήσει το αν και κατά πόσο λειτουργούν δίκτυα δουλεμπορίου εργατών στη χώρα μας. Ο Ντελόρμ ήρθε σε επαφή με το «Έψιλον», το περιοδικό της «Κυριακάτικης Ε.», ζητώντας στοιχεία για το κύκλωμα της Μανωλάδας που εκμεταλλεύεται τους εργάτες γης στην καλλιέργεια της φράουλας. Παράλληλα, έψαχνε και το θέμα των καθαριστριών που δουλεύουν σε εργολάβους. Τον εντοπίσαμε τηλεφωνικά όταν την Παρασκευή μάθαμε πως “κάπου, σε κάποιον, έδωσε η Κούνεβα μια συνέντευξη γύρω στα τέλη Νοέμβρη”. Τα στοιχεία που μας έδωσαν για τον δημοσιογράφο ταίριαζαν απόλυτα με τον Ζακί Ντελόρμ. Ο οποίος πρόθυμα μας έστειλε αμέσως με μέιλ και το ηχητικό ντοκουμέντο και τις φωτογραφίες της Κωνσταντίνας, “ώστε να εξιχνιαστεί το αποτρόπαιο έγκλημα”.

 

Βιβλιογραφία

  • Έφη Αβδελά – Αθηνά Αθανασίου – Γιάννης Κουζής – Ιωάννα Λαλιώτου – Βλασία Παπαθανάση – Ποθητή Χαντζαρούλα – Αγγέλικα Ψαρρά, Επισφαλής εργασία, “γυναικεία εργασία . Παρέμβαση με αφορμή την Κωνσταντίνα Κούνεβα, Νεφέλη, Αθήνα 2009

 

Σύνδεσμοι

 

Άρθρα της «Ελευθεροτυπίας»